KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Törőcsik Mari, Sas József, Fülöp herceg - Ezeket az ismert embereket veszítettük el 2021-ben

Művészek, tudósok, nagy formátumú személyiségek. Őket gyászoljuk idén.

Link másolása

Halottak napja apropóján emlékezünk meg azokról, akiket sokan gyászolunk, gyászoltak szerte a világon 2021-ben.

Oszter Sándor, 73

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Neve a hetvenes évektől ismert, olyan komoly alkotásokban játszott, mint az Agitátorok, a 80 huszár, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Jób lázadása vagy a Napló gyermekeimnek. Október 29-én hunyt el.

Venczel Vera, 75

Jászai Mari-díjas színésznő. Legtöbben talán az Egri csillagok adaptációjából ismerjük, de évtizedeken át láthattuk az arcát és hallhattuk zengő beszédhangját különböző mozis és filmes produkciókban. Fontos filmjei: Karambol, Egy szerelem három éjszakája, Bohóc a falon, Tanulmány a nőkről, A turné, A játékos, Rokonok. Október 22-én hunyt el.

Larry Flynt, 78

A hírhedt "provokátor", akiről Milos Forman hasonló alcímmel filmet is készített, a Hustler alapítója volt. Az 1970-es években hívta fel a magazinnal magára a figyelmet, majd később számtalan bírósági ügyével, melyekben a meztelenség ábrázolása mellett foglalt állást - többek között az erőszak elfogadottabb ábrázolása ellenében.

1978-ban is épp egy bírósági épületet hagyott el, amikor lelőtték, és tolószékbe kényszerült. Február 10-én hunyt el.

Csíkszentmihályi Mihály, 78

Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, az MTA külső tagja. A flow-élményt ő maga nevezte el először: ez egy olyan fókuszált elmeállapot, melyben a tudatunk "flow"-ban van, azaz szárnyal, legyen az kreatív tevékenység, vagy bármi, amiben örömünket leljük, vagy fontos annyira, hogy ebben elmerüljünk. A Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzoraként dolgozott többek között. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt. Október 21-én hunyt el.

Jankovics Marcell, 79

Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, a nemzet művésze. Neki köszönhetjük a János vitézt, a Magyar népmeséket, a Fehérlófiát, az Ének a csodaszarvasrólt, Az ember tragédiáját és a Toldit is. Május 29-én hunyt el.

Törőcsik Mari, 85

Háromszoros Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze és a nemzet művésze. Törőcsik Marit nem kell bemutatni. Elég, ha pár filmcímet felsorolunk, és örökre emlékezünk a Körhinta önfeledten, szerelmesen repülő parasztlányának arcára. Édes Anna, A Pál utcai fiúk, Szerelem - utóbbiban a magyar filmtörténet egyik legszebb szerelmes drámájában játszott gyönyörűen. Április 16-án hunyt el.

Larry King, 87

Akármikor kapcsoltunk a CNN-re késő este a nyolcvanas (!) évektől kezdve, ez a mosolygós, ráncos arc köszöntött ránk, amint érdekes interjúalanyokat kérdez. King az 1950-es évek óta beszélgetett a képernyőn, és neki köszönheti a tévétörténelem számos szignifikáns interjúját. Hírnevének csúcsán akkor volt, amikor a Larry King Live című műsort vezette, 1985-től 2010-ig. Hírességeket, politikusakat, elnököket szólaltatott meg. Január 23-án hunyt el. Halála előtt egy héttel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

Börcsök Enikő, 53

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár. Az egyik legsokszínűbb, legőszintébb, legnyersebb alakításokra képes művész volt. 2011-től a Nemzeti Vese Program nagykövete volt, kétszer szorult vesetranszplantációra. Megszámlálhatatlan színpadi munkája mellett egyik leglenyűgözőbb filmes alakítását az Édes Emma, Drága Böbe című Szabó István-filmben nyújtotta. Január 28-án hunyt el.

Fülöp herceg, 99

II. Erzsébet királynő férjének halála megrázta az angolokat, de az egész világot is. A csaknem 100 esztendős herceg vált a történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi házastársává. Április 9-én hunyt el.

Christopher Plummer, 91

Az ismert színész karrierje során két Tony-díjat kapott - a színpadon is remekelt -, 2010-ben Oscar-díjjal jutalmazták 82 évesen - ezzel ő lett a legidősebb díjazott az Akadémia történetében - , s olyan izgalmas filmekben játszott, mint A bennfentes vagy legutóbb a Tőrbe ejtve. Legemlékezetesebb szerepe máig A muzsika hangjaiban Von Trapp marad. Február 5-én hunyt el.

Sas József, 82

Sas József hazai, a humor, különösen a politikai szatíra oltárán áldozott tevékenysége, annak mennyisége és rajongóinak száma elvitathatatlan. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, színházigazgató, humorista január 17-én hunyt el.

Charlie Watts, 80

Csaknem 60 éven át volt csendes tagja a világ egyik legnagyobb rockzenekarának. A Rolling Stones gitárosa a banda többi tagjával ellentétben szeretett a háttérben maradni, és hagyta, hogy a zene és tehetsége beszéljen helyette. A világ egyik legtehetségesebb dobosának tartják szakmai körökben. Augusztus 24-én hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: