KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ők kapták a 3 Jó Cselekedet díjat

Az elismerést idén adták át először. Daganatos beteg gyerekek táboroztatását és egy nehéz sorsú család megsegítését is díjazták.
Zsebedits Patrik - szmo.hu
2015. január 24.


Link másolása

365 nap alatt 3 jó cselekedet. Ugye nem is tűnik soknak? Magyarországon azonban még nincs kultúrája az önkénteskedésnek. Ezért a Gap Média, az 1000 lámpás éjszakája és a Fogadj Örökbe egy Macit ötletgazdája idén először kiosztotta a 3 Jó Cselekedet díját. Az ügynökség ezt írja a honlapján a díjról: “Köztudott tény, hogy a jó cselekedetek gyakorlása boldogabbá teszi az embereket. Célunk, hogy minden cég, vagy intézmény 1 évben 3 jó cselekedetet hajtson végre a versenyprogramunk keretein belül.”

A díjra nevezni lehetett. A pályázatban részletesen le kellett írni, hogy a jelentkező cég milyen jó cselekedeteket hajtott végre, miért ezeket választották, és hogyan hatott a munkavállalókra a jótékonykodás. Összesen 50 pályázat érkezett be. Ezek közül öt kategóriában hirdették ki a zsűri által három legjobbnak ítélt jó cselekedetet, illetve három különdíjat is kiosztottak.jocselekedet1

Legemberibb jó cselekedet

Beteg gyerekek, elvesztett lakás és odalett munkahelyek. A Nyírségi Hospice Alapítvány egy nehéz sorsú család megsegítésével érdemelte ki a legemberibb jó cselekedet díját. A most 15 éves fiú másfél évesen egy oltástól lett autista, tavaly pedig a 10 éves húgánál leukémiát diagnosztizáltak. A kemoterápiás kezeléseket elkezdték, ennek következtében azonban a család fizikailag kettészakadt: az édesapa a fiúval Nyíregyházán, az édesanya a kislánnyal a debreceni kórházban él.

Közben a lakásukat és a munkahelyüket is elveszítették a szülők. De lélekben összetart a család, a Nyírségi Hospice Alapítvány pedig ahogy tud, segít rajtuk. A K&H Bank Gyógyvarázs Mesedoktor programja, amelynek keretében kórházakban beteg gyerekeknek olvasnak mesét a bank munkatársai, és a Gyógyuló Holnapocska Tábor - daganatos beteg gyerekek és testvéreik táboroztatását végzik ingyen - is kiérdemelte a legemberibb jó cselekedet díját.

Legmeghatóbb jó cselekedet

Lehet annál szívbemarkolóbb, mint amikor a karácsonyt is a kórházban kell töltenie egy kisgyereknek? A Nyírségi Hospice Alapítvány harmadik éve látogat el ajándékokkal a gyerekosztályra, hogy egy kis örömöt, vidámságot csaljon a betegek arcára. Nem csoda, hogy a legmeghatóbb jó cselekedet első díját ők kapták. Ebben a kategóriában is díjazták, hogy az alapítvány segített a nehéz sorsú családon, valamint a K&H Bank Gyógyvarázs Mesedoktor programja is újabb elismerést kapott.jocselekedet2

A képek véletlenszerűen, nem sorrendben szerepelnek a cikkbenjocselekedet4

Legzöldebb jó cselekedet

Fogvatartottak számolnak fel illegális szemétlerakókat, gondoznak parkokat és segítenek a téli hó eltakarításában. A legmeghatóbb pedig az volt, amikor a berva-völgyi idősek otthonának parkját szépítették meg. A legzöldebb jó cselekedet első díját a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Börtön a Városért programja nyerte. Második helyen a Vodafone Belső Főállású Angyal kezdeményezése végzett. A cég munkatársai Afrikában önkénteskedhetnek, a hosszú távú cél a burai St. Joseph Árvaházban élő gyerekek és gondozók életminőségének javítása. Harmadiknak a Budapest Bank által szervezett Törődés Napját választotta a zsűri. A bank alkalmazottjai iskolák, egészségügyi intézetek felújítási és javításai munkálataiban segédkeznek.

Legkreatívabb jó cselekedet

A Magyar Telekom Szépmű projektjét találta a legkreatívabbnak a zsűri. Ennek a világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezésnek kettős célja volt: egyrészt a résztvevők a Szépművészeti Múzeum számára a látogató élményt fejlesztő innovatív ötleteket találtak ki, másrészt azzal, hogy a résztvevők hónapokig együtt dolgoztak egy jó célért, kommunikációjuk, munkakapcsolataik fejlődése a középpontba került. Második helyen a Vodafone idén továbbfejlesztett Hordozható Mobilhálózata végzett. Ez a 40 perc alatt beüzemelhető, átmeneti mobilszolgáltatást biztosító eszköz katasztrófák idején jöhet igazán jól. Díjazták még a K&H Bank láttásérülteknek rendezett triatlonversenyét. A bank alkalmazottai egy-egy látássérülttel párban futottak, úsztak és kerékpároztak a győzelemért.jocselekedet5jocselkedet6

Legnagyvonalúbb jó cselekedet

A kategória első két helyezettjét más-más kategóriában is elismerték, de itt mindegyik előbbre lépett egy helyet a képzeletbeli dobogón. A legnagyvonalúbb a zsűri szerint Vodafone idén továbbfejlesztett Hordozható Mobilhálózata lett. A második a Gyógyuló Holnapocska Tábor, amelyet daganatos betegeknek és testvéreiknek szerveztek. A táborban a gyerekek egy védett, elfogadó közegben dolgozhatták fel az élményeiket, és egy picit elfeledkezhettek a problémáikról.Harmadik helyen szintén egy tábor végzett. A Cseppkő Gyermekotthon lakói a Miniring jóvoltából egy hétre bepillantást nyertek a Hungaroring kulisszái mögé, bringázhattak és elektromos autót vezethettek.

Hétköznapi hős

Szerintem senki nem vitatkozik velem, ha azt mondom minden édesanya hétköznapi hős. De Bariné Adorján Szidónia talán közülük is kiemelkedik. 1994-ben született meg első gyermeke, Sziszi, aki négyéves koráig egészségesen fejlődött. Aztán szellemi és fizikai fejlődése lelassult, majd visszaesett. Kiderült, hogy Sziszi állapota visszafordíthatatlan, egy genetikai betegségben szenved. Kilenc éves korára megvakult, és csak szondán keresztül lehetett táplálni egy speciális tápszerrel. 2002-ben megszülettek Sziszi ikertestvérei, Antónia és Beatrix.jocelekedet7jocselekedet8jocselekedet9

Nem sokkal később, 2003-ban azonban elhunyt Sziszi, bármennyire odaadóan gondoskodtak róla szülei. A gyászban az ikrek jelentették a vigaszt az édesanyának. Bízott benne, hogy ők egészségesek. Négyéves korukig így is tűnt. Aztán az ő állapotuk is romlani kezdett. Kiderült, szintén súlyos genetikai betegségben szenvednek. A lányokat azóta csak szondán keresztül tudják táplálni, látásuk egyre romlik, de Szidónia nem adja fel. Továbbra is odaadóan gondozza őket, szeretete a gyerekeknek is mindennap új erőt ad a küzdésre. Szidóniára a családgondozó, Sirkó Andrásné Tímea ajánlása révén figyelt fel a zsűri.

Közönségdíj

A hála és az optimizmus gyakorlása, boldogító jócselekedetek és az apró örömök élvezete. Csak néhány a Jobb Veled a Világ Alapítány Boldogságprogramjából. Ez egy ingyenes, 10 hónapos program, ahol boldogsággyakorlatokkal segítenek az embereken. Bármikor becsatlakozhatsz te is a programba, és a Jobb Veled a Világ Klubokban akár személyesen is találkozhatsz a boldogságprogram többi résztvevőjével.

Az év legsegítőkészebb médiuma

szombathely.imami.hu - A szombathelyi anyukák és kismamák weboldala. Folyamatosan szerveznek gyűjtéseket rászorulóknak és kórházaknak.

Ha szerinted is fontosak a jó cselekedetek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: