KÖZÖSSÉG

„A jótékonyság a legtöbb embernek csak karácsonykor jut eszébe, de a tarnabodi családok januárban és februárban is nélkülöznek, na akkor megyünk mi”


Link másolása

„Amit adományként kapunk, 100 százalékig Tarnabodnak adjuk”

A TaMinak sok támogatója van, ez a vezető szerint annak köszönhető, hogy náluk mindenki önkéntesként dolgozik, senki nem kap fizetést, még az utazást is a saját autójukkal oldják meg, így minden adomány, amit Tarnabodnak szánnak, meg is érkezik oda.

„Fantasztikus volt, hogy idén bekerültünk a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány „Élő adás” nevű jótékonysági adománygyűjtő projektjébe. Olyan volt, mint a mesében. 10 nagykövetet kértünk fel, hogy képviselje Létkezde nevű programunkat. Egy önkéntesünk, Sághy Krisztina az élő adománygyűjtő közvetítés alatt beszélt a programunkról és a TaMi-ról, és ehhez járulhatott hozzá kisebb-nagyobb adományokkal bárki, aki segíteni szeretett volna.”

A TaMi célja 1 millió forint összegyűjtése volt, négy nagy főzésre, egy főzőversenyre, valamint az első nyári táborukban a gyerekek étkeztetésére.

„Ez egy 10 napos gyűjtés volt és a második napon meglett a kitűzött egymillió forint. Új célokat kellett gyorsan megfogalmaznunk. Akkor úgy gondoltuk, legyen meg a költsége a nyári tábornak: utazás, szállás, programok. A cél két és félmillió forint volt” – mondja Szemere Katalin, aki hozzáteszi, minden várakozásukat felülmúlták az adakozók.

„Iszonyatosan sokan segítettek. Néztük az emailt az első nap, és percenként jöttek az értesítések a folyamatos támogatásról.”

Az utolsó céljuk végül két tehetséges tarnabodi fiatal tanulmányainak támogatása lett.

„Elképesztő tehetségű gyerekek vannak Tarnabodon. Van, aki éneklésben jó, mások képzőművészetben vagy fociban, csak lehetőségük nincs.”

Mesebeli történet

A TaMi önkéntesei azonban találnak nekik. Így volt ez már korábban is, amikor egy 11 és egy 12 éves kisfiú, Kovács Dani és Bogdán Márkó kitartóan ostromolta tudományával Horgas Péter díszlet- és látványtervezőt, az egyesület önkéntesét.

„Dani úgy tudta hullámoztatni a hasát, hogy azt mondta rá Péter, ilyet csak a yogik tudnak, később tudtam meg, a hasából halálfejet tudott csinálni.”

Végül Bodor Johanna koreográfus kapcsolata révén a fiúknak pótfelvételit tartottak a Baross Imre Artistaképzőben. Még aznap felvették őket. A fiúk most nyolcadikosok, de a TaMi önkéntesei továbbra sem veszik le róluk a kezüket, Végh Ildikó Dani „pótanyukája”, a szír származású Tawil Malek, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa pedig Márkó támogatója.

„Megtanultunk jól gyűjteni és adományozni”

„Az első gyűjtéseket úgy csináltuk, ahogy Mari néni elképzeli, hogy mire van szüksége egy mélyszegénységben élő gyereknek.”

Szemere Katalin azt meséli: azóta sokat tanultak arról, hogyan kell jól adományozni.

„Például fontos, ha valamit viszünk, akkor abból vagy minden gyereknek, vagy minden családnak jusson. A Tarnabodon dolgozó Máltás segítőnkkel egyeztetünk folyamatosan. Ez korábban a helyi gyerekház vezetője volt, Kálosiné Tóth Katalin, most pedig az oktatási intézmények igazgatója, Nyírfalvi Melinda. Ők tudják, hogy kinek mire van szüksége.”

Az alapítvány önkénteseinek azonban olyan kiterjedt kapcsolatrendszere van, hogy gyakorlatilag bármit be tudnak szerezni.

„Most a vírus miatt érintésmentes hőmérőt és fertőtlenítőtartót vittünk, arra találtunk támogatót a B Braun Magyarországól.”

A tanszerek beszerzésében idén a Johnson & Johnson és a Janssen munkatársai segítettek a TaMinak. Ők gyűjtöttek össze évelején mindent, ami ahhoz kellett, hogy a tarnabodi gyerekek elkezdhessék a tanévet.

„Kérdezte az iskolaigazgató, hogy szerintünk kihez fordulhatna támogatásért, mert az iskolában tönkrement a linóleum és újra lenne szükség. 5 teremhez szeretne szerezni összesen 200 négyzetmétert. Akkora szerencsénk volt, hogy az egyik önkéntesünk jó kapcsolatban volt a Swietelsky Építő Kft-vel, amely adományként felajánlotta a linóleumot, és le is rakja az iskolában.”

Az egyesületnek vannak rendszeres magánadományozói és sok cég is segít, időnként árveréseket is tartanak, ahol ismert emberek tárgyait vagy alkotásait ajánlják fel. A bevétel teljes egészében a tarnabodi programokra megy.

„Elképesztő dolgokat kapunk, Kulka János sapkáján keresztül, Csákányi Eszter ékszerén és sálján át, Alföldi Róbert festményéig, mindent. Nagy sikere volt Mautner Zsófi újlipótvárosi gasztrotúrájának is.”

„Addig maradunk, amíg szükség van a támogatásunkra”

„A következő célom, hogy szeretnék kidolgozni egy programot, amely segítene felszámolni a faluban a menstruációs szegénységet. Úgy gondolom, hogy jólétben élő nők küldhetnének egészségügyi csomagokat havonta az ott lakóknak. Viszont szeretném, ha cserébe a tarnabodi asszonyok részt vennének egy fogamzásgátlással kapcsolatos programban is” – mondja az egyesület vezetője, aki hozzáteszi, hogy ez nem csak arról szólna, hogyan kell az óvszert, a gyógyszert vagy a spirált használni, hanem egy olyan oktatás lenne, ami segítené a nőket abban is, hogy ki tudjanak állni magukért.

Szemere Katalin most ennek a programnak a kidolgozásához keres olyan szakértőt, aki segítene nekik.

Aki pedig máshogy szeretné támogatni őket, annak is van módja. A TaMi vezetője szerint Tarnabodon mindig szükség van ikerbabakocsira és tárcsás mosógépre, ezeket bármikor szeretettel fogadják és persze a pénzbeli adománynak is mindig van helye.

A TaMi Egyesület számlaszáma:

16200010-10106767

A közlemény rovatba " adomány"

IBAN: HU06 1620 0010 1010 6767 0000 0000


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy rohant a defibrillátorért a kapus, amikor meccs közben szívrohamot kapott egy szurkoló a lelátón
Időközben az egyik operatőr is elájult. A hazai csapat, a Cádiz elnöke szerint szerencsére mindkét ember életben van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.

Link másolása

A 82. percben leállította a játékot a bíró a Cádiz-FC Barcelona meccsen, mert összeesett egy szurkoló a lelátón, írja a Metro. A hazai csapat kapusa azonnal egy defibrillátorért rohant a kispadhoz, amit az óriási sprint végén feldobott a lelátóra.

Jeremías Ledesma a saját orvosi csapatától kérte el az életmentő készüléket. Időközben az idős szurkolóhoz már megérkeztek az egészségügyi szakemberek, akik megkezdték a küzdelmet a szívrohamot szenvedett férfi életéért.

A vendégcsapat 2:0-ás vezetésénél félbeszakított mérkőzés közel egy órán keresztül állt. A játékvezető egy idő után az öltözőbe küldte a megdöbbent játékosokat, akik közül többen is a szurkoló életéért imádkoztak.

Időközben kiderült, hogy egy másik ember is rosszul lett a stadionban. A férfi állítólag operatőrként dolgozott a meccsen. A Cádiz elnöke megerősítette, hogy szerencsére mindkét ember jól van, stabil állapotban hagyták el a stadiont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk