Reggelizz a Kolosy Ébresztőben!
A Kolosy téren és környékén eddig is voltak jó helyek, pár hónapja azonban egyedülálló színfolttal bővült a paletta. Az egyszerű verzióban csak Ébresztőnek becézett helynek már a neve is árulkodó, itt bizony egy reggelizőt találtok.
A garzonlakás méretű étkezde hangulata a vidéki nagymamák otthonát idézi, a plafonról tésztaszűrők lógnak, a pácolt ajtófélfán fűszercsokor lóg, a szemeteskuka falécekből lett összeállítva, és van egy kisebb méretű stelázsi is, ahol a legjobb kézműves magyar termékek sorakoznak. Szörpök, lekvárok, dzsemek, olajok, krémek, mézek, minden, ami egy finom reggelihez vagy egy kis torkoskodáshoz kellhet.
A vendégszerető otthon hangulatára ráerősít a vendéglátás stílusa is. Az Ébresztő családi vállalkozás, a szintén kedvelt Szendzsónak az egyik tulajdonosa és rokonai üzemeltetik teljes odaadással. A közhely-jellegű igazság eleven példái ők: egy étel akkor lesz finom, ha a készítője szeretettel állítja elő.
A választék sokrétű, szinte mondhatni, hogy minden igényt kielégítő. A vasárnapi reggeliket idéző ham&eggstől és quesadillától (tortillából készülő mexikói melegszendvics) kezdve a hagyományos szendvicseken át a fűszeres zöldségturmixig minden van.
A sok finomság közül nehéz választani. Szinte minden termék mellett lehet találni minimum egy érvet, amiért jó. A ham&eggst például azért szerettük, mert isteni házi sonkából készült, amit nem kóstolhatunk minden nap.
A croissantból készült szendvicsben a lazac már inkább a luxus kategória, de ennek külön örültünk az egészséges jellege miatt, a fűszeres zöldség-gyümölcs turmixba pedig különös kíváncsísággal kortyoltuk. Koffeinérzékeny csapatként a kávét mellőznünk kellett, de a gyömbéres-narancsos-répalének olyan serkentő hatása volt, mintha egy dupla eszpresszót ittunk volna.
A finomságok sorának itt még közel sincs vége, a sütiválaszték is remek. A férfitenyér nagyságú csokis cookie legalább annyira jó, mint az IKEA-ból ismert mandulatorta házi változata, aminek a tésztája lisztmentes, de a triplacsokis brownie-jellegű csokitortának is szintén nehéz ellenállni.
A kakukktojás egyértelműen a napi leves, de természetesen erre is van kézzelfogható magyarázat, hogy miért került a kínálatba. Az Ébresztő nyitva tartása ugyanis nem korlátozódik pusztán a délelőttre, az üzletvezető-tulajdonos a későn kelőkre is gondolt. Így, aki délután kettőkor ébred, szintén kezdheti a napot egy ebédet is helyettesítő reggelivel. Ennek a lehetőségnek a külföldi vendégek külön örülnek.
Az alapanyagok minőségiek, a beszerzésnél az alapvető koncepció a kistermelők "futtatása", kivéve a péksüteményeket, amelyek félkészen Franciaországból érkeznek, és helyben sütik meg ezeket. A croissant jelenleg a legnépszerűbb termék, még az édességeket is megelőzi.
A helyi statisztika alapján egyébként reggelinél eleve jobban kedveljük a sósat, mint az édeset, de tízóraira már többen visznek sütit magukkal, és ebéd után is.
A hely egyetlen hátránya, hogy nem lehet leülni, Soltész Zsolt szerint azonban erre nincs is nagy igény, mert reggel általában mindenki rohan. Az életmódhoz igazodva az Ébresztőnél a street food-jelleg is játszik, mindent úgy csomagolnak, hogy az útközben is fogyasztható legyen.
Külön dicséretes, hogy a zöldségleveken túl is gondoltak a vegákra, valamint azon kísérleteznek, hogy az ételallergiásoknak is minél inkább a kedvében járjanak. Valószínűleg nem lesz láncolat az Ébresztőből, ugyanis akkor a családi vendéglátás megszűnne, ugyanakkor a közeljövőben indítanak egy kisbuszt, ami az országot járja majd.
A mobil reggelizővel Zsoltnak kettős szándéka van, nemcsak ételt és italt kínál a járműből, hanem a termelői piacokon olyan gazdákkal is szeretne megismerkedni, akiktől alapanyagokat vásárolhat.
Az árakat budapesti viszonylatban közepes kategóriába sorolhatjuk. Egy croissant szendvics 560 Ft, egy pohár leves 600 Ft, a legolcsóbb kávé 340 Ft, a meleg reggelik pedig átlagosan 1000 forintba kerülnek.
Hétfő-péntekig: 7:00-16:00
1036 Budapest, Kolosy tér 5-6.