KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„A jótékonyság a legtöbb embernek csak karácsonykor jut eszébe, de a tarnabodi családok januárban és februárban is nélkülöznek, na akkor megyünk mi”

Mélyszegénységről, a kiútról és a jó adományozásról beszélgettünk Szemere Katalinnal, a TaMi vezetőjével.

Link másolása

Utoljára a 2000-es évek végén a Kékfény riportereként jártam a Heves megyei zsákfaluban, Tarnabodon. Akkoriban sok súlyos bűncselekmény történt arrafelé, de azóta nagyot fordult a világ a településen. Ennek ellenére Tarnabodon még mindig sok család él mélyszegénységben.

A település 2004-ben csatlakozott - elsőként – a Máltai Szeretetszolgálat „befogadó falu” programjához.

Akkor kezdtek hajléktalan családokat költöztetni Tarnabod üres házaiba, ezzel sokszáz reményvesztett ember kapott lehetőséget és segítséget az újrakezdéshez.

A Máltai Szeretetszolgálat azóta óvodát, iskolát, tanodát, gyerekházat nyitott és sokat segít a falu 150 nélkülöző családjának és 250 gyerekének a TaMi, vagyis a Tarnabod és Mi nevű szociális egyesület is.

TaMi

A szeretetszolgálat jelenlét programja 10 éve indult a település legszegényebb gyerekeinek megsegítésére. Erről írt cikket 2011-ben az egykori Népszabadság újságírója, Valaczkay Gabriella.

„Úgy jött vissza, hogy figyelj, ott olyan szegénység van, hogy muszáj gyűjtenünk. Aztán ottragadtunk Tarnabodon. 2015 óta egy fix keménymagból álló önkéntescsapattal. Őket választottuk, őket segítjük” - meséli Szemere Katalin, a TaMi vezetője, aki 9 évvel ezelőtt vette át a stafétabotot volt kolléganőjétől, azóta ő irányítja a civil összefogást.

Évek óta közelről látja a település lakóinak kilátástalanságát, és minden erőfeszítésével azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson – önkéntes társaival együtt - a mélyszegénységben élő helyieknek, különösen a gyerekeknek.

„Mindenki választhat magának egy szegény falut és segíthet, mi Tarnabodot választottuk”

A kistelepülés, Egertől mindössze félóra, Budapesttől nem sokkal több mint 1 óra autóútra van. A városok közelsége ellenére az itt élők még mindig nehezen találnak munkát a környéken, a helyiek 90 százaléka roma, sok család közmunkából tart el 8-9 gyereket.

„2011-15-ig csak évente egyszer, karácsonykor mentünk Tarnabodra. Vittünk egy hatalmas nagy adományt. Több tonnányit. Aztán úgy éreztem, hogy nincs erőm több ilyen gigantikus gyűjtést szervezni, és azon töprengtem, mi lenne, ha inkább főznénk a falunak. De nem kispályásan, hanem 500-600 adag ételt.”

Az ötlet bevált. Az egyesület azóta is évente legalább hatszor szervez főzést a faluban. Évente egyszer főzőversenyt is tartanak, ahol a helyi csapatok is megmutathatják a tarnabodi gasztro ki mit tud-on, hogy mire képesek. Az alapanyagokat természetesen ilyenkor is a TaMi szállítja. A verseny zsűrielnöke mindig egy neves séf, hol Segal Viktor, hol Sajben Csaba, hol pedig Serényi Zsolt. Segal Viktor nemrég eldöntötte, hogy segít a helyi iskolai konyha eszközparkjának felújításában is. Pár hete kombiautónyi adományt szállított a faluba egy konyhai eszközöket árusító cég jóvoltából: tányérokat, evőeszközöket, poharakat, termoszokat, vizes kancsókat, kisebb edényeket és hatalmas lábasokat.

„Mi vagyunk a kilátó a világtól elzárt tarnabodiaknak”

Az egyesület 20 önkéntesének munkája azonban nem merül ki ennyiben. Tagjaik között van díszlettervező, informatikus, jogász, felszolgáló és több újságíró is.

„Amikor lemegyünk, mindig szervezünk programokat, Földi Andrea jelmeztervező is csinált már kézművesfoglalkozást, de vittünk kifejezetten mélyszegénységben élő gyerekeknek kialakított szabadulószobát, és nagy sikere volt a Kárász Eszter, Oláh Gergő vagy Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjének is.”

Ami azonban még ennél is fontosabb, mondja Szemere Katalin, hogy rengeteget beszélgetnek a helyiekkel, élő kapcsolataik vannak a családokkal, tudnak a gyerekek problémáiról, és ahol lehet, segítenek.

„Nagyon kedvelt programunk a bizsubörze, van egy DM-es önkéntesünk, ő és kollégái a társadalmi felelősségvállalás programjuk keretében mindig Tarnabodot támogatják. Főleg pelenkákkal, de küldenek sminkmintákat, mi meg gyűjtünk bizsukat, és ezeknek óriási nagy sikerük van mindig, ilyenkor olyan a falu, mintha majális lenne.”Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk