/kozosseg/szerenaddal-koszontottek-a-90-eves-ferge-zsuzsat-a-szociologia-legnagyobb-magyar-muvelojet/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szerenáddal köszöntötték a 90 éves Ferge Zsuzsát, a szociológia legnagyobb magyar művelőjét

Karácsony Gergely Magyarország élő lelkiismeretének nevezte a szociológust.
hirdetés

Vasárnap ünnepelte 90. születésnapját Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Április 25-én Karácsony Gergely is felköszöntötte őt Facebook-oldalán.

A szegénység, különösen a gyermekszegénység elleni küzdelem legfontosabb alakja évtizedek óta, a szociálpolitikus és a szociális munkás-képzés elindításával pedig Magyarországon is szakmává emelte a legkiszolgáltatottabbak iránti cselekvő szolidaritást. Csodálatraméltó emberi tisztességére, csalhatatlan igazságérzetére különösen nagy szükségünk lesz, mivel a világjárvány utáni újratervezés csak egy egymás iránt érzékenyebb társadalomra építve képzelhető el

- írta róla a főpolgármester, aki „Magyarország élő lelkiismeretének” nevezte a tudóst.

Tisztelői egy különleges meglepetéssel is készültek Ferge Zsuzsa születésnapjára: háza udvarán szerenádot adtak neki, majd virággal köszöntötték.

Ennyi ember, ennyi gyönyörűség és ennyi kedvesség...

- mondta meghatottan a szociológus az egybegyűlteknek, akik a járványügyi szabályok maximális betartásával köszöntötték őt.

hirdetés

Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven született Budapesten 1931. április 25-én. Édesapját az auschwitzi koncentrációs táborban veszítette el. 1949-ben érettségizett, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol 1953-ban szerzett közgazdász diplomát. 1950-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közgazdasági főosztályának munkatársa lett, majd 1959-ben a rétegződéskutatási osztály vezetőjévé nevezték ki. Nevét férje, Ferge Sándor után viseli.

A szegénység, a kirekesztés és a társadalmi rétegződés szociológiai aspektusának jelentős kutatója. 2006-tól az MTA Gyermekszegénység Elleni Programiroda vezetője. Munkásságát többek között Széchenyi-díjjal, Polányi Károly-díjjal, Príma-díjjal és A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el. Ferge Zsuzsa Budapest és Újbuda díszpolgára.

A szociológussal Gulyás Márton készített hosszabb születésnapi interjút:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk