hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Nagymamák lekvárja segíti a falusi szegényeket

Lekvárt főznek és kézműveskednek a bordányi asszonyok, hogy a befolyt összegből buszjegyet, élelmiszert, gázpalackot vegyenek a rászorulóknak.
Az Abcúg riportja, Szöveg: Fődi Kitti, fotó: Hajdú D. András - szmo.hu
2018. június 29.

hirdetés

A Csongrád megyei faluban mindenki tudja, hogy ha egy kis segítség kell, akkor a többnyire nagymamákból álló csoporthoz kell fordulni, akik ugyan kis összegű, de gyors segítséget nyújtanak. Egy halmozottan sérült gyereket nevelő nőnek még a házát is felújították.

"A családok elég sűrűn maguktól keresnek meg minket, általában gyorssegélyek miatt, például, ha gyógyszerre kell vagy buszjegyre, mert nem tud bemenni Szegedre, de élelmiszerre is nagyon sokszor kérnek gyorssegélyt. Volt, amikor cipőt vettünk, mert megkerestek minket, hogy a kissrác menne versenyre, de nincs méltó ruházat hozzá" – meséli Jenei Györgyné Nagy Zsuzsanna, a bordányi Karitász csoport megalapítója és vezetője.

A javarészt nyugdíjas asszonyokból álló 17 fős csoport hetente egyszer gyűlik össze, hogy különböző kézműves termékeket és lekvárt készítsenek, amit majd eladhatnak a falusi karácsonyi vásáron.

A termékek árán bejött adományt félreteszik, hogy egész évben segíthessék a rászorulókat. A vásározás mellett minden évben 35 családnak állítanak össze élelmiszercsomagot 5000 forint értékben, amit együtt visznek ki a rászorulókhoz, de helyi gyerekeket is táboroztatnak és a már idősek otthonában élő, volt bordányi lakosokat is látogatják.

Zsuzsanna és másik három nő a csoport törzshelyén vár minket, ami történetesen Zsuzsanna házának melléképülete. Itt alakítottak ki egy szobát, ahol a gyűléseket tartják és a termékeiket készítik. Rögtön előkerülnek a karácsonyi vásáron árult kreatív holmik. Van minden: gyertya, gyöngyből készült karácsonyi dísz, Biblia borító, kézzel fűzött rózsafüzér, levendulapárna, de az igazán nagydobás az a házi szilvalekvár, amit a csoport tagjai közösen főztek.

hirdetés

Adományok sokszor más módon is érkeznek a nagymamákhoz, vannak helyi termelők, akik gyümölcsöt, burgonyát ajánlanak fel, mert biztosak benne, hogy Zsuzsa – ahogy mindenki hívja a faluban – tudja, hogy hol van rá igazán szükség. A csoport ráadásul nagyon jó kapcsolatot ápol az önkormányzati családsegítőkkel, akik gyakran adnak fülest a nagyiknak, hogy éppen kit érdemes segíteni. Bordányból bárki fordulhat hozzájuk segítségért, legtöbbször a nagycsaládosok, egyedülálló anyák és az idősek szokták igénybe venni a gyorssegélyeket, ami általában 5-10 ezer forintot jelent egy alkalomra.

A csoport a sokat nevető, mindig jókedvűnek tűnő Zsuzsának köszönhetően alakult meg. Zsuzsanna sosem szeretett tétlenül otthon ülni, úgy érezte, mindig tennie kell valamit, ami valamilyen közösséghez kapcsolódik. A segítőszándék már korábban is megvolt benne, fiatal korában a Vörös kereszt elnöke volt, ezért is érzékeny minden szociális témára. 2009-ben úgy döntött, munkára jelentkezik a helyi plébánián. Arra számított, hogy valamilyen irodai munkát kap, de ehelyett a plébános megkérte, hogy próbáljon meg egy Karitász csoportot indítani. Zsuzsannában volt, aki kételkedett, de szólt minden ismerősének, akik közül senki nem mondott nemet. Így alakult meg a csoport, amibe most már két fiatal, 37 év körüli nő is becsatlakozott.

Lekvárt és kézműves termékeket csak öt éve kezdtek el készíteni, amikor egy nagy rendezvényen azt látták, hogy kapkodták a gyertyákat, amiket szalvétanyomással csináltak. Ekkor jött az ötlet, hogy árulhatnának a karácsonyi vásáron is, a befolyt összegből pedig egész évben tudnának gyorssegélyeket nyújtani a falusiaknak.

A csoporton belül megvannak a szerepek, van, aki az adminisztrációhoz ért, van, aki kézműveskedni szeret jobban, de az erősmag többnyire minden feladatból kiveszi a részét: jár családlátogatásra, segít kivinni a karácsonyra készített élelmiszer csomagokat.

Az ötletek, hogy miket készítsenek, többnyire Zsuzsannától származnak, aki az interneten böngészi őket.

Az igazi nagy esemény a csoport életében a lekvárfőzés, amikor szinte az összes tag és még néhány barát összegyűlik Zsuzsanna udvarán és közösen megfőzik a 270 kg felajánlott szilvát. A lekvár annyira népszerű a faluban, hogy az emberek évközben is felkeresik Zsuzsannát, hogy vásároljanak tőle, ami természetesen szintén adományba megy.

A csoport egyik tagja, Tari Gyuláné korábban pszichiátriai asszisztensként dolgozott, ezért nem is volt számára kérdés, hogy csatlakozik-e, amikor Zsuzsanna megkereste. Ő meséli el, hogy azon túl, hogy pénzzel kisegítik a rászorulókat a bajból, még tanácsokat is adnak nekik, hogy hogyan tudnának például maguknak megtermelni zöldségeket. Volt már olyan, akinek a csoportnak köszönhetően állt helyre az élete.

Ilyen sikertörténet volt Bamberger Erzsébeté is, aki 52 ezer forintos ápolási díjból neveli egyedül a 17 éves halmozottan sérült fiát, de van még két lánya és egy nagyobb fia is, aki még otthon lakik. Erzsébet nem számítva ottlétünkre toppan be a csoportszobába, hogy megkérdezze Zsuzsannát, sikerült-e kérnie az önkormányzattól régi ajtókat a házához.

Nyolc évvel ezelőtt a faluban a Karitász csoport vezetésével hatalmas összefogás volt, hogy a nőn segíteni tudjanak, mielőtt ráomlik a saját háza. Több vállalkozó, az önkormányzat és a csoport segítségével sikerült egymillió háromszáz ezer forintot összegyűjteni, hogy felújítsák a düledező házat.

Erzsébettel és Zsuzsannával ellátogatunk a felújított tanyára, ami csak nehezen, saras földutakon keresztül közelíthető meg. Erzsébet sérült fia éppen alszik, ezért a ház előtt beszélgetünk. Zsuzsannának van egy képe arról, hogy milyen állapotok uralkodtak itt, mielőtt nekikezdtek a felújításnak. A ház fala annyira átázott, hogy szinte teljesen bedőlt, a faoszlopok elkorhadtak, a tetőn alig maradt cserép, a fürdőszobában pedig még kád sem volt, csak egy műanyagteknő.

Erzsébet, amikor újra kezébe veszi a régi fotót, teljesen elhűl és bevallja, nagyon szégyelli, hogy ilyen körülmények között éltek. A nő elmeséli, hogy az egész úgy indult, hogy elromlott a kerti kút. Egy helyi vállalkozó, Tajtiné Judit felajánlotta, hogy megcsinálja a kutat, de amikor kiment a tanyához, akkor szembesült az ottani állapotokkal.

„Égtem, mint a rongy. A lányaim nagyon jól tanultak, most már az egyik fodrász a másik meg nővér. Amikor Judit meglátta a házat elcsodálkozott, hogy: atyaisten, ezek a lányok innen járnak suliba?” – emlékszik vissza Erzsébet.

Erzsébet gyűlöl segítséget kérni és nem szereti, ha sajnálják, ezért a vállalkozó titokban kezdett pénzt gyűjteni neki. A kuncsaftjait próbálta rávenni jótékonykodásra, de nagyon kicsi összeg gyűlt össze, ekkor fordult Zsuzsannához és a csoporthoz, akik bár korábban még sosem adtak ilyen jellegű segítséget, nem volt kérdés, hogy megpróbálnak tenni valamit. A csoport tagjai beosztották egymás között, hogy ki-melyik vállalkozót keresi meg, hogy rávegyék őket, valahogy segítsenek a nőn. Mindez három évbe telt, de sikerült összegyűjteni a pénzt és megkezdődhettek a munkálatok. A tetőt és az oszlopokat is teljesen kicserélték, a ház oldalát is újrafalazták.

„Úgy volt ez, mint a mesében. Nagyon örülök neki, szeretjük nagyon” – mondja.

Erzsébet szerint, ha nincs a Karitász csoport, akkor önerőből sosem tudta volna felújítani a házat, és valószínűleg össze is dőlt volna, ha a következő télen jön egy nagyobb hó. A ház másik fele még mindig felújításra vár, már megvan a tégla is, csak az ajtókra lenne szükség, aminek a beszerzésében is Zsuzsanna próbál segédkezni.

A csoport most egy táskacsere akcióra készül, begyűjtik a feleslegessé vált, de jó állapotú iskolatáskákat, és akinek szüksége van rá, elviheti függetlenül attól, hogy rászoruló-e vagy sem.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: