hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Segíts te is Bettinának!

Egy fiatal lány életét szó szerint derékba törte egy motorbaleset, amelyben teljesen vétlenül, utasként vett részt. Szívet melengető összefogás bontakozott ki a fiatal lányért, amelyben ti is részt vehettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. október 17.

hirdetés

Időközben Bettina egyik tanára létrehozott egy Facebook-oldalt is, amivel segíteni próbál a szerencsétlenül járt lánynak és családjának. A „László Bettina Gyógykezeléséért” oldal ezzel a poszttal indult:

„A 19 éves fiatal lány élete tragikusan megváltozott 2013. augusztus 16-án. Bettina ugyanazokat az álmokat dédelgette, mint hasonló korú társai. Most indult el igazán az ÉLET útján, hiszen idén leérettségizett, szeretett volna tovább tanulni, élvezni a diákéletet, dolgozni, utazni, családot alapítani, gyereket nevelni. Melyik fiatal lány nem erről álmodozik?

Ő az a kislány, aki eddig mindenkinek csak adott az elmúlt 19 évben - segítséget, szeretetet. Önzetlen, igazi szív-lélek-teremtés, aki ritka a mai világban.szakkisk

Forrás: a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola honlapja

Most Bettina szorul segítségre és szeretetre, hiszen azon a gyönyörű, napsütéses napon az élete egy pillanat alatt megváltozott egy vétlen baleset következtében, melyben Ő nem vétkes, „csak” utas volt... Ezen a napon egyszer s mindenkorra megváltoztak Bettina álmai.

A baleset következtében Bettina 10 napig kómában küzdött az életéért, miközben édesanyja megtudta, hogy rengeteg csontja, keze-lába eltörött, de a legnagyobb tragédia, hogy a gerince is eltörött a balesetben.

hirdetés

Jelenleg a gerincműtétre, és csontvelő transzplantációra vár.

Szeretnénk édesanyjának segíteni, hogy a nehéz anyagi helyzetük ellenére az édesanya éjjel-nappal lánya mellett lehessen, foghassa a kezét. Bettina gyógyulásához, későbbi kezeléséhez, és rehabilitációjához szeretnénk mindannyian segítséget nyújtani.

Kérjük, segítsenek, hogy Bettina álmai valóra válhassanak!”

fboldal

Képek: László Bettina Gyógykezeléséért Facebook-oldal

A bejegyzéshez hozzászólt az a férfi is, akinek a háza előtt a végzetes baleset történ:

„Frecska János vagyok (...) Én mentem oda Bettinához először akkor, ott a balesetnél. A házam előtt történt a baleset, a csattanásra mentem ki. Mostanáig semmit sem tudtam róla, csak annyit mondtak a mentősök, mikor elvitte őt a helikopter, hogy nagy a baj. A kórházban kétszer is voltam benn, de mivel nem vagyok hozzátartozó... Sajnálom, nagyon. Sok motorost ismerek, igyekszem mindenkinek elmondani ami történt. Jobbulást neki.”

Bettina édesanyja így reagált:

„Kedves János! Mindenképp keresni fogom, és segítek Bettina látogatásában. Nagyon köszönöm, hogy akkor abban a pillanatban ott volt a lányom mellett, én csak késő este tudtam meg, mi történt, de majdnem összeestem, örök hálám, köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!”

Csernák Edina tanárnő amellett, hogy az oldalt működteti, egy jótékonysági sportnapot is szervezett, amelyet október 12-én este meg is tartottak. A rendezvény megszervezésében Bettina iskolája, a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vettek önkéntes segítőként. A jótékonysági sportnap olyan sikeres volt, hogy több mint 700 ezer forintot sikerült összegyűjteni Bettina további gyógykezelésére.csaladninap

Sikeres volt a jótékonysági nap

Az oldalon folyamatosan követhető Bettina állapota, amiről a családja engedélyével tájékoztatják azokat, akik adományokkal segítenek. Betti a baleset után két hétig kómában volt. A kómából szerencsére magától felébredt, és semmilyen agyi károsodás nem érte.

Nagyjából egy hónappal a baleset után megműtötték. Bár a műtét szerencsére sikeres volt, de Bettina állapota továbbra is kritikus maradt. Lélegeztetőgépre kapcsolták, és egy orrszondán keresztül táplálták, ráadásul óriási fájdalmai voltak. Bár sérüléseinek nagy részét helyreállították, a gerincével sajnos nem nagyon tudtak mit kezdeni. Annyira megsérült, hogy Betti minden valószínűség szerint mozgáskorlátozottként kénytelen folytatni az életét.fb2

Időközben az is kiderült, hogy a csontvelő-átültetés mégsem segítene rajta, már azzal sem oldható meg, hogy mozgása maradéktalanul helyreálljon. Azonban várt még rá egy nagyon fontos műtét, amivel a gerincét megerősítik majd, szóba került az is, hogy fel fogják nyitni a mellkasát. Betti anyukája szívhez szóló üzenetben köszönte meg a segítők támogatását:

„Drága ismerőseim, és barátaim, először is szeretném megköszöni a sok segítséget és erőt amit kapunk tőletek!!! Sajnos azt hittem vége a sok műtétnek, de úgy néz ki, nem.

Bettina mellkasát lehet, hogy fel kell nyitni, mivel szemből is meg kell erősíteni a gerinccsigolyát. Kérem drukkoljatok a kislányomnak, mivel nagyon sok félelemmel küszködik, és sok fájdalmat át kell élnie.

Még egyszer nagyon köszönünk minden segítséget.

Bettina anyukája”

Október első hetében kiderült, hogy Betti gerincműtétjét elhalasztják, hogy meg tudjon erősödni. Lekapcsolták a lélegeztetőgépről, és átvitték egy rehabilitációs intézetbe. Mivel az orvosok szerint segítene a gyógyulásában, ha a barátaival tudná tartani a kapcsolatot, a Facebook-oldalon kéréssel fordultak a nyilvánossághoz, hogy aki tud, segítsen neki egy laptoppal. Október 16-án értesülhettek róla az oldal követői, hogy Bettina egyik osztálytársának édesanyja egy "szinte vadonatúj" laptopot ajánlott fel.laptop

A felajánlott laptop

Bettina gyógykezelése sajnos még korántsem ért véget, még legalább egy kritikus műtét és ki tudja, milyen hosszú kórházi kezelés vár rá. Ha ti is segíteni szeretnétek őt és családját ebben az emberfeletti küzdelemben, az alábbi számlaszámon megtehetitek. Átutalás esetén a következőket írjátok:

Kedvezményezett neve: ÖNÉ / László Bettina

Számlaszám: 11600006-00000000-64458690

Közlemény rovatba: László Bettina gyógykezelésére

fblbettina

A Facebook-oldalon pedig folyamatosan értesülhettek róla, hogy van Bettina, illetve mire lenne éppen szüksége.

Ha szeretnéd, hogy minél többen értesüljenek a dologról, oszd meg ezt a cikket vagy nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: