KÖZÖSSÉG

Este 10-kor csontkukacokat szedni a sebből elég kemény, de valakinek ezt is be kell vállalnia

Klári közel 100 mentett madarat gondoz otthonában, teljesen önkéntesen. Voltak komoly hullámvölgyei, de egy percig se bánja, hogy erre tette fel az életét.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. szeptember 30.


Link másolása

„Kömény és Chili a hattyúink, Zsálya a kacsa, Bözsi, Jolán, Bea és Judit pedig a tyúkok. A gerléinket már nem nevezzük el, mert olyan sok van, kivéve egyet: ő a Gőzgerle, aki mindig fejre száll. Azért lett Gőz, mert megállíthatatlan, és mert mikor idekerült, folyton bejött utánunk a fürdőbe, hogy a zuhanyzó tetején üljön a gőzben.

Volt Diána nevű egerészölyvünk, és nemrég engedtünk el egy baglyot, akit József Attila néven emlegettünk. Őt a HÉV ütötte el, átment felette legalább 8-10 szerelvény, mire kiszedték a sínek közül.”

Ezekkel a szavakkal mutatja be aktuális „pácienseit” Kovács Klára, akit barátai csak Madárterminátorként emlegetnek.

Dunaharasztin vagyunk, egy családi ház tágas kertjében, ami felér egy kisebb állatkerttel. A szabadon sétálgató hattyúk, tyúkok és kacsa mellett több nagy röpdét is kialakítottak, mindegyiknek van lakója. A rekord a tavaszi-nyári csúcsidőszakban 100 fölött volt, 70-80 alá pedig csak ritkán megy.

De hogy indult ez az egész? A gyökerek több generációra nyúlnak vissza a családban.

„Dédszüleim a Hortobágyon található Egyeken éltek, és már akkor megmentettek egy gólyát, amikor az anyukám 9 éves volt. Felnevelték, majd a kertjükből indították útnak Afrikába” – meséli.

Fotók: Mervai Márk

Dunakeszin nőtt fel, szülei itt folytatták a hagyományt: sebesült galambokat, rigókat vittek haza, hogy gondjukat viseljék. Egy idő után a szomszédok körében is elterjedt a hír, hogy ezzel foglalkoznak, lehet hozzájuk madarakat vinni.

Klárit azonban érettségi után egy időre más irányba sodorta az élet: nemzetközi tanulmányok szakra jelentkezett az egyetemen, ami elsőre meglepőnek tűnhet, szerinte viszont nem volt akkora elrugaszkodás.

„Először embereken akartam segíteni, az UNICEF és a diplomáciai pálya vonzott nagyon. Aztán fokozatosan rájöttem, hogy ezek olyan szinten összeforrtak a pénzzel és a politikával, ami nekem már nem fért volna bele megalkuvás nélkül.

Ráadásul alighanem ahhoz is túl érzékeny vagyok, hogy mondjuk afrikai éhezőkkel foglalkozzak.”

Lelakott hétvégi házból befogadóállomás

Klári nagyjából hat évvel ezelőtt jutott el addig, hogy ha lát egy szenvedő madarat, azt nem feltétlenül kell elvinnie valaki máshoz, hanem ő maga is megpróbálhat segíteni rajta. Vett egy lakást Kispesten a Wekerle-telepen, itt látott munkához.

„Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy azon a 45 négyzetméteren csodát tettem” – idézi fel, de persze bőven voltak konfliktusaik is a szomszédokkal, főleg miután kiderült, mivel foglalkoznak.

Először még csak galambokat és gerléket vettek pártfogásuk alá turistabusz-vezetőként dolgozó párjával, akire teljesen ő ragasztotta át a madarak szeretetét. Ma már ott tart, hogy magától, akár a busszal is megáll segíteni, ha sebesült madarat lát az út szélén.

„Azért nagy szerencséd van vele, egy átlagos kapcsolat könnyen rá is mehetne a tiédhez hasonló megszállottságra” – jegyzem meg Klárinak, mire nevetve annyit felel:

„Én nem állítom, hogy nem ment rá már többször is...”Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk