hirdetés

KÖZÖSSÉG

Milliókat hoztak Ryan Gosling és Harrison Ford macijai Budapesten

A minden idők legsikeresebb macis aukcióján több mint 15 millió forint gyűlt össze. A két sztár a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványnak gyűjtött.
Berei Dániel - szmo.hu
2016. december 01.

hirdetés

Csodás pillanat volt, amikor Törőcsik Marit bekísérték a Premier Kultcafé ajtaján. Az újságírók, az árverés résztvevői, gyerek és szülő, fiatal és öreg egyszerre folytotta vissza a lélegzetét, mikor a művésznő belépett.

A zártkörű aukción, amit november 30-án tartottak, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány 81 éves alapítója a színpad szélén, Kárász Róbert mellett ücsörögve, meglepő őszinteséggel és csípős humorral vezette fel az árverést.img_7982

Törőcsik Mari és Kárász Róbert. fotók: Mervai Márk, SZM

"
Hagyd már azt a mikrofont, színész vagyok, tudok beszélni!"

- mondta Kárász Róbertnek Törőcsik Mari, de végül csak elfogadta a segítséget. "Én a front miatt annyira rosszul vagyok, hogy le is akartam a ma estét mondani. De ezt az embert, aki itt ül mellettem, én annyira tisztelem, hogy ezt nem tehettem meg. Mert az, hogy a Cseh Tomival mi elvállaltuk, hogy alapítók vagyunk, az azt jelenti, hogy nem csináltunk semmit. Jó, megpróbálunk pénzt szerezni az alapítványnak, de ez az ember itt agyon dolgozza magát" - mondta szerényen a nemzet színésze, majd az alapítvány vezetőjére, az aukció lebonyolítójára, Kárász Róbertre mutatott.

Törőcsik Mari elmondta, hogy elképesztően boldog azért, mert vannak, akik odaadják a gyerekkori emlékeiket egy ilyen nemes célra. A Fogadj Örökbe Egy Macit alapítvány ugyanis minden évben megkér 20 hírességet, hogy csatlakozzanak a támogatóikhoz, egy-egy saját gyerekkori maci, vagy személyes tárgy felajánlásával. Ezeket árverésen értékesítik, és

hirdetés

a befolyt összeget a fogyatékossággal élők, avagy megváltozott munkaképességűek számára munkahelyteremtésre fordítják.

A programhoz 2012 óta 150 ismert ember, írók, filmrendezők, színészek, sportolók, politikusok csatlakoztak. Idén a bevételből többek között a Premier Kultcafé működését támogatják, ahol 8 fogyatékossággal élő dolgozik.img_7864img_7857

img_7852

"Az igazán nagy dolog az, hogy vannak olyan emberek, akik ezekért a macikért pénzt adnak"

- folytatta Törőcsik Mari.

"Hol vagy te, Vajna? Ott vagy... Benned szeretem azt, hogy te tudsz adni. Olyan vagy, mint a Bill Gates" - viccelődött a művésznő, arra célozva, hogy Andy Vajna és felesége, Vajna Timi is évek óta rendszeres támogatója az alapítványnak.

Idén egyébként nem 20, hanem 22 felajánlás érkezett, köztük két amerikai híresség, Ryan Gosling és Harrison Ford is odaadta gyerekkori maciját. Az elmúlt hónapokban Magyarországon forgató hollywoodi színészek mackói egyébként szintén Andy Vajna közbenjárásával kerültek az alapítványhoz.

Illusztris lista

A felajánlók között volt többek között Benedek Tibor és a férfi vízilabda válogatott, Börcsök Enikő színművésznő, Cseh Laci olimpiai ezüstérmes úszó, Sterczer Hilda, Erőss Zsolt hegymászó özvegye, Klein Dávid hegymászó, Nádas Péter író, Kozák Danuta kajakozó, a Magyar Paralimpiai Csapat, Nemes Jeles László filmrendező, Sándor Pál rendező, Szász Emese párbajtőrvívó, Till Attila műsorvezető, rendező, Vámos Miklós író és a Wellhello zenekar is. Az Újpest legendás labdarúgója, Törőcsik András is ott ült a sorok között, ő egyenesen a kórházból érkezett az estére. Az ő mackóját is elárverezték.

img_8085

Cseh Laci "Cápija"img_8119

A hegymászás közben elhunyt Erős Zsolt kabátja, ami a táborban maradt halála előtt.img_8009

Benedek Tibor mackója és a vízilabda-válogatott által aláírt labda

Ryan Gosling mackója 1 millió forintért, Harrison Fordé pedig rekordnak számító 4 millió forintért kelt el. A Benedek Tibor és a vízilabdaválogatott által felajánlott mackó és vízilabda 1 millióért, a Wellhello zenekarból Fluor Tomi mackója pedig 1,7 millióért cserélt gazdát.img_7874img_8265

Az aukción több mint 15 millió forint gyűjt össze, amivel az adományozók a Premier Kultcafé működését is segítik majd. Kárász Róbert a Szeretlek Magyarországnak elmondta, hogy borzasztóan boldog, hogy túlteljesítették a kezdeti célokat és egy kávézó helyett egy egész szórakoztató központot hoztak létre a Baross utcában, mozival, pékséggel, de még bőven vannak tervei a jövőre nézve.

"Ez a program sosem pattant volna ki a fejemből, hogyha 2012-ben nem olvasok egy számomra meghökkentő statisztikát arról, hogy

Magyarországon a megváltozott munkaképességűeknek csak a 12%-át foglalkoztatják, míg az EU-s átlag 50-60%.

Ez volt az a pillanat, hogy eldöntöttem, ez ellen tenni kell valamit. Jött egy ötlet, hogy árverezzük el ismert emberek mackóit minden évben, a befolyt összegből pedig hozzunk létre a fogyatékossággal élőknek munkahelyeket. A Premier Kultcafé, ami létrejött igazából egy jelzés, hogy igenis lehet és érdemes a fogyatékossággal élőket alkalmazni" - mesélt a kezdetekről. A 2012-es tervek aztán 2015-ben érték el a céljukat, akkor több magánadományozó, a Fővárosi Önkormányzatnak és az aukcióból befolyt pénznek (összesen 130 millió forintnyi beruházásnak) köszönhetően jött létre a Premier Kultcafé.img_8204img_8194img_8185

"Ezt a helyet felújítottuk, berendeztük, átalakítottuk, akadálymentesítettük. Jelenleg itt 8 fogyatékossággal élő dolgozik, vannak köztük Down-szindrómások, autisták, értelmi sérültek, hallássérültek és egy kerekesszékes dolgozónk is. Évről évre nagyobb felajánlásaink vannak és egyre nagyobb nevek állnak mögénk. Azoknak a maciknak van igazán keletje, amik olyan emberek gyerekkorához tartoztak, akik tényleg valós teljesítményt tettek le az asztalra" - mondta.

"

Szeretnénk kiépíteni egy franchise-hálózatot és azt, hogy minél több fogyatékossággal élő kaphasson munkát az országban. A maciaukció azonban egyre nagyobb kihívások előtt áll: el fognak fogyni az igazán híres és komoly teljesítményt elérő emberek. Kicsi ország vagyunk, kétszer pedig nem kérhetünk macit ugyanattól. Így aztán abban bízunk, hogy ez a picike magyar civil szervezet felhívhatja a világ legnagyobb hírességeinek figyelmét arra, hogy küldj macit és szolgálj egy jó ügyet. Ebben hatalmas lökést adhat Harrison Ford és Ryan Gosling macija is."

A teljes listát és a felajánlott macik képét, történetét ITT találod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk