KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Szeretetre, támogatásra, anyagi segítségre nemcsak karácsonykor van szüksége a civil szervezeteknek, közösségeknek

Te mikor jótékonykodtál utoljára? Esetleg épp a karácsonyi ünnepek kapcsán? És azelőtt? A támogatásra váró civil szervezeteknek és közösségeknek egész évben jól jön a segítség. Most megnyílt egy olyan lehetőség, amivel könnyedén adományozhatsz - talán te is.

Link másolása

Ránézésre Gyuszi egy kedves fiatalember, aki legtöbb kortársához hasonlóan imádja a kütyüket, és nagy kedvence a tenisz, amivel komoly céljai is vannak. Csakhogy Gyuszi élete sokkal göröngyösebben alakult, mint sorstársaié. Enyhe értelmi fogyatékkal él, szülei magára hagyták, intézetben nevelkedett. A sporton keresztül azonban megvalósítandó célokat és remek közösséget talált magának.

Példaképek inspirálták, így kezdett versenyszerűen sportolni

Ahogy meséli, Szávay Ágnes hatására kezdett teniszezni, már felnőttként. Persze képben van az aktuális teniszlegendákkal is, Rafael Nadal teniszközpontjába el is jutott egy magyar delegáció tagjaként.

Gyuszi álma, hogy ő is részt vehessen egy világversenyen – ami esetében a Speciális Olimpia Nyári Világjátékát jelentené.

A következő ilyen eseményt 2023-ban rendezik, Berlinben. Gyuszi most azért edz lelkesen hétről-hétre, hogy másfél év múlva magyar színekben léphessen a teniszpályára a világjátékokon.

NÉZD MEG A GYUSZIRÓL KÉSZÜLT KISFILMÜNKET!

Edzője, Patay Gabriella szerint erre minden esélye meg is van, mert lelkesedésből Gyuszinál nincs hiány. Bár általánosságban is jellemző a speciális olimpikonokra, hogy sokkal elszántabbak, és nagyobb kedvvel érkeznek edzésekre, mint ép társaik.

Pedig nekik sokkal megerőltetőbb követni a vezényszavakat, koncentrálni hosszabb időn keresztül, elfogadni, ha valami nem sikerül elsőre.

A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése pont az, hogy az értelmi fogyatékossággal élők számára edzési és versenyzési lehetőséget biztosítson, különböző sportágakban – hiszen ők is lehetnek ugyanolyan különlegesek, mint ép társaik. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség segíti, bátorítja a sportolókat, és ráébreszti a társadalmat arra, hogy a speciális olimpikonok mindannyiunk segítségével szinte teljes értékű életet élhetnek és elismerésre méltó teljesítményekre is képesek lehetnek.

A lelkesedés kevés, ha hiányoznak a megfelelő feltételek

Csakhogy a jó eredményekhez, vagy egyáltalán a sportolási lehetőséghez számos dologra szükség van. Ezeket a speciális olimpikonok a legtöbb esetben nem tudják maguknak megteremteni, hiszen sokuknak nincs is önálló keresete.

Sportruházat, felszerelés, terembérlet, egyesületi tagdíj, külföldi versenyek költségei – hogy csak néhányat említsünk a felmerülő költségek közül. Támogatók nélkül sokkal korlátozottabbak lennének a lehetőségeik.

Az OTP Bank évek óta rendszeres támogatója a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek, mert egyetértenek céljaival. Ezért évről-évre egyre több speciális olimpikont szeretnének hozzásegíteni a sportolás, a versenyzés, a siker élményéhez.

Közelebb kerül a tényleges segítségnyújtás

Ilyen egyszerűen lehetsz te is adományozó bankolás közben

A bank nemcsak a speciális olimpikonok helyzetén igyekszik javítani, számos civil szervezetet és közösségi kezdeményezést támogatnak. Az új OTP internet- és mobilbank adományozás funkciója segítségével könnyedén és biztonságosan lehet egy jó ügyet támogatni, akár utalás közben is.

A bank ügyfelei jelenleg három szervezetet, a beteg gyerekek közösségben való tanulását segítő KórházSuli Alapítványt, az Illatos úti ebtelep sérült kutyáinak gyógyításával, örökbeadásával foglalkozó Vigyél Haza Alapítványt, és a fogyatékos gyerekeket nevelő családokat segítő KézenFogva Alapítványt tudják ilyen módon segíteni. A támogatott szervezetek köre átlag negyedévente változik, így a bankolás során lehetőség van időről időre újabb és újabb szervezetek részére eljuttatni a felajánlást.

További információk itt érhetők el.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Magyarországon még nincs kialakult kultúrája az adományozásnak. Szinte minden évben hír, hogy a civil szervezeteknek felajánlható adó 1%-ok milyen nagy része nem jut el a rászorulókhoz - mert az adózó nem rendelkezik róla, pedig egyszerűen megtehetné. Jellemzően karácsony előtt válunk empatikusabbá, akkor jobban átérezzük, hogy azok is szeretnének egy kis fényt és különlegességet az ünnepbe, akiknek nélkülözniük kell. Egyszer egy évben tehát többünkben feléled az adakozókedv.

De gondoljunk bele: a civil szervezeteknek, közösségeknek, legyen szó akár fogyatékos emberekről, állatvédőkről, vagy beteg gyermekkel foglalkozókról, egész évben szükségük van támogatásra a működésükhöz. Talán így, hogy éppen a pénzügyek intézésével kapcsolhatjuk össze, könnyebben válik majd az adományozás a hétköznapjaink részévé.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk