KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Segíts te is Bettinának!

Egy fiatal lány életét szó szerint derékba törte egy motorbaleset, amelyben teljesen vétlenül, utasként vett részt. Szívet melengető összefogás bontakozott ki a fiatal lányért, amelyben ti is részt vehettek.

Link másolása

Időközben Bettina egyik tanára létrehozott egy Facebook-oldalt is, amivel segíteni próbál a szerencsétlenül járt lánynak és családjának. A „László Bettina Gyógykezeléséért” oldal ezzel a poszttal indult:

„A 19 éves fiatal lány élete tragikusan megváltozott 2013. augusztus 16-án. Bettina ugyanazokat az álmokat dédelgette, mint hasonló korú társai. Most indult el igazán az ÉLET útján, hiszen idén leérettségizett, szeretett volna tovább tanulni, élvezni a diákéletet, dolgozni, utazni, családot alapítani, gyereket nevelni. Melyik fiatal lány nem erről álmodozik?

Ő az a kislány, aki eddig mindenkinek csak adott az elmúlt 19 évben - segítséget, szeretetet. Önzetlen, igazi szív-lélek-teremtés, aki ritka a mai világban.szakkisk

Forrás: a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola honlapja

Most Bettina szorul segítségre és szeretetre, hiszen azon a gyönyörű, napsütéses napon az élete egy pillanat alatt megváltozott egy vétlen baleset következtében, melyben Ő nem vétkes, „csak” utas volt... Ezen a napon egyszer s mindenkorra megváltoztak Bettina álmai.

A baleset következtében Bettina 10 napig kómában küzdött az életéért, miközben édesanyja megtudta, hogy rengeteg csontja, keze-lába eltörött, de a legnagyobb tragédia, hogy a gerince is eltörött a balesetben.

Jelenleg a gerincműtétre, és csontvelő transzplantációra vár.

Szeretnénk édesanyjának segíteni, hogy a nehéz anyagi helyzetük ellenére az édesanya éjjel-nappal lánya mellett lehessen, foghassa a kezét. Bettina gyógyulásához, későbbi kezeléséhez, és rehabilitációjához szeretnénk mindannyian segítséget nyújtani.

Kérjük, segítsenek, hogy Bettina álmai valóra válhassanak!”

fboldal

Képek: László Bettina Gyógykezeléséért Facebook-oldal

A bejegyzéshez hozzászólt az a férfi is, akinek a háza előtt a végzetes baleset történ:

„Frecska János vagyok (...) Én mentem oda Bettinához először akkor, ott a balesetnél. A házam előtt történt a baleset, a csattanásra mentem ki. Mostanáig semmit sem tudtam róla, csak annyit mondtak a mentősök, mikor elvitte őt a helikopter, hogy nagy a baj. A kórházban kétszer is voltam benn, de mivel nem vagyok hozzátartozó... Sajnálom, nagyon. Sok motorost ismerek, igyekszem mindenkinek elmondani ami történt. Jobbulást neki.”

Bettina édesanyja így reagált:

„Kedves János! Mindenképp keresni fogom, és segítek Bettina látogatásában. Nagyon köszönöm, hogy akkor abban a pillanatban ott volt a lányom mellett, én csak késő este tudtam meg, mi történt, de majdnem összeestem, örök hálám, köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!”

Csernák Edina tanárnő amellett, hogy az oldalt működteti, egy jótékonysági sportnapot is szervezett, amelyet október 12-én este meg is tartottak. A rendezvény megszervezésében Bettina iskolája, a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vettek önkéntes segítőként. A jótékonysági sportnap olyan sikeres volt, hogy több mint 700 ezer forintot sikerült összegyűjteni Bettina további gyógykezelésére.csaladninap

Sikeres volt a jótékonysági nap

Az oldalon folyamatosan követhető Bettina állapota, amiről a családja engedélyével tájékoztatják azokat, akik adományokkal segítenek. Betti a baleset után két hétig kómában volt. A kómából szerencsére magától felébredt, és semmilyen agyi károsodás nem érte.

Nagyjából egy hónappal a baleset után megműtötték. Bár a műtét szerencsére sikeres volt, de Bettina állapota továbbra is kritikus maradt. Lélegeztetőgépre kapcsolták, és egy orrszondán keresztül táplálták, ráadásul óriási fájdalmai voltak. Bár sérüléseinek nagy részét helyreállították, a gerincével sajnos nem nagyon tudtak mit kezdeni. Annyira megsérült, hogy Betti minden valószínűség szerint mozgáskorlátozottként kénytelen folytatni az életét.fb2

Időközben az is kiderült, hogy a csontvelő-átültetés mégsem segítene rajta, már azzal sem oldható meg, hogy mozgása maradéktalanul helyreálljon. Azonban várt még rá egy nagyon fontos műtét, amivel a gerincét megerősítik majd, szóba került az is, hogy fel fogják nyitni a mellkasát. Betti anyukája szívhez szóló üzenetben köszönte meg a segítők támogatását:

„Drága ismerőseim, és barátaim, először is szeretném megköszöni a sok segítséget és erőt amit kapunk tőletek!!! Sajnos azt hittem vége a sok műtétnek, de úgy néz ki, nem.

Bettina mellkasát lehet, hogy fel kell nyitni, mivel szemből is meg kell erősíteni a gerinccsigolyát. Kérem drukkoljatok a kislányomnak, mivel nagyon sok félelemmel küszködik, és sok fájdalmat át kell élnie.

Még egyszer nagyon köszönünk minden segítséget.

Bettina anyukája”

Október első hetében kiderült, hogy Betti gerincműtétjét elhalasztják, hogy meg tudjon erősödni. Lekapcsolták a lélegeztetőgépről, és átvitték egy rehabilitációs intézetbe. Mivel az orvosok szerint segítene a gyógyulásában, ha a barátaival tudná tartani a kapcsolatot, a Facebook-oldalon kéréssel fordultak a nyilvánossághoz, hogy aki tud, segítsen neki egy laptoppal. Október 16-án értesülhettek róla az oldal követői, hogy Bettina egyik osztálytársának édesanyja egy "szinte vadonatúj" laptopot ajánlott fel.laptop

A felajánlott laptop

Bettina gyógykezelése sajnos még korántsem ért véget, még legalább egy kritikus műtét és ki tudja, milyen hosszú kórházi kezelés vár rá. Ha ti is segíteni szeretnétek őt és családját ebben az emberfeletti küzdelemben, az alábbi számlaszámon megtehetitek. Átutalás esetén a következőket írjátok:

Kedvezményezett neve: ÖNÉ / László Bettina

Számlaszám: 11600006-00000000-64458690

Közlemény rovatba: László Bettina gyógykezelésére

fblbettina

A Facebook-oldalon pedig folyamatosan értesülhettek róla, hogy van Bettina, illetve mire lenne éppen szüksége.

Ha szeretnéd, hogy minél többen értesüljenek a dologról, oszd meg ezt a cikket vagy nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: