KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Ők most nem bíznak senkiben, idő kell nekik” – afgán menekülteknek gyűjtenek angliai magyarok

Egy londoni hotelban elszállásolt több száz embernek igyekeznek segíteni. Az ötletgazda, Paizs Melinda szerint leginkább melegebb ruha, cipők kellenek mindenkinek, és játék a sok gyereknek.

Link másolása

Augusztus közepétől 15 ezer embert fogadott be Afganisztánból az Egyesült Királyság. 7 ezren közülük a brit katonákkal dolgoztak még otthon, ők most maradhatnak végleg a szigetországban.

Száz önkormányzaton keresztül ad a kormány pénzt szállásra. Ahol vannak menekültek, ott magánemberek is felajánlhatják a lakásukat kiadásra.

A legtöbb menekült már letöltötte a karanténját és elkezdték oltani is őket a covid ellen.

Körülbelül négyszázan egy londoni hotelban vannak. A koronajárvány idején zárva volt a szálloda, most kimondottan az afgánoknak nyitották meg.

Ott dolgozik Paizs Melinda, a takarítók vezetőjeként. Elmondta, hogy mindenki kap enni, inni, adnak nekik pelenkát és orvosuk is van, de úgy látja, van, ami hiányzik.

Amikor kitették a hotel korábbi vendégeinek otthagyott ruháit, akkor sokan kerestek valamit.

„Érthető, hiszen máshonnan jönnek,

itt kezd hidegebb lenni. Nem hoztak nagy bőröndöket.”

– mondja Melinda.

A hotelban külön szobát készítettek a sok csomagnak, de nincs rá szükség, senki nem jött sok táskával. A menekítésüknél kérték is őket, hogy csak a legszükségesebbeket pakolják be.

Melinda tavaly decemberben állt be segíteni a francia határlezárás miatt feltorlódott kamionosoknak. Ott ismerte meg az akkori gyűjtés egyik szervezőjét, Wellner Józsefet, a Nem vagyunk huntalanok nevű Facebook csoport alapítóját.

Most az első napokban arra gondolt, hogy kell ide is a segítség. Beszélt a hotel két vezetőjével is, és egyikük azt mondta, jó az ötlet, épp gondolkodott is a feleségével, hogy ők mit tudnának küldeni.

Melinda szerint a csoport fele muszlim ruhákat hord, a másik fele viszont nyugati típusút.

"Én úgy látom, hogy cipőre nagy szüksége lenne mindenkinek. A zártabb, melegebb ruhák mellett a gyerekeknek jó lenne játék, sokszor csak pár lap és ceruza vagy képes könyv. Nem használt babakocsi is jól jönne.”

– mondja.

Dzsekikre, kabátokra, női sálakra is szükség lenne, de fésűt és cumisüveget is kértek már.

Fontos, hogy ne legyenek kirívó, túl rövid, túl nyitott ruhák és piszkos, nagyon használt darabok, csak olyan, amit mi is elfogadnánk.

Melinda szerint kommunikálni nagyon nehéz velük, igazából egymással sem beszélnek, csak akiket otthon is ismertek.

„Szerintem ők most nem bíznak senkiben, idő kell nekik. Nehéz egy ilyen sokkot, hirtelen változást feldogozni.”

Azt reméli, idővel majd elmondják, mire van szükségük.

A Nem vagyunk Huntalanok mellett az Ingyenes segítség UK csoport is beszállt a gyűjtésbe. Csécs Andrea márciusban alapította a csoportot. Itt szigorúan tilos árulni, mindent ingyenesen kell hirdetni. A legújabb siker itt, hogy egy családon belüli erőszak miatt elköltöztett anyuka szeretne egyetemre menni és ehhez volt szüksége egy laptopra és sikerült kapnia egyet.

„Ez a csoport ugyan magyaroknak jött létre, de szerintem segítsünk mindenkinek, ha kell. Ha valaki nem akar segíteni, tekerjen tovább, attól várunk kommentet, aki tud és akar segíteni."

Az adománygyűjtő oldal itt érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: