hirdetés

KÖZÖSSÉG

Tudod, hogy miért kerül horgolt polip a koraszülött kisbabák mellé?

A babákon segítenek vele. Dániából indult az ötlet, de már Magyarországot is elérte.
Koraszülött.com - szmo.hu
2017. március 06.

hirdetés

Az ötlet eredetileg Dániából származik, de már Magyarországon sem számítanak furcsaságnak a koraszülött osztályokon a színes kis horgolt polipkák, a Koripok. Mégis kevesen tudják, mi a céljuk, és miért annyira fontosak.

A történet 2013-ban kezdődött, amikor Dániában egy csapat önkéntes kis polipokat kezdett horgolni a koraszülött kisbabák számára. Az önkéntesek szerették volna, ha a kis koraszülötteknek lenne mit ölelgetniük a csövek helyett az inkubátorokban.

Tökéletesen alkalmasak erre a polipkák karjai, amelyek

a köldökzsinórt is pótolják a kicsik számára, és amelyek megragadása megnyugtatja a kicsiket, mivel az anyaméh biztonságát eleveníti fel bennük.

A kezdeményezés először Dániában, majd a világ számos pontján nagyon pozitív visszhangot kapott, a kis polipok pedig hamarosan ellepték a koraszülött osztályokat. Magyarországon 2015-ben a KORE, vagyis a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai kezdték el készíteni őket, Varga Kati segítségével, és természetesen a dán ötletgazdák áldásával.

hirdetés

Itthon tavaly júliusban kerültek a koraszülött osztályokra az első "Koripok".

Az Egyesület tagjai természetesen neonatológusokkal is konzultáltak, külön odafigyelve például a horgolt polipok tisztíthatóságára és sterilizálására. A végleges minta megalkotásánál persze az is fontos szempont volt, hogy a kis polipok ne csak tapintásra, hanem külsőleg is kellemesek legyenek. A horgolt figurák a KORE színeiben ekkor kapták meg a Korip nevet.

A Koripok a koraszülött osztályokon még az inkubátorban válnak a babák első barátjává, és társuk maradnak a hazamenetelük után az otthonukban is - írják a KORE Facebook-oldalán.

A KORE azóta rendszeresen szervez horgolórendezvényeket,

ahol bárki segíthet az Egyesületnek a küldetésükben.

De nemcsak így segíthettek. Az Egyesület adományokat is elfogad, például minőségi pamutfonalat, (Amigurumi horgolására alkalmas 100% pamut, 125/50g, 2-3-as horgolótűhöz), amit személyesen vesznek át a rendezvényeken.

A további felajánlásokat a danna@koraszulott.com címre, vagy a Koraszülöttruha-gyűjtés Facebook-csoportban várják.

Címkép: Facebook

Ha tetszik a kezdeményezés, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk