/kozosseg/szivmelengeto-kihivas-az-ev-minden-napjan-ir-egy-meset-kislanyanak-az-apa-aki-egy-osztrigatelepen-dolgozik/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szívmelengető kihívás: az év minden napján ír egy mesét kislányának az apa, aki egy osztrigatelepen dolgozik

Matt Zurbo a kislányáról, Cielóról nevezte el a nem mindennapi vállalkozást – nem véletlen, hiszen ő volt az ötlet ihletője.
hirdetés

Mark Zurbo történetét a New York Times írta meg. Az 52 éves apa egy osztrigafarmon dolgozik, Tasmániában. A cikk írásakor épp a 282. gyermekkönyvét írta, de előtte aznap már dolgozott egy osztrigatelepen, levitte a kislányát a tengerpartra, úszott egyet, és vegetáriánus lakomát készített a családjának.

A férfi este tízkor állt neki megírni a könyvet, a fáradtságán pedig némi whiskey és zene segítették át. Hajnali egykor publikálta a könyvet online. Ekkor már csak 83 könyv hiányzott a 365 napos kihívásához, amit elszántan végig akar csinálni. Június tizenegyedikén a 333-nál tartott.

"Minél jobban szeretik a gyerekek a meséket és a könyveket, annál jobb világban fog élni a lányom - így szól Zurbo hitvallása.

"A képzelet győzedelmeskedik az erőszak és a tudatlanság felett, és mindig győzni fog."

Zurbo húsz hónapos kislányáról, Cielóról nevezte el a kihívást. Egyébként korábban már megjelent négy regénye, egy könyve az ausztrál fociról és nyolc gyermekkönyve. A férfi az élet egyéb területein is hasznosságra törekszik és nagyon fontos számára a természet közelsége - például az ausztrál erdő-újraültetést is fontos feladatának érzi. Pár éve még elképzelni sem tudta, hogy házas, majd apa lesz. "Nem számítottam rá" - mondja. "Vártam, mikor halok meg." Zurbo egyébként egy venezuelai mérnököt vett feleségül.

hirdetés

Helen Chamberlin visszavonult ausztrál gyermekkönyv-szerkesztő szerint Zurbo igazi csiszolatlan gyémánt, akinek szövegeiből árad az "érzékenység és a költői szépség". A történetek gyerekeknek szólnak, de változatos hanglatúak, van, amelyik abszurdabb, van, amelyik érzelmesebb, vagy varázslatos világba repít.

A mesék hangulatát, karaktereit vagy a sztorik alapját az író a saját életéből meríti, sokszor a saját kislánya a főszereplő. Online letölthetőek itt, ingyen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk