KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Négygyermekes anyát lakoltattak volna ki Budapesten, sikerült megakadályozni

Gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhettek volna utcára. A kőbányai ház, ahol élnek, az önkormányzaté, és hamarosan lebontják, de nem kaptak cserelakást.

Link másolása

Négygyermekes édesanyát lakoltatott volna ki a kőbányai önkormányzat a Bihari utcából, gyakorlatilag egyik napról a másikra, ráadásul jogszerűtlenül, a kilakoltatási moratórium alatt.

Az esetről A város mindenkié csoport adott hírt, akik azt írták: a velük együttműködő Utcajogász Csoport végrehajtási kifogással élt az ügyben – valószínűleg az ő közbenjárásukra menekült meg a család attól, hogy utcára kerüljön, a probléma azonban ezzel még korántsincs megoldva.

A kőbányai Bihar utca 8/c szám alatti ház jelenleg az önkormányzat tulajdonában van. Itt él az anya négy gyermekével, akik közül a legkisebb még csak egyhónapos. Január 22-én értesítette őket a végrehajtó, hogy három nappal később, 25-én ki fogják őket lakoltatni.

Az Utcajogász szerint a döntés már csak amiatt is jogszerűtlen, mert november 15 és április 30 között kilakoltatási moratórium van érvényben – ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem lehet utcára küldeni azokat a magánszemélyeket, akiket kilakoltatásra köteleznek.

A moratóriumot egyébként még tavaly év végén hosszabbította meg az országgyűlés KDNP-s javaslatra, egyhangú többséggel. Korábban december 1-től március 1-ig tartott. A változtatásnak pont az volt a célja, hogy a lakásukat elveszítő adósoknak és az önkormányzat jegyzőjének több ideje legyen a lakhatás biztosítására. Az indoklásban még az is szerepelt, hogy a téli időszakon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a moratórium.

Ehhez képest egészen a mai napig, azaz a kilakoltatás előtt egyetlen nappal is kétséges volt, mi lesz a család sorsa, hiszen fennállt a veszélye, hogy a szervezet által benyújtott végrehajtási kifogást egyáltalán elbírálják-e ennyire rövid idő alatt.

Az édesanya határozott idejű bérleti szerződéssel kapta meg a lakást, ami 2017 őszén lejárt, és az önkormányzat nem is hosszabbította meg. Ennek ellenére, más alternatíva híján ott maradt gyermekeivel. Rendesen fizette a bérleti és a közüzemi díjat (a szerződés lejárta után is, nem volt elmaradása), mégsem indokolták meg külön a döntést. Problémája azonban nem elszigetelt: mivel a házat hamarosan lebontják, az ott lakó bérlőkkel szemben ugyanígy jár el az önkormányzat.

Az épületet 2016 nyarán nyilvánította életveszélyesnek az önkormányzat, mondván a függőfolyósokkal és a tetővel is súlyos gondok vannak, ezután rendelte el a jegyző a bontást.

Történik mindez azután néhány évvel, hogy az 1939-ben épült ház bekerült egy 700 milliós összköltségű városrehabilitációs programba, aminek keretében 2005 és 2011 között teljesen felújították.

A lakások nagy része megmaradt ugyanúgy egyszobásnak, viszont komfortosakká alakították át őket. A programnak része volt az ott élők komplex szociális támogatása is.bihari

2017 decemberére a házban lévő lakásoknak nagyjából felét már kiürítették, év végére a 72 lakásból 35-ben éltek emberek. Azok a lakók, akik határozatlan idejű lakásbérleti szerződést kötöttek az önkormányzattal, jogosultak cserelakásra, azonban azok, akik határozott idejű szerződéssel költöztek be, sajnos már nem ilyen szerencsések: nekik az önkormányzat nem biztosít kötelezően cserelakást, akárcsak a négygyermekes édesanya esetében. A város mindenkié csoport szerint ez több mint 10 családot érint a házból, és sajnos arra is van esélyük, hogy a kilakoltatás után, alternatívák nélkül maradva hajléktalanná váljanak.

Az anya és gyermekei végül megmenekültek a kilakoltatástól, legalábbis egy időre. Az Utcajogász nemrég Facebook-posztban tudatta, hogy a kőbányai önkormányzat leállította a folyamatot, azonban kétséges, mi lesz velük a moratórium lejárta után, illetve hogy addig történik-e pozitív fordulat az ügyükben.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis kisgyermekes család ide vagy oda, május elsejétől minden további nélkül kitehetik őket az utcára.

„Az önkormányzatoknak és az államnak az lenne a feladata, hogy egy ilyen nehéz helyzetben támogassa a családokat, vagy legalább a lakhatásuktól ne fossza meg őket”, írja a csoport.

Az egyesületek karöltve küzdenek azért, hogy segítsenek a Bihari utcai ház lakóin. Korábban nyílt levelet írtak Kovács Róbert kőbányai polgármesternek és kérték, hogy tartsanak közmeghallgatást a kialakult helyzetről. Ez azért is lett volna hasznos és fontos, mert a fórumon maguk az érintettek is elmondhatták volna kéréseiket és megfelelően, első kézből informálódhattak volna sorsuk további alakulásáról. Mivel azonban a polgármester nem volt nyitott a kezdeményezésre, ez is elmaradt.

Emellett azért is harcolnak, hogy ne lehessen gyermekes családokat egyszerűen kilakoltatni, ezt ugyanis nem tiltják a magyar törvények. A cél érdekében törvénymódosítást kezdeményeztek, amiről bővebben itt lehet olvasni, ezen kívül demonstrációt is szerveznek február 3-ra, a Kossuth térre, hogy minél többek figyelmét felhívják a súlyos problémára. Azt szeretnék elérni, hogy kilakoltatáskor a helyi önkormányzatok vállaljanak felelősséget a gyerekes családok elhelyezéséért – jelenleg ugyanis rengeteg gyereket szakítanak el azért a családjától, mert a lakhatás nem megoldott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: