Omlós húsvéti bárány
Ha tehetitek, idén húsvétra mindenképp vegyetek bárányt. Alig eszünk. És nem csak az ára miatt. A most következő húsvéti sültet nem egy nagy ördöngösség elkészíteni, és szinte alig kell hozzá valami.
1,5 kg csontozott báránylapocka
1/2 kg apró sárga krumpli
jó nagy csomó friss rozmaring és petrezselyem
egy maréknyi friss zsálya
2 fej lilahagyma
1 szál újhagyma
egy egész fej fokhagyma
1 kávéskanál csípős mustár
Worcesterhsire szósz
balzsamecet
olívaolaj
só-bors
Elkészítés
Vegyünk elő egy mély falú tepsit,locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, pucoljuk meg a hagymát, a fejeket vágjuk négy felé és dobjuk a tepsibe. A fokhagymát szedjük gerezdekre és dobjuk a hagyma mellé.
Egy mozsárban, vagy turmixgépben készítsük el a pácot. Három szál rozmaringról szedjük le a leveleket, adjunk hozzá egy maréknyi friss zsályát, az újhagymát, a petrezselymet, két evőkanálnyi olívaolajat, ugyanennyi Worcestershire szószt, a csípős mustárt, sózzuk, borsozzuk és nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát is. Ezután az egészet 'turmixoljuk' pépesre, majd jó alaposan dörzsöljük bele a bárányba.
Egész életünk a konyhában zajlik.
Itt kezdünk reggel, és innen megyünk ágyba este (ha más nem egy pohár vízzel). Itt történnek a legközvetlenebb családi megbeszélések, itt tesszük fel anyánknak és apánknak a mindent eldöntő sorskérdéseinket, itt beszélünk a kisebb (és nagyobb) családi gondokról és örömökről, itt kezdődnek a legjobb baráti összejövetelek, és persze ez nagyanyánk és anyánk ’örök bástyája’.
Barát és családtag.
Mi pedig ebben a hülye világban kezdjük kicsit elhanyagolni.
Még szerencse, hogy a Hódítás a konyhában blog nem hagyja, hogy így legyen... :)
Rakjuk a tepsibe a húst, dobjunk mellé még pár szál friss rozmaringot, fedjük le duplán alufóliával és 180 C-ra előmelegített sütőben süssük 3-3 és fél órát. Ha kész, fedjük le konyharuhával és hagyjuk állni egy jó 20 percet.
Egy tepsibe öntsünk egy kevés olívaolajat, a krumplikat mossuk meg, vagdossuk be, ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, kevés pirospaprika is mehet rá, vagy rozmaring), locsoljuk meg balzsamecettel, rakjuk a tepsibe, alufóliával fedjük és 20 perc alatt süssük aranybarnára, 200-on.
Ennyi. Ugye hogy nem vészes?
Nyomj egy lájkot, ha kipróbálnád!