KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Táncol a kerekesszékes lány

A Facebookon talált magának táncpartnert szalagavatójára egy keresszékes lány. Niki nagyon boldog, és keményen dolgoznak, hogy megtanulják a különleges koreográfiát.

Link másolása

Táncpartnert talált az a középiskolás lány, aki nemrég még azt gondolta, nem táncolhat majd a szalagavató bálján. A dunavarsányi Sumits Niki egyik ismerőse keresett a Facebookon partnert a lánynak, a felhívását pár nap alatt több mint 13 ezren osztották meg.

Végül a sok lájk és megosztás célba ért: a diáklány táncos párja egy BKV-sofőr lesz, és egy különleges tánccsoport is segít abban, hogy minden jól menjen a szalagavatón.

- Nem, nem tudok táncolni. Egyetlen alkalommal táncoltam, az eljegyzésemen – mondta Marton László az Eduline-nak.

Ő kereste meg elsőként a végzős lány családját azzal: szívesen lenne Sumits Niki táncpartnere.

A felhívás, amire László jelentkezett:

„Keresek egy bevállalós kerekesszékes fiút, aki nem parázik egy 19 éves diáklánykától, és segítené az álmát megvalósítani úgy, hogy táncol vele a szalagavatóján! Sajnos az osztályában nincs több kerekesszékes vagány pasi, és beszari egyénekkel van tele a környezete, így nem lenne lehetősége a táncra”

A felhívásban szereplő diák Sumits Nikolett, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ végzőse.

A 19 éves lány nyitott gerinccel született, több tucat műtéten van túl – legutóbb idén nyáron feküdt kórházban, hatórás beavatkozást hajtottak rajta végre az orvosok. Kerekesszékben ül, naponta legfeljebb öt-tíz percet tud egy speciális eszközzel sétálni, ennek ellenére tele van tervekkel. Bal kezét nehezen tudja használni, mégis gépírást és szövegszerkesztést tanul, osztálytársai pedig – ahogy ő fogalmaz – „belátták, hogy ez a csaj így néz ki, így kell elfogadni”. Tavasszal vizsgázik, és nem fél a jövőtől, „mindenre találunk megoldást, a lényeg, hogy kitartó és erős legyek”.

niki1niki2

A felhívás után sorra jelentkeztek - mintegy ötvenen - a potenciális táncpartnerek. A választás azért esett Lászlóra, mert a körülbelül 50 jelentkezőből ő volt az egyetlen, aki el is ment az első, szombati próbára.

- Édesanyámnak volt egy kerekesszékes élettársa. Egyszer úgy döntöttem, kipróbálom, milyen kerekesszékkel közlekedni. Egész nap abban ültem, boltba mentem, ügyeket intéztem. Így aztán tudom, nemhogy egy tánc, a leghétköznapibb feladat is kihívást jelent – mondta.niki3niki4

Más is segített a végzős diáklánynak. Niki Tóth Emese rendezvényszervezőtől fellépőruhát, egy különleges tánccsoporttól és egy kombitáncos párostól pedig szakmai támogatást is kapott.

Kombitánc:

A kombitánc épp olyan, mint bármelyik más produkció, az egyetlen különbség, hogy egy kerekesszékes és egy álló partner táncol együtt: az irányítja a mozgást, aki áll, akár férfi, akár nő.

A Magyar Táncsport Szakszövetség nemrég a kombitáncot is felvette a szakágai közé, kevés kerekesszékes ember táncol még. Mintegy hatvan mozgássérült ember foglalkozott már tánccal, 19 táncost versenyzőként is regisztráltak – mondta az Eduline-nak Jegonyán Okszána, a Magyar Táncsport Szakszövetség fogyatékossággal élő emberek táncsportjáért felelős elnökségi tagja, a koreográfia kidolgozója.

Nehéz rávenni a kerekesszékes embereket arra, hogy a táncban is kipróbálják magukat. Ezen Niki szalagavatója sokat segíthet.

Most az a tervük, hogy két páros együtt táncol a szalagavatón, majd a ParaDance Company is csatlakozik hozzájuk.

A ParaDance Company

A 2012-ben létrejött nyolctagú csoportban mindenki kerekesszékes, kivéve egy táncost – a swingtől az argentin tangón át a showtáncig sokféle stílusban táncoltak már.

Mészáros Gabriella, a csoport vezetője tudja, milyen helyzetben van Niki: „Amikor én voltam végzős, fel sem merült, hogy én is részt vehetnék a táncban”, akkor még nem volt ennek kultúrája, mostanában szerencsére egyre több helyen lehet kerekesszékes táncosokat látni” - mondta.

niki5

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga Nikinek, hisz csak egy hónapja van a koreográfia betanulására.

Az első táncpróbán Marton László megtanulta, hogy kell irányítania a diáklányt, Niki pedig a kerekesszéket próbálta megfelelően irányítani. Amikor pedig felpróbálta a keringőruhát, kis gyakorlás után az édesapjával is táncolt egy kicsit.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: