hirdetés

KÖZÖSSÉG

MÁJ 21: Bajuszfesztivál

Pödrik, sodorják, fésülik, lakkozzák, s elismerő csettintéssel zsebelik be a meghökkentséggel vegyített ámult pillantásokat. Ezen a hétvégén ötödjére gyűlnek össze Kiskunfélegyházán a szőrbajszúak és a bőrbajszúak, hogy megválasszák a legszebb ékesség viselőjét, azaz a bajuszkirályt.

Link másolása

hirdetés

Pödrik, sodorják, fésülik, lakkozzák, s elismerő csettintéssel zsebelik be a meghökkentséggel vegyített ámult pillantásokat. Ezen a hétvégén ötödjére gyűlnek össze Kiskunfélegyházán a szőrbajszúak és a bőrbajszúak, hogy megválasszák a legszebb ékesség viselőjét, azaz a bajuszkirályt.

Csomós Éva ajánlója

Amerre az ember ellát, mindenhol bajuszos embereket talál, legyen az kicsi vagy nagy, férfi vagy nő, magyar vagy külföldi. Németországból, Franciaországból, Erdélyből, de még Angliából is jönnek a bajuszosok és szakállasok annak reményében, hogy övék lehet a dicső cím, legalább a hét kategória egyikében. Ám a zsűri szigorú, mert a bajusz hosszán, a szőrzet dússágán és ápoltságán túl az összhatást, és a bajusz viselőjének megjelenését együttesen és szigorúan pontozzák.

Kedvcsinálásként a rendezvény honlapján a bajusz történelméről, bajuszirodalomról és számos érdekességről olvashatunk, s nézegethetünk fotókat a legképtelenebb arcszőrzetről, s nem csak a jelenből, hanem már a múltból is.

hirdetés

Akinek pedig kedve lenne a helyszínre látogatni, a következő programokat találja:

Május 21. szombat

09.45 Langaléta Garabonciások felvonulása a Kossuth utcán a szabadtéri színpadhoz

Kossuth utcai szabadtéri színpad

10.00 Bajuszfesztivál

Megnyitja Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság megalapítója. Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő.

III. Kistérség utcája megnyitó.

Városi Könyvtár

10.15 Puskel Zsolt bajuszfotó kiállítása

Lakos Nóra: „Magyar bajusz” c. dokumentumfilm előzetese (rendezvényterem).

Részlet a „Népek Krisztusa Magyarország 1956” c. filmből (rendezvényterem). Díszvendég: Jelenczki István filmrendező.

Pongrácz Gergely bajusz – beszéde.

Víg Balázs: „Három bajusz gazdát keres” c. könyvének bemutatása (kamaraterem).

Kossuth utcai szabadtéri színpad

10.20-13.00 Kiskunfélegyháza és kistérségi települések hagyományőrző csoportjainak, előadóinak műsora (közben a Zrínyi utcai padkaporos sátorban nyilvános bajuszpödrés, végvári és kun vitézek bajuszakasztása, gyermekeknek bajuszragasztás, nevezés és előzsűrizés a nemzetközi bajuszversenyre)

14.00-14.30 Bordó Sárkány Régizene Rend koncertje

15.00 Hazai és külföldi bajuszosok felvonulása a Langaléta Garabonciásokkal, kunokkal, kapitányokkal, végvári vitézekkel a Kossuth utcán a szabadtéri színpadhoz

15.15 V. Kunsági bajuszverseny és bajuszkirály választás

Díszvendég Jelenczki István filmrendező. Bajuszverseny hét kategóriában. Bajuszkirály eskütétele és szűzbeszéde.

A versenyszámok között muzsikál a Beste zenekar.

18.00 Vitéz László – Pályi János bábelőadása (nem csak gyerekeknek!)

19.30 Szabó Balázs Band koncertje

Rocktár-Öreglaktanya épület

22.00 Bajuszpödrő mulatság

Fellépnek a Folk Error, a Maszkura és a Tücsökraj világzene együttesek.

Egész napos programok:

 • Kézműves kirakodóvásár
 • Velocipéd, a „csudamódi kétkerekű”
 • Néder Norbi körhintája, a „fából faragott szédület”
 • Egy Vándormuzsikus mókái, muzsikája, lábtekerései és szófacsarásai
 • Paprika Jancsi csúzlizdája
 • Bajuszfestés, mű- és álbajusz készítés, bajuszpödrés
 • Kézműves foglalkozások
 • Padkaporos Ház tánccal, muzsikával
 • Tárt kapuk – nyitott hétvége a Kiskun Múzeumban (szombat-vasárnap 9 – 19 óráig)
 • Petőfi Emlékház kiállítása (szombat 10-17 óráig)
 • Fess, alkoss, gyarapíts! Hosszúvásznas alkotófestészet a Béke téren

Pontos helyszín:

Kossuth utca

A rendezvény látogatása ingyenes!

www.bajuszfesztival.hu

 

Tovább a főoldalrahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: