KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szívszorító tanácsokat ad mindannyiunknak a haldokló fiú

Még csak 24 éves, de körülbelül hónapjai vannak hátra. Utolsó posztjában az életről ír - nem árt, ha mi is megfontoljuk a mondandóját.

Link másolása

„Az utolsó nyakkendőm” néven írt egy 24 éves, haldokló fiú posztot a Redditre, amelyben megfogalmazta gondolatait az életről. Írásának az „Én nemsokára már nem leszek itt, de nem bánom, ha akad valaki, aki elolvassa ezt az írást” címet adta. Az írásban közölte, hogy már csak néhány hónapja van hátra, és örökségnek szánja a mondanivalóját.

A posztot ezrek olvasták, és sokan szkeptikusak voltak a történetével kapcsolatban. A szerző nem jelentkezett újabb írással, mindössze két kommentet írt. Az egyikben megköszönte az olvasók kedvességét, a másikban a dohányzás abbahagyására biztatott néhány hozzászólót.

Mi sem tudjuk, hogy életben van-e még, de a szavai szépek és megfontolandók.

nyakkendo

Íme a poszt teljes szövege:

„Még csak huszonnégy éves vagyok, de már kiválasztottam életem utolsó nyakkendőjét. Ezt fogom viselni a temetésemen néhány hónap múlva. Lehet, hogy nem illik majd az öltönyömhöz, de szerintem az alkalomnak megfelel.

Túl későn diagnosztizálták a rákot még ahhoz is, hogy halvány reményem lehessen a hosszú életre, de rájöttem, a halállal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy egy picivel jobb világot hagyj magad után, mint amilyen az érkezésed előtt volt. Ahogyan eddig éltem, a létem, illetve, hogy pontos legyek, a nem-létem nem hagy nyomot: ugyanis semmi olyan nem csináltam, ami miatt emlékezhetnének rám.

Korábban annyi minden foglalkoztatott. Azonban amikor megtudtam, mennyi időm van hátra, világossá vált, mi az, ami igazán fontos. Tehát teljesen önző oka van annak, hogy most írok nektek. Úgy akarok értelmet adni az életemnek, hogy megosztom veletek, mire jöttem rá:

Ne vesztegesd az idődet olyan munkával, amit nem élvezel.

Nyilvánvaló, hogy nem juthatsz előre olyan munkát végezve, amit nem szeretsz. A türelem, a szenvedély és az elkötelezettség maguktól jönnek, amit szereted azt, amit csinálsz.

Buta dolog mások véleményétől tartani.

A félelem elgyengít és lebénít. Ha hagyod, minden egyes nappal rosszabb lesz a helyzet, míg semmi sem marad belőled, csak egy burok. Hallgass a belső hangodra, és bízd rá magad! Lehet, hogy sokan hülyének néznek, de lesznek, akik legendaként gondolnak majd rád.

Vedd kezedbe az életed!

Vállald a felelősséget azokért a dolgokért, amelyek megtörténnek veled. Korlátozd rossz szokásaidat, próbálj meg egészségesebben élni. Ami a legfontosabb: fejezd be a halogatást! A meghozott döntéseid alakítsák az életed, ne azok, amiket nem mertél meghozni.

Értékeld a körülötted élőket!

Barátaid és rokonaid kimeríthetetlen forrásai az erőnek és a szeretetnek. Ezért soha ne vedd készpénznek, hogy ott vannak melletted.

Nagyon nehezen fejezem ki magam, amikor ezeknek az egyszerű igazságoknak a fontosságát kell hangsúlyoznom, de remélem, egy nap meghallgatsz valakit, aki már megtapasztalta, milyen értékes az idő.

Nem vagyok szomorú, mert megéltem, hogy életem utolsó napjai értelmet kaptak. Csak azt bánom, hogy egy csomó tök jó dolog születéséről lemaradok, mint például a mesterséges intelligencia vagy Elon Musk új projektje. Azt is remélem, hogy hamarosan véget ér a háború Szíriában és Ukrajnában.

Annyira vigyázunk testünk egészségére és integritására halálunk napjáig, hogy nem vesszük észre, a test csupán egy doboz: csomag, amelyben a személyiségünket, a gondolatainkat, a hitünket és a szándékainkat szállítjuk le a világnak. Ha nincs ebben a csomagban semmi, ami változtathatna a világon, akkor nem számít, ha ez a csomag elveszik. Hiszek abban, hogy mindannyian képesek vagyunk változtatni, de bátorság kell ahhoz, hogy megtegyük.

Átlebeghetsz az egész életeden, amelyet a körülmények alakítanak, elvesztegethetsz napokat, órákat. Vagy harcolhatsz is azért, amiben hiszel, és akkor remek történetet kerekedik az életedből. Remélem, jó döntést hozol.

Hagyj nyomot a világban! Éld értelmesen az életed, bármit is jelentsen ez számodra. Küzdj meg érte! Fantasztikus játszótér ez a hely, amit hátra hagyunk, minden lehetséges. De nem maradhatunk örökre. Életünk kis szikra ezen a csodálatos kis bolygón, és elképesztő sebességgel száguld az ismeretlen univerzum végtelen feketeségébe. Élvezd az életed, élj szenvedélyesen! Tedd érdekessé! Számítson!

Köszönöm.”

Via aplus.com

Ha téged is megérintett a fiú üzenetet, oszd meg a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: