/kozosseg/segitseget-ker-az-egyik-legigeretesebb-fiatal-magyar-kutato/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Segítséget kér az egyik legígéretesebb fiatal magyar kutató

A kerekesszékes Muntag Vince egy komoly ösztöndíjnak köszönhetően Canterburyben végezhetné el a mesterszakot, de ehhez segítségre van szüksége.
KötőSzó - szmo.hu
2017. április 25.


Link másolása

hirdetés

A kerekesszékes Muntag Vince irodalmár, színháztudós és az egyik legígéretesebb fiatal kutató ma Magyarországon. Gimnazista kora óta jeleskedik a szakmai versenyeken és pályázatokon. Jelenleg az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakát végzi, valamint színháztudományt is tanul a Károlin.

Vince mindig is úgy érezte, hogy számára a mozgáskorlátozottság nem jelent röghöz kötöttséget.

Elhatározta, hogy nem akadályként, hanem kihívásként tekint állapotára, azóta pedig sikert sikerre halmoz a szakmájában.

Már elsőévesként komoly lapokban publikált, többek között a Jelenkorban, de Ottlik-konferenciát is rendezett.

Így nyerte el tavaly a Sólyom-ösztöndíjat is, amelyet a volt államelnök, Sólyom László ítél oda évente három-négy diáknak, hogy így támogassa a legígéretesebb tehetségek külföldi taníttatását. Vince Canterburybe menne, hogy a University of Kent European Theatre mesterszakán tanulhasson tovább. Igen ám, de ehhez

hirdetés

egy állandó segítőre is szüksége van, egyedül ugyanis nem boldogulna külföldön.

"

Alapvetően helyhez vagyok kötve, de mozog bennem egy olyan elhatározás, hogy mégsem. Fogjuk fel ezt inkább úgy, hogy munkalehetőséget biztosítok valakinek egy évre, akinek szüksége van nyelvvizsgára, vagy nem döntötte el, hogy mit szeretne kezdeni az életével, netán érdekli a színháztörténet. Természetesen ez egy bizalmi feladat lenne, olyasmi, mint régen a nagyurak mellett a fegyverhordozó vagy az intéző”

- nyilatkozta Vince a KötőSzónak.

Vince egyébként kifejezetten önálló, nemrég elköltözött a szüleitől, amikor megüresedett az egyik szomszéd lakás. Itt lakótársa segít neki a mindennapokban a lakhatásért cserébe. Vince folyamatosan küzd érte, hogy minél kevésbé szoruljon rá a körülötte élő emberekre, ez azonban mozgássérültként egyáltalán nem egyszerű feladat.

Állítása szerint az élete megszervezése nagyjából egy cégvezetői feladatkörre emlékeztet, mivel legalább 8-10 segítőjének az időbeosztását kell folyamatosan fejben tartania.

"
Ha erre lenne államilag fenntartott vagy alapítványilag támogatott segítőszolgálat, akkor a saját céljaimmal tudnék foglalkozni, és nem azzal, hogy ki visz el mosdóba adott pillanatban

- mondta. Persze azért a saját céljaira is jut ideje: például már most a doktori képzését tervezi, amit akkor fog elkezdeni, amikor két év múlva végez Canterburyben.

Vince szerint a mozgássérülteknek az okozza a legnagyobb problémát ma Magyarországon, hogy a kormány nem foglalkozik az integrációjukkal. „Komoly kezdeményeket kellene biztosítani munkaadóknak. Például, hogy foglalkoztassanak mozgássérülteket, és nagyon sokat kellene kampányolni azért, hogy aki hasonló helyzetben van, az tanuljon. Van egy mozgássérült könyvtáros ismerősöm. Miért nincs több? Miért nem tudok siket dolgozó emberről? Ezeket kellene végiggondolni.”

Vince szerint addig is a legfontosabb, hogy a mozgássérült gyerekeket már a szüleiknek is motiválniuk kell,

éreztetniük kell velük, hogy ha akarják, megvalósíthatják az elképzeléseiket. „Írassák gimnáziumba a gyereket, ha van hozzá képessége. Járassák egyetemre, ha van motivációja tanulni. Dolgozzunk ezen, kerüljünk be a munkaerőpiacra, adjunk nyilvánosságot annak, hogy van lehetőség” - mondta.

Vince mentora, Jákfalvi Magdolna a legígéretesebb fiatal magyar kutatónak nevezte Vincét, aki a nemzetközi színtéren is a legjobbak közé tartozik.

"
Nem a szekerét, csak a kocsiját kell tolni és emelni. Ehhez kérünk némi segítséget. A többit Vince megoldja”

- mondta róla.

Ha szeretnél segíteni Vincének, hogy szeptembertől elkezdhesse angliai tanulmányait,

jelentkezz nála segítőnek, vagy támogasd anyagilag!

Vince számlaszáma: 11775094-19978882

További információk, elérhetőség: muntagvince@gmail.com

Címkép: Facebook


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk