KÖZÖSSÉG

Este 10-kor csontkukacokat szedni a sebből elég kemény, de valakinek ezt is be kell vállalnia

Láng Dávid - szmo.hu
2019. szeptember 30.


Link másolása

Ezért nem is hibáztathatna senkit – teszi hozzá –, hiszen alaposan megváltoztak a körülmények körülötte az elmúlt pár évben: ma már teljes életterét a madarak dominálják, ott vannak nemcsak a kertben, de a konyhában és a nappaliban is.

Eddig azonban mindig sikerült túllendülniük a hullámvölgyeken: másfél éve együtt költöztek a már említett, eredetileg hétvégi házba Dunaharaszti szélén. Szinte lakhatatlan állapotból újítottak fel és alakították az otthonukká, valamint befogadóállomássá.

A fő szempont itt már egyértelműen az utóbbi volt, saját igényeik és szükségleteik csak utána jöttek a sorban.

„Szerettem volna az elejétől a végéig kivenni a részemet mentés folyamatából” – magyarázza. Korábban ugyanis hiába ő mentett meg egy madarat, amint javulni kezdett az állapota, tovább kellett adnia olyan segítőknek, akiknek volt röpdéjük.

Emiatt egy csomó pozitív élménytől elesett, például a szabadon engedés örömétől, vagy attól, ahogy a madár előtte a röpdében megteszi az első egészséges szárnycsapásait. Ezen szeretett volna leginkább változtatni.

A megállapodás annyi volt közte és párja között, hogy a felső szinten, ahol a hálószobák is vannak – és amit eleve ők húztak fel, nagyrészt a saját kezükkel –, ne legyenek madarak. Ezt leszámítva azonban az egész házat és kertet ők uralják.

„Ezt nem lehet fizetett alkalmazottként csinálni”

Hiába tölti ki Klári idejét a madármentés még jobban is, mint egy teljes állás – messze túlnőve egy mezei hobbi keretein –, olyan szervezet egyszerűen nem létezik, ahol fizetnének is az ilyesmiért. De egyáltalán nem is szeretne ebből megélni.

„Én tudom, milyen egész éjjel ébren virrasztani egy kritikus állapotú madárral, vagy épp este 10-kor nekiállni csontkukacot kiszedni a sebből. Elég kemény, de valakinek ezt is be kell vállalnia. Egy fizetett alkalmazott, akinek 8-től 5-ig tart a munkaideje, aligha tenné meg. Egyébként pedig mérhetetlenül nem érdekel a pénz, nem vágyom márkás cuccokra vagy menő autóra.”

Hatalmas szerencsének tartja, hogy találtak egy olyan állatorvost, Dr. Berta Krisztiánt, aki legalább annyira megszállottan szereti a madarakat, mint ők. "Nélküle tényleg sehol se lennénk, annyi segítséget kapunk tőle, ami messze nem lenne elvárható."

Klári korábban évekig dolgozott egy IT-cégnél, azonban ahogy a madármentő énje kezdett felülkerekedni mindenen, többé nem tudta összeegyeztetni egy irodába bejárós főállással.

„Már elindulni se tudtam időben, mert szinte mindig elhúzódtak a reggeli etetések, utána pedig következett a dugóban ülés” – idézi fel. Túlórázni pedig ugyancsak nem tudott, hiszen haza kellett érnie a madarakhoz.

A tavaszi-nyári szezonban a fiókákat ráadásul 1-2 óránként muszáj megetetni, és nyilván nem elvárható egy munkahelytől sem, hogy irodai környezetben ilyesmit toleráljon.

Az egyetlen opció tehát az otthonról, rugalmas időbeosztásban végezhető távmunka, és nemrég sikerült is szert tennie egy ilyenre – igaz, csak félállás, de legalább van.

„Nem életet adsz, hanem esélyt”

Klári mindennapjainak elkerülhetetlen része a búcsúzás: jó esetben azért, mert a madár felépül és visszatérhet a természetbe, rossz esetben pedig azért, mert nem sikerül megmenteni az életét.

Az utóbbit persze sokkal nehezebb megélni, az együtt töltött idővel és a rehabilitációra fordított energiával arányosan nő a kötődés. Nem engedheti meg magának, hogy napokig lelki beteg legyen, de így is előfordult néhány eset, ami iszonyúan megviselte.

„Volt olyan hattyú, aki hét légpuskalövedékkel a testében került ide, valószínűleg célba lőttek rá. Hetekig gyógytornáztam és hidroterápiáztam vele, már elkezdtem reménykedni, és utána halt meg a karjaimban. Akkor csak álltam, és üvöltöttem az ég felé, mint valami közhelyes amerikai filmben.”

Szerencsére az ellenkezőjére is van példa, a Kömény nevű hattyú például az eddigi egyik legnagyobb sikersztorija.

„Őt Ráckeve alpolgármestere hozta egy vihar közepén, olyan rossz állapotban volt, hogy szinte semmi esélyt nem adtam neki. Mégis túlélte az éjszakát, amit persze én is átvirrasztottam, és lassan elkezdett javulni. Most pedig ott tartunk, hogy hamarosan el kell engednem.”

Egy alapvető tételhez próbálja tartani magát, ez pedig az, hogy nem életet ad, hanem esélyt. „Semmit nem lehet, és nem is szabad előzetesen biztosra venni. De ha megadtam az esélyt, bárhogy is alakul, nem kellene bűntudatot éreznem. Legalábbis elvileg...” – mondja keserű mosollyal.

A gyógyultan szabadon engedés ennél jóval könnyebb, de néha azért az sem egyszerű, főleg ha nem lehet utána nyomon követni a madarat.

„Ha elengedsz egy fecskét, jó eséllyel soha többé nem tudod beazonosítani, még akkor sem, ha pont feletted repül el az égen. Egy hattyúnál viszont ez sokkal könnyebben megy, a csepeli Duna-parton például él vagy 8-10 példány, akiket annak idején én mentettem. Őket rendszeresen látogatom is, olyankor ki tudnék ugrani a bőrömből.”

Klári szerint a madarak is tudnak hálásak lenni: nem úgy, mint egy kutya, ami szó szerint az ember nyakába ugrik, hanem a maguk módján, de képesek rá. Igaz, abban nem biztos, hogy utólag felismerik őt, de ez nem is fontos.

Tervei a jövőre nézve is bőven vannak: nemrég elkezdte bejegyeztetni saját alapítványát Tollas Barát néven, amitől azt várja, hogy többen megismerjék a tevékenységét, akár magában a mentésben is segítve neki, az átlátható működésnek köszönhetően pedig több adomány érkezhet hozzá.

Utóbbira nagy szükségük is lenne, ugyanis jelenleg ezek aránya elenyésző, szinte minden kiadást saját zsebből fedeznek. És bár alapelvük, hogy amit csinálnak, az nem lehet pénzkérdés, egy ponton túl azért korlátozottak a lehetőségeik.

Következő nagy terve, amit szeretne megvalósítani, a hattyúk számára egy nagyobb, 4*4 méteres tó kialakítása, illetve a garázsuk átalakítása karanténhelyiséggé. Mivel ezt így együtt már nem tudnák önerőből finanszírozni, létrehozott egy adománygyűjtő oldalt. Ha lehetőséged van rá, IDE KATTINTVA támogathatod.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy rohant a defibrillátorért a kapus, amikor meccs közben szívrohamot kapott egy szurkoló a lelátón
Időközben az egyik operatőr is elájult. A hazai csapat, a Cádiz elnöke szerint szerencsére mindkét ember életben van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.

Link másolása

A 82. percben leállította a játékot a bíró a Cádiz-FC Barcelona meccsen, mert összeesett egy szurkoló a lelátón, írja a Metro. A hazai csapat kapusa azonnal egy defibrillátorért rohant a kispadhoz, amit az óriási sprint végén feldobott a lelátóra.

Jeremías Ledesma a saját orvosi csapatától kérte el az életmentő készüléket. Időközben az idős szurkolóhoz már megérkeztek az egészségügyi szakemberek, akik megkezdték a küzdelmet a szívrohamot szenvedett férfi életéért.

A vendégcsapat 2:0-ás vezetésénél félbeszakított mérkőzés közel egy órán keresztül állt. A játékvezető egy idő után az öltözőbe küldte a megdöbbent játékosokat, akik közül többen is a szurkoló életéért imádkoztak.

Időközben kiderült, hogy egy másik ember is rosszul lett a stadionban. A férfi állítólag operatőrként dolgozott a meccsen. A Cádiz elnöke megerősítette, hogy szerencsére mindkét ember jól van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk