KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

"Nem tudom, meddig lesz velünk" - élet egy drogfüggő újszülöttel

Ha a kismama drogfogyasztó, akkor bizony, a baba is drogfüggőként kezdheti életét. Ez pedig kőkemény helyzet. Egy nevelőanya mesélt.

Link másolása

Megrázó történetet mesélt el a Love What Matters honlapján egy nevelőanyuka, aki ezúttal nem egyszerű picit kapott. A kisfiú édesanyja drogfogasztása miatt maga is függő lett, a kezdet pedig sosem egyszerű ilyen esetekben.

“Gyönyörű nevelt gyerek érkezett a családunkba. Nem tudom, meddig lesz velünk. Nem tudom, milyen szükségletei lesznek. Nem tudom, mit tartogat számára a jövő. Azt viszont tudom, milyen értékes, és hogy a mi családunk az övé is lesz, az otthonunk az ő otthona is, ameddig csak szüksége lesz ránk.

Nem egyszerű gondoskodni róla. Sír az autóban, a hintában, a bölcsőjében, és a karjaimban is. Elfáradtak a karjaim, a hátam, és én is, szellemileg. Tudom, mit kell tenni egy babával. Állandóan ezt teszem. Kielégíted minden szükségletét, utána pedig esztek, alszotok, és boldogan éltek, amíg meg nem haltok. És vele mi a helyzet?

Neki valami teljesen másra van szüksége. A teste még mindig vágyik azokra a drogokra, amikhez hozzászokott, még mindig tekereg a méreg miatt, amivel táplálták.

Hiszek viszont abban, hogy minden pillanat, amikor megvígasztalom, minden perc, amikor ringatom, és minden alkalom, amikor reagálok, ha sír, minden mosoly, ének és ima hozzájárul ahhoz, hogy meggyógyuljon a teste, az agya és a szíve.”photo-1489087584469-437d40177a45

A bejegyzésre rengeteg megható reakció érkezett, többek között olyanoktól is, akiket szintén nevelőszülőknél helyeztek el kiskorukban, köztük az egyik Skye volt:

“Én is nevelt gyerek voltam, és el kell, hogy mondjam neked, amit ezért a csodálatos kicsiért teszel, az hihetetlenül lenyűgöző. Rengeteg erőre van szükség ahhoz, hogy olyan gyermekkel foglalkozz, aki biológiailag nem a tiéd, nem tudva, hogy meddig marad nálad, és a szíved megszakad majd, ha vissza kell adnod. Ő talán még nem is tudja, de te vagy a hőse, az élete, a szerelme, aki akkor gondoskodott róla, amikor a hozzá legközelebb állók nem tudtak. Te jelented számára a világot. A nevelt gyerekek nevében köszönöm, hogy elég erős és szenvedélyes vagy ahhoz, hogy úgy szeresd és gondozd ezt a picit, mintha a sajátod lenne.”

A reakcióra válasz is érkezett egy szintén nevelőszülőként dolgozó nőtől:

“Könnyeket csalt a szemembe, amit írtál, Skye. Néha bántam, hogy nevelőszülő vagyok. A szívem többször megszakadt, és őszintén szólva nem is gyógyult be teljesen. Amit írtál, az minden megbánást eltörölt most bennem. Megnyugvást hoztál számomra, amit sehol máshol nem találtam. Köszönöm. Köszönöm neked teljes szívemből.”

A legmegrázóbb hozzászólás pedig talán a következő volt, amiből tisztán látszik, milyen nehéz az elszakadás néha ezektől a piciktől:

“8 hetestől két éves koráig volt nálam egy kisfiú. Az első nyolc hetet a koraszülött intenzíven töltötte.

Drogfüggőként született, és csak sírt és sírt. Hadonászott a kis karjaival, az álla pedig csak remegett. Mindig szorosan bepólyáztam, amikor pedig ezt kinőtte, akkor egy nehezebb plédet használtam, ezzel próbáltam nyugtatgatni.

Énekeltem neki, amikor a karomban volt. Úgy tartottam, hogy a füle a mellkasomon legyen, és hallja a szívdobogásomat, és a hangomat is, ahogyan énekelek neki. Minden orvosi kontrollra elvittem, hogy tudjam, süket-e, és kiderüljön, milyen súlyosan károsodhatott az agya. Rengeteg terapeutával dolgoztam együtt, akik segítettek neki felnőni és megtanulni dolgokat, én pedig énekeltem. Nagyon szerette hallgatni.

A biológiai anyja egyetlen drogteszten sem ment át, végül pedig lemondott a jogairól szülőként. A biológiai apja alkoholfogyasztó volt, sokszor erőszakos, ő viszont nem mondott le a jogairól. Néha eljött a látogatásokra, néha nem. A szülők utána is folytatták kapcsolatukat, amiből még két súlyosan drogfüggő gyerek született, az egyik 4 hónapig volt a koraszülött intenzíven.

Szerettem volna megkapni a felügyeleti jogát a nálam lévő kisfiúnak, küzdöttem azért, hogy örökbe fogadhassam, de veszítettem. A biológiai apjánál helyezték el, akit nem is ismert. Az utolsó napunkon, amikor mennie kellett, elfutott és elbújt, biztosan érezte, hogy többé nem jön majd “haza”. Én is vele mentem, útközben pedig csak bámult kifelé az ablakon, potyogtak a könnyei, és azt mondta nekem, ‘Énekelj, mama, énekelj.’ Tudom, hogy hatással voltam rá. Amit mi csinálunk, olyan nehéz néha, és ugyan a szívem szakadt meg, mégis tele volt szeretettel is egyszerre ezért a csöpp kisfiúért.”

Képek: Unsplash

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: