hirdetés

KÖZÖSSÉG

Táncol a kerekesszékes lány

A Facebookon talált magának táncpartnert szalagavatójára egy keresszékes lány. Niki nagyon boldog, és keményen dolgoznak, hogy megtanulják a különleges koreográfiát.
Forrás: Eduline, fotók: ParaDance Company - szmo.hu
2013. október 17.

hirdetés

Táncpartnert talált az a középiskolás lány, aki nemrég még azt gondolta, nem táncolhat majd a szalagavató bálján. A dunavarsányi Sumits Niki egyik ismerőse keresett a Facebookon partnert a lánynak, a felhívását pár nap alatt több mint 13 ezren osztották meg.

Végül a sok lájk és megosztás célba ért: a diáklány táncos párja egy BKV-sofőr lesz, és egy különleges tánccsoport is segít abban, hogy minden jól menjen a szalagavatón.

- Nem, nem tudok táncolni. Egyetlen alkalommal táncoltam, az eljegyzésemen – mondta Marton László az Eduline-nak.

Ő kereste meg elsőként a végzős lány családját azzal: szívesen lenne Sumits Niki táncpartnere.

A felhívás, amire László jelentkezett:

„Keresek egy bevállalós kerekesszékes fiút, aki nem parázik egy 19 éves diáklánykától, és segítené az álmát megvalósítani úgy, hogy táncol vele a szalagavatóján! Sajnos az osztályában nincs több kerekesszékes vagány pasi, és beszari egyénekkel van tele a környezete, így nem lenne lehetősége a táncra”

hirdetés

A felhívásban szereplő diák Sumits Nikolett, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ végzőse.

A 19 éves lány nyitott gerinccel született, több tucat műtéten van túl – legutóbb idén nyáron feküdt kórházban, hatórás beavatkozást hajtottak rajta végre az orvosok. Kerekesszékben ül, naponta legfeljebb öt-tíz percet tud egy speciális eszközzel sétálni, ennek ellenére tele van tervekkel. Bal kezét nehezen tudja használni, mégis gépírást és szövegszerkesztést tanul, osztálytársai pedig – ahogy ő fogalmaz – „belátták, hogy ez a csaj így néz ki, így kell elfogadni”. Tavasszal vizsgázik, és nem fél a jövőtől, „mindenre találunk megoldást, a lényeg, hogy kitartó és erős legyek”.

niki1niki2

A felhívás után sorra jelentkeztek - mintegy ötvenen - a potenciális táncpartnerek. A választás azért esett Lászlóra, mert a körülbelül 50 jelentkezőből ő volt az egyetlen, aki el is ment az első, szombati próbára.

- Édesanyámnak volt egy kerekesszékes élettársa. Egyszer úgy döntöttem, kipróbálom, milyen kerekesszékkel közlekedni. Egész nap abban ültem, boltba mentem, ügyeket intéztem. Így aztán tudom, nemhogy egy tánc, a leghétköznapibb feladat is kihívást jelent – mondta.niki3niki4

Más is segített a végzős diáklánynak. Niki Tóth Emese rendezvényszervezőtől fellépőruhát, egy különleges tánccsoporttól és egy kombitáncos párostól pedig szakmai támogatást is kapott.

Kombitánc:

A kombitánc épp olyan, mint bármelyik más produkció, az egyetlen különbség, hogy egy kerekesszékes és egy álló partner táncol együtt: az irányítja a mozgást, aki áll, akár férfi, akár nő.

A Magyar Táncsport Szakszövetség nemrég a kombitáncot is felvette a szakágai közé, kevés kerekesszékes ember táncol még. Mintegy hatvan mozgássérült ember foglalkozott már tánccal, 19 táncost versenyzőként is regisztráltak – mondta az Eduline-nak Jegonyán Okszána, a Magyar Táncsport Szakszövetség fogyatékossággal élő emberek táncsportjáért felelős elnökségi tagja, a koreográfia kidolgozója.

Nehéz rávenni a kerekesszékes embereket arra, hogy a táncban is kipróbálják magukat. Ezen Niki szalagavatója sokat segíthet.

Most az a tervük, hogy két páros együtt táncol a szalagavatón, majd a ParaDance Company is csatlakozik hozzájuk.

A ParaDance Company

A 2012-ben létrejött nyolctagú csoportban mindenki kerekesszékes, kivéve egy táncost – a swingtől az argentin tangón át a showtáncig sokféle stílusban táncoltak már.

Mészáros Gabriella, a csoport vezetője tudja, milyen helyzetben van Niki: „Amikor én voltam végzős, fel sem merült, hogy én is részt vehetnék a táncban”, akkor még nem volt ennek kultúrája, mostanában szerencsére egyre több helyen lehet kerekesszékes táncosokat látni” - mondta.

niki5

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga Nikinek, hisz csak egy hónapja van a koreográfia betanulására.

Az első táncpróbán Marton László megtanulta, hogy kell irányítania a diáklányt, Niki pedig a kerekesszéket próbálta megfelelően irányítani. Amikor pedig felpróbálta a keringőruhát, kis gyakorlás után az édesapjával is táncolt egy kicsit.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk