hirdetés

KÖZÖSSÉG

Sándor 43 éve él golyóval a fejében

Egy megrendítő történet Cövek Sándorról, akit 19 éves korában ért egy fejlövés. De nem adta fel.
Hordósi Dániel - szmo.hu
2014. március 07.


Link másolása

hirdetés

A csúzai (Csúza egy horvátországi magyar falu) Cövek Sándor életét egy 43 évvel ezelőtti sajnálatos baleset örökre megpecsételte. Fél oldalára teljesen lebénult. Minden baja ellenére hite nem hagyta el, és örül, hogy egyáltalán életben maradt.

Rossz időben, rossz helyen

Lakodalom volt a drávaszögi Csúzán 1971. december 12-én. Cövek Sándor szomszédja nősült. A család otthon tartotta a menyegzőt. Már javában folyt az ünneplés az éjszakában, amikor egy lövés riasztotta meg a násznépet. A lövés az utcáról érkezett, a golyó fejbe találta a szobában tartózkodó, akkor 19 éves Cövek Sándort. A 7 milliméteres ólomlövedék a jobb szeme felett hatolt be, és mélyen belefúródott Sándor fejébe. A ravaszt Sándor ittas állapotban lévő unokatestvére húzta meg, azt mondta, a lámpát akarta kilőni, de célt tévesztett.bacsi1

"A lövés után nem tudtam rögtön felfogni, hogy mi is történt velem, csak éreztem, hogy valami nincs rendben. A legfurcsább az volt, hogy egyáltalán nem vérzett a seb. A násznép soraiban ott volt egy dárdai kocsmáros, kocsijával bevitt az eszéki sürgősségi osztályra. Az út során mindvégig eszméletemnél voltam. Az eszéki kórházból azonnal átszállítottak a belgrádiba, mivel az itteni orvosok tanácstalanok voltak, az óra pedig ketyegett" – idézi fel Cövek Sándor.

Az ottani orvosok sem tudtak mit kezdeni a sérülésével, csupán fájdalomcsillapítókkal kezelték. A golyót nem merték eltávolítani, azt mondták, csak nagyobb kárt okoznának vele. A lövedék több fontos idegközpontot is megsértett, ezért a bal oldalára teljesen lebénult.

hirdetés

"A műtét további kockázattal járt volna, így nem egyeztünk bele a rizikós operációba. Mindezek ellenére az elkövetkező három évemet kórházban töltöttem. Végül 1974 nyarán engedtek ki, de a golyót nem távolították el, ott van mind a mai napig" – erősíti meg Sanci bácsi. Riportalanyunk azt is hozzáfűzte, hogy szerinte unokatestvére túl enyhe büntetést kapott, csupán másfél évet, és ami még jobban fáj neki, még csak bocsánatot sem kért tőle a történtekért.go

A baleset után

A baleset előtt Cövek Sándor az eszéki élelmiszeripari egyetem elsőéves hallgatója volt. Nagy tervei voltak az életben, ám azon a balszerencsés napon mind szertefoszlottak. Miután három év után kijött a kórházból, tanulmányait már nem tudta folytatni, ezért más elfoglaltság után kellett néznie. Hatvanszázalékos rokkantként ez nem volt egyszerű.

"A munkaközvetítő irodában akkoriban szerencsémre egy falubeli ismerős, Segota Leó dolgozott, ő segített munkát találnom, ezért mindörökre hálával tartozom neki. A Bellye vállalat egyik raktárában helyezkedtem el segédraktárosként. A dolgom az áruk nyilvántartása volt, ezt fél kézzel is el lehetett végezni. Egészen 1986 augusztusáig csináltam ezt a munkát, akkor idő előtti rokkantnyugdíjba küldtek" – emlékezik vissza Sándor.bacsi2bacsi3

Riportalanyunk 2002-óta egyedül él, családtagok, közeli rokonok nélkül. A sors iróniája, hogy legközelebbi élő rokona épp az az ember, aki azon a napon azt a bizonyos lövést leadta. Hozzátartozók híján csupán szomszédaira hagyatkozhat, akik alkalmanként meglátogatják, segítik, amiben tudják. Főzni persze fél kézzel nem tud, ezért Sándor étrendje nem éppen változatos. Általában konzervek, gyümölcsök és felvágottak kerülnek az asztalára. Ha az idő engedi, szívesen eljár sétálni, de a legtöbb idejét olvasással tölti. Kedvenc témája a történelem. Hányatott sorsa ellenére Cövek Sándort nem gyötrik kétségek, hitét nem vesztette el.

"Furcsán hangzik, tudom, de nem vagyok elégedetlen a sorsommal, hiszen, ha belegondolok, lehetne ennél sokkal rosszabb is. Becsülnünk kell az életet, és el kell viselnünk minden megpróbáltatást, bármilyen nehezek is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem sajnálom a történteket, ám változtatni rajtuk sajnos már nem tudunk, bele kell törődnünk" – meséli higgadtan a 62 éves Cövek Sándor, aki örült megkeresésünknek, mert egy kis változatosságot vittünk szürke hétköznapjaiba.

Forrás: HUNCRO

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: