hirdetés

KÖZÖSSÉG

Rubikkocka-világbajnokságot szervez a Red Bull, Járai Márk is tekert egyet a bűvös kockán

A Halott Pénz énekese, Járai Márk a profi kockások táborát erősíti. Jöjjön 10 érdekesség a magyar találmány történetéből, ami meghódította a világot!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 26.

hirdetés

Egy bűvös kis kocka, amely több mint 40 évvel ezelőtt született, azóta pedig - fejtörést okozva emberek millióinak - meghódította az egész világot: Rubik Ernő ikonikus logikai játéka feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is, ezúttal pedig a magyar kockásokon a sor, hogy bemutassák tehetségüket. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság vasárnapi, hazai fordulóján minden a legendás találmányról szól majd, amelyről talán csak kevesen tudják, hogy mennyire sokoldalú.

Íme 10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Rubik-kockáról:

1. Bár Rubik Ernő 1975-ben találta fel a híres kockát, annak szabadalmát 1977. december 31-én kapta meg, így hivatalosan csak a 78-as évet kezdhette meg feltalálóként a magyar játéktervező.

2. Az ikonikussá vált játék eredeti neve Bűvös kocka volt, melyet csak évekkel később 1980-ban változtatott Rubik-kockára szülőatyja.

3. A logikai játék bizony sokak számára okozhat fejtörést, ami nem véletlen, hiszen oldalainak elforgatásával szinte kimondhatatlan számú, 43.252.003.274.489.856.000 különböző helyzetbe hozható a kocka.

hirdetés

4. Rubik Ernő eredetileg nem játék céljára fejlesztette ki találmányát, csupán egyetemi tanítványainak kívánta bemutatni vele a testek térbeli mozgását.

5. A Rubik-kocka az évek alatt az egész világot meghódította, eddig több mint 350 millió darabot adtak el belőle.

6. A Rubik-kocka kirakására már robotot is kifejlesztettek. A CUBESTORMER 3 névre hallgató robot mindössze 3.253 másodperc alatt képes kirakni a kockát.

7. Ehhez nagyon közel áll Feliks Zemdegs 4.22-es ideje, amellyel az ausztrál férfi a mai napig tartja a világrekordot.

8. Az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Halott Pénz énekese, Járai Márk szintén a profi kockások táborát erősíti és korábban a magyar válogatott tagja is volt.

9. Donnie Darko, A gépész, Armageddon vagy a Boldogság nyomában csak néhány film azok közül, amelyben feltűnik a magyar kuriózumnak tartott játék.

10. Az első Red Bull Rubik-kocka Világbajnokság döntőjét idén szeptember 22-én Bostonban rendezik, ahova a május 27-i hazai bajnokságról győztesen kikerülő férfi és női játékos repülhet tovább.

A magyarországi selejtező időpontja: 2018. május 27. (a döntők várhatóan 17 órától kezdődnek)

Helyszín: Tesla Loft Hall - 1075 Budapest, Kazinczy u. 21.

A versenyre itt lehet regisztrálni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk