KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Volt egy fiatalember, aki elvesztette az egész családját, csak ő maradt meg” – Így dolgoznak a segélyszervezetek a Nyugatiban

A pályaudvaron három szervezet teljesít szolgálatot éjjel-nappal, de van egy sátra a Kétfarkú Kutya Párt önkénteseinek is. Megkérdeztük, mire van szükségük és mik az eddigi tapasztalataik.

Link másolása

Hét elején kezdtek megérkezni az orosz-ukrán háború menekültjei Budapestre, a számuk pedig azóta napról napra nő. Az epicentrum a Nyugati pályaudvar, ahol napi több ezer ember ellátását kellett megszervezni.

A pályaudvar patinás királyi várójában, ami normális esetben zárva van a utazóközönség elől, most óriási a nyüzsgés: összesen három segélyszervezet, a Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat és a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata dolgozik itt együtt.

A helyszínválasztás nem véletlen: a váró melletti 10-es vágányra futnak be a Záhonyból érkező vonatok, a bejárat nagyjából a mozdonnyal egy vonalban van, így akik kiszállnak a kocsikból, azonnal észreveszik a táblákat és az önkénteseket.

„Naponta 5-6000 ember érkezik ide, az elsődleges feladatunk, hogy élelmiszert adjunk nekik, valamint információt arról, mik a lehetőségeik”

– válaszolta érdeklődésünkre Nagy Tibor, a Vöröskereszt közép-magyarországi veszélyhelyzeti koordinátora.

A tapasztalat az, hogy a menekültek nagy részének van valamilyen úti célja, jellemzően nem Magyarországon, hanem valahol Nyugat-Európában. Ők csak rövid időt töltenek nálunk, kapnak egy kis ellátást, majd saját szervezésben tovább utaznak, vagy vonattal, vagy repülővel.

A kis százalékuk az, aki segítségre szorul abban, hogy a magyar állam vagy a szervezetek elhelyezzék valahol, például befogadó állomásokon. Az ő továbbszállításukat a Katasztrófavédelem munkatársai szervezik meg a Volánbusszal közösen. Eddig jórészt Pest megyei helyszínekre kerültek, például Lajosmizsére vagy Ceglédre, de Salgótarjánra és a fővárosra is volt példa.

A három szervezet közül a Vöröskereszt koncentrál kicsivel jobban a pszichoszociális segítségnyújtásra, amire főleg a konkrét háborús területről érkező menekülteknek van szükségük.

„Volt egy fiatalember, aki elvesztette az egész családját, csak ő maradt meg. Teljesen traumatizált állapotban érkezett, az egyik munkatársunk hosszabban elbeszélgetett vele, és sikerült legalább annyira megnyugtatnia, hogy ne akarjon azonnal visszamenni a fegyveres konfliktus sújtotta térségbe, hanem maradjon velünk Magyarországon”

– mondja Nagy Tibor, hozzátéve, hogy a harcok előrehaladtával a hasonló esetek alighanem még nagyobb feladatot fognak jelenteni.

A Református Szeretetszolgálat napközben üzemeltet egy kisebb egészségügyi pontot is, ahol el tudják látni azokat, akiknek valamilyen könnyen kezelhető problémájuk van. Aki komolyabb ellátást igényel, azt átadják a mentőknek.

A legnagyobb feladat egyértelműen az élelmezés, hiszen van olyan vonat, amivel 1500 menekült is érkezik egy időben. Ilyenkor mindhárom szervezet kapacitásaira szükség van, hogy ne alakuljanak ki nagy sorok.

Nagy Tibor szerint az érkezők meglepően fegyelmezettek, különösebb biztonsági probléma nem adódott eddig, és fennakadás se nagyon volt. Mivel a váró másik, Westend felőli bejárata is nyitva van, viszonylag gyorsan át tudnak haladni rajta.

Adományokkal jól állnak, egyelőre sokkal több érkezik be, mint amennyit ki tudnak osztani. Ettől függetlenül továbbra is fogadják a felajánlásokat, főleg azonnal fogyasztható élelmiszereket várnak, például kis üdítőt, ásványvizet, csokoládét, szendvicset.

Magánszemélyek mellett számos vállalkozás is tett felajánlást saját magától: a nagy étteremláncok például csütörtök óta rendszeresen szállítanak ki hamburgert, csirkeszárnyat és hasonló gyorsételeket.

A szervezetek addig maradnak a pályaudvaron, ameddig szükséges. Az első napokban még csak 8-tól 23 óráig tartottak nyitva, de mivel most már éjszaka és hajnalban is érkeznek mentesítő vonatok, átálltak folyamatos üzemre.

Reggel 8-tól este 8-ig minden órában indul egy megpakolt autó

A három szervezet mellett a Kétfarkú Kutya Párt is segít a rászorulóknak a Nyugatinál, ők a pályaudvarral szemben, a Skála előtt állítottak fel egy nagy sátrat kedden.

Balassa Gergő, a kezdeményezés koordinátora elmondta, együttműködnek a többiekkel, például ők is biztosítanak önkénteseket arra, hogy telefonon szállást intézzenek a nem azonnal tovább utazóknak.

A sátor előtt felállítottak egy óriási töltőpontot száznál is több konnektorral, belül pedig van egy elszeparált, fűtött pelenkázó és szoptatóhelyiség – az önkéntesek itt pihenhetnek is, ha mondjuk az éjszakai műszak alatt elfáradnak –, de a fő funkció az adományok elosztása.

Csütörtökre sikerült megszervezniük, hogy reggel 8-tól este 8-ig minden órában induljon egy megpakolt autó a határhoz vagy a közelébe. Például Nagykállóra, ahol egy hasonló központot alakítottak ki, de a nem túl frekventált elhelyezkedés miatt önerőből jóval kevesebb adományt hoznak nekik az emberek. Szerdán és csütörtökön összesen 3 tonna árut juttattak célba, ruhákat és élelmiszert egyaránt.

Próbálnak mindent átvenni, ami hasznos, vittek már a Józsefvárosi Önkormányzatnak és Vecsésre is, ahol egy anyuka összesen 130 embernek segít különböző házakban és szállásokon.

Nadrágot, pólót és pulóvert egyelőre nem kérnek, kabát, cipő, zokni és gyerekruhák viszont jöhetnek. Tartós élelmiszert is korlátlanul fogadnak, bármi olyasmit a gyümölcstől a müzliszeleten át a konzervekig, ami azonnal fogyasztható.

Tűzifára is nagy szükség lenne, mivel Szabolcs megyében sok menekültet fűtetlen házakban tudnak csak elhelyezni. Legjobban egy nagyobb mennyiségű tüzépes felajánlásnak örülnének, de bármit célba tudnak juttatni.

Háromszáz, eddig Ukrajnában tanuló indiai diák is érkezett egy vonattal csütörtökön, őket a nagykövetség által szervezett buszokkal szállították tovább

Az adományszervezésen kívül helyben is ki tudják szolgálni a rászorulókat forró teával, szendviccsel, aki át van fagyva, azt pléddel vagy kabáttal is.

Ők is a nap 24 órájában nyitva tartanak, minimum ketten-hárman mindig ott vannak egyszerre. A teljes csapat 50-60 fő körül lehet, és szintén addig terveznek maradni, ameddig szükséges.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET: