KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szó szerint gondolatolvasó egy 5 éves kisfiú

Öt éves, de már hét nyelven tanul, és képes a telepátiára. Egy neurológus vizsgálja a különleges betegségben szenvedő fiút.

Link másolása

Hihetetlen történetet közölt a minap a Daily Mail. A cikk szerint telepátia jeleit mutatja egy ötéves, savant-szindrómás gyerek, ezért egy neurológus vizsgálja a képességeit. Az orvos azután figyelt fel a kisfiúra, hogy az anyja feltöltött néhány videót a netre.

Ezekben az látható, hogy a fiú számsorokat mond vissza, amelyeket úgy írtak le, hogy ő nem láthatta a bennük szereplő számokat.

Ramses Sanguino a kaliforniai Los Angelesben él,

még csak ötéves, de már hét nyelven tanul, és komplex matematikai egyenleteket old meg.

Az internetre feltöltött felvételeken látszik, hogy a hihetetlen képességekkel rendelkező autista fiú pontosan összead kártyákon lévő számokat, pedig a kártyákat eltakarják előle. A videókat Nyx Sanguino, a fiú édesanyja töltötte fel a világhálóra.

Videó a kis Ramses bámulatos képességeiről:

A Harvard orvosi karának korábbi neurológusa, Dr. Diane Powell érdeklődését azonnal felkeltette a kisfiú. Dr. Powell a John Hopkins Egyetemen végzett, jelenleg egy magánrendelője van az Oregon állambeli Medford városában. Ramses vizsgálatát egy kutatás részeként kezdte el.

A doktornő úgy gondolja, a telepátia egy alternatív kommunikációs forma lehet az autista gyerekek és szüleik között, akik kétségbeesetten próbálnak egymással beszélni, de nem tudnak. “Sok telepata autistáról hallottam, és kíváncsi váltam, hogy lehet-e őket megfigyelni és vizsgálni szigorú, kontrollált keretek között” Dr. Powell állítja, legalább hét embernél már felfedezte a telepátia képességét. Most pedig minden idejét az öt éves Ramses megfigyelésének szenteli.

Ramses és a Dr. Powell eddig háromszor találkoztak, a kisfiú megcsillantotta telepatikus képességeit.

Dr. Powell egy random számgenerátorral kiválasztott néhány számot, amit a kisfiú anyjának le kellett írnia és gondolnia kellett rájuk, majd rákérdezett a fiúnál, hogy mire gondol az anyukája. És a kisfiú sikeresen válaszolt.

A fiú anyja művészként dolgozik, állítja, hogy semmilyen trükköt nem használtak a videóknál. Előfordult olyan, hogy a fiú 38 olyan számot mondott vissza, amit nem látott. Egy másik tesztben Dr. Powell-lel 17-ből 16 számot talált ki, volt köztük kétjegyű szám is.

ramses

Ramses Sanguino

“Lenyűgözött, amikor elkezdtünk Ramsesszel dolgozni. Van valami furcsa kötődés köztünk, ami talán a képességeivel magyarázható – minden előzetes elvárásomat felülmúlja” – mondja lelkesen a doktornő.

A fiú anyukája aggódik, hogyan fognak megfelelő iskolát találni Ramsesnek, aki a doktornő szerint a világ egyik legokosabb ötévese: képes kezdetleges algebrai problémák megoldására, és ismeri a gyökvonást és le tudja írni a periódusos táblát.

Ramses már most megért és beszél valamennyit görögül, héberül, arabul és japánul. A fiút most édesanyja oktatja otthon, miután a kisfiú folyton kijavította a tanárait.

A nő azt mondja: “Már a születése előtt tudtam, hogy egy különleges ember lesz, aki megváltoztatja a világot”.

“Már kisgyerekként sem szeretett játékokkal játszadozni, helyette olvasott. Egyévesen kezdett olvasni, és már akkor mondott angol, spanyol, görög és japán szavakat. 18 hónaposan már tudta a szorzótáblát angolul és spanyolul, megtanulta a periódusos rendszer elemeit és az összes atomszámot. Néhány nyelvet én tanítottam neki, de arról például fogalmam sincs hogyan tanulta meg három éves korára a hindit, az arabot vagy a hébert. Talán a számítógépről, amit gyakran bekapcsolva hagyunk” – sorolja fia korát meghazudtoló tudását az anya.

A fiút beíratták iskolába, de egy rémálom volt az anyuka szerint. Ugyanis az osztályból egyedül az ő fia tudott olvasni és számolni. Az osztályfőnök először szerette és “kis professzornak” hívta Ramsest. Aztán a fiú hamarosan kijavította a betűzési és számolási hibáit a tanárnak. ”Ki kellett vennem az iskolából, ott már semmi újat nem tudtak tanítani neki.” – mondja az anya.

ramsescm

"Biztos vagyok benne, hogy a telepátia létezik"

“Ugyanolyan biztos vagyok abban, hogy a telepátia létezik, mint rengeteg más tudományosan bizonyított tényben. Soha semmire nem mondanék 100%-ot, de láttam a bizonyítékokat. Sok tudós nem hisz a telepátiában. Rengeteg olyan emberrel találkoztam azonban, akik azt mondták, hogy nyilvánosan nem állnának ki mellettem, de ők is láttak bizonyítékokat telepátiára. Sokan azért nem jönnek elő ezekkel az élményekkel, mert félnek, hogy nevetség tárgyává tennék őket és elveszítenék a munkájukat. Az ilyen témák veszélyeztetik az ember szavahihetőségét, de ezt tudtam akkor is, amikor belekezdtem a vizsgálatba” – magyarázta a Dr. Diane Powell.

“Különbözik a többi embertől, ők pedig nem értik a gondolkodását. A számok megszállottja, mindent megszámol: házakat, könyveket, betűket és addig nem mozdul el, amíg a számolás végére nem ért. Matematikai kérdéseket tesz fel a játszótársainak, így nehezen barátkozik. Félek, hogy magányos lesz.” – meséli Ramses anyukája.

Dr. Powell más gyerekeket is vizsgál, reméli, hogy Ramsest sikerült bejuttatnia egy speciális, tehetséges autistákat képző iskolába. “Ramses a öt legokosabb savant szindrómás között van a világon. Szüksége van rá, hogy hozzá hasonló gyerekek vegyék körül és segítsék kibontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket.”

“Remélem feltalálja a rák ellenszerét vagy valami hasonló dolgot visz véghez egyszer a fiam. A legjobb oktatást és egy boldog életet kívánok neki.” – mondja az édesanya.

Via Daily Mail

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: