/kozosseg/ossejtdonacio-fajdalommentes-ossejtdonor/
hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Fájdalommentesen is lehetsz őssejtdonor - erre hívja fel a figyelmet egy fiatal lány a Facebookon

Magyarországon jelenleg elkeserítően alacsony a donorok száma, mindössze 7000. Más országokban ez a szám sokkal nagyobb.
hirdetés

Molnár Eszter maga is megtapasztalta, hogy milyen érzés, ha egy hozzá közel álló személynek van szüksége segítségre. Az édesapjánál tavaly nyáron leukémiát diagnosztizáltak, így a család több mint egy éve minden erejével küzd a betegséggel. Szerencsére találtak megfelelő donort számára Németországban. Viszont Magyarországon is lenne esély donort találni, de Eszter szerint nálunk nem is tudnak róla az emberek, hogyan segíthetnének.

A fiatal lány nemrég a Facebookra töltött fel egy levélről készült fotót, posztjában pedig arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy ma már egyszerűbben, fájdalommentesen is segíthetnek a betegeken. Hiszen, mint írja "bizonyos hematológiai betegségek esetén csak őssejttranszplantációval érhető el a gyógyulás, amihez a betegeknek szüksége van egy őssejtdonorra."

A levél, amiről a fotó készült azt bizonyítja, hogy Eszter bekerült a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe, "ahol számon tartják a donorokat és ahonnan a világ összes betegének keresgélik a megfelelő egyezésű őssejtet."

"Ahhoz, hogy a regiszterbe bekerülj nem kell mást tenned, mint rendelkezned egy közelmúltbéli érvényes véradással, majd szándékoddal felkeresni a legközelebbi vérellátót, és a nyilatkozat aláírása után egyetlen kémcső véred elemzése alapján felkerülsz."

- magyarázza a folyamatát Eszter, akinek az volt a célja, hogy eloszlassa a kételyt, miszerint csak a fájdalmas úton, csontvelőből lehet kinyerni az őssejteket.

hirdetés

"Ugyanis ma már ez megoldható előkezelés után véradással egyenértékű eljárással, amit úgy neveznek, hogy őssejtnyerés vérből."

Az előkészítés tulajdonképpen egy gyógyszeres kezelést igényel, hogy kinyerhessék az őssejteket a vérből, de ezt már csak azon a ponton, mikor az ember tudja, hogy ő mentheti meg valaki életét.

"Nem gondolnám hogy ezt bárki ne tenné meg annak tudatában, hogy rá vár egy életéért küzdő beteg"

- vallja a fiatal lány.

Ha egyszer életünk során kiválasztanak valaki számára, (aminek évente 1:10000 az esélye) akkor sem kell átesni invazív beavatkozáson, hiszen előkészítés után egy véradással egyenértékű eljárással veszik le a szükséges vért, amiből kinyerik a szükséges őssejteket. Ezt utána eljuttatják a betegnek, hogy a mi immunrendszerünkkel élhessen tovább.

Eszter elsődleges célja a tájékoztatás volt, bővebb információkat az OVSZ honlapján találhatsz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk