hirdetés

KÖZÖSSÉG

Online és névtelenül kérhetnek segítséget a bántalmazottak

Online tanácsadó oldalt indít az Ökumenikus Segélyszervezet a Vodafone támogatásával a párkapcsolati erőszak áldozatainak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 24.

hirdetés

Hiánypótló online tanácsadó szolgáltatás készült a párkapcsolati erőszak ellen. A Meddigmehet.hu címen elérhető weboldalon pszichológusok, jogászok és szociális munkások válaszolják meg az anonim üzeneteket. Nem véletlenül: a bántalmazás áldozatai, illetve a környezetükben erőszakot tapasztalók gyakran az interneten keresnek válaszokat a kérdéseikre, ahol sokszor segítség helyett támadás éri őket.

Egy friss hazai kutatás kiderítette, hogy évente legalább 10 ezer magyar hozza szóba a családon belüli illetve párkapcsolati erőszak témáját az interneten.

Ez azt jelenti, hogy óránként legalább egy komment vagy poszt érkezik a témában a felhasználóktól. A segítségkérőknek sajnos nem áll rendelkezésére egy olyan felület, amely összefogná ezeket a kérdéseket, kéréseket, és szakértői választ adna. Az említések nagy része kevésbé specializált fórumokon (17,27%), a Facebookon (47,66%), vagy blogokon (7,31%) jelenik meg. A konkrét kérdések, segítségkérések között nagyon sokszor a Gyakorikerdesek.hu felületén keresik az érintettek a választ.fear-941746_960_720

A Google adatai szerint hazánkban 2015-ről 2016-ra összességében 27,3%-al nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos keresések száma. Míg a fizikai bántalmazással kapcsolatos keresések aránya 17,8%-al emelkedett a vizsgált időszakban, addig a kizárólag lelki bántalmazás esetében sokkal jelentősebb, 68%-os növekedés látható.

"
Meddig mehet a bántalmazás? Meddig mehet, hogy az érintettek sokszor hárítással, hibáztatással, félinformációkkal, közönnyel találkoznak, és nem empátiával, értő figyelemmel, segítő szándékkal? Meddig mehet, hogy a nehéz érzésekkel, helyzetekkel egyedül maradnak, úgy érzik, hogy ez a téma tabu, nem beszélhetnek róla?"

– tette fel a kutatás megdöbbentő adatai kapcsán Senkár Éva pszichológus, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa.

hirdetés

A szakértő kiemelte: a kapcsolati erőszakról gyakran akkor hallunk csak, amikor már megtörtént egy-egy tragédia. Sok esetben a baj megelőzhető lenne, ha az érintettek időben kapnának segítséget, illetve megbízható, biztonságos forrásból kérhetnének tanácsot. A most induló szolgáltatás kapcsán elmondta: a segélyszervezet tapasztalt, az ellátórendszert jól ismerő szakemberei fogják megválaszolni a kérdéseket.chains-19176_960_720

Az online tanácsadás a Meddigmehet.hu honlapján mindenki számára elérhető szolgáltatás, mely névtelenül használható. Az oldalon az érintettek egy rövid regisztrációt követően, csupán becenév és jelszó megadásával tudnak üzenetet küldeni a tanácsadóknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk