KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Milliókat hoztak Ryan Gosling és Harrison Ford macijai Budapesten

A minden idők legsikeresebb macis aukcióján több mint 15 millió forint gyűlt össze. A két sztár a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványnak gyűjtött.
Berei Dániel - szmo.hu
2016. december 01.


Link másolása

Csodás pillanat volt, amikor Törőcsik Marit bekísérték a Premier Kultcafé ajtaján. Az újságírók, az árverés résztvevői, gyerek és szülő, fiatal és öreg egyszerre folytotta vissza a lélegzetét, mikor a művésznő belépett.

A zártkörű aukción, amit november 30-án tartottak, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány 81 éves alapítója a színpad szélén, Kárász Róbert mellett ücsörögve, meglepő őszinteséggel és csípős humorral vezette fel az árverést.img_7982

Törőcsik Mari és Kárász Róbert. fotók: Mervai Márk, SZM

"
Hagyd már azt a mikrofont, színész vagyok, tudok beszélni!"

- mondta Kárász Róbertnek Törőcsik Mari, de végül csak elfogadta a segítséget. "Én a front miatt annyira rosszul vagyok, hogy le is akartam a ma estét mondani. De ezt az embert, aki itt ül mellettem, én annyira tisztelem, hogy ezt nem tehettem meg. Mert az, hogy a Cseh Tomival mi elvállaltuk, hogy alapítók vagyunk, az azt jelenti, hogy nem csináltunk semmit. Jó, megpróbálunk pénzt szerezni az alapítványnak, de ez az ember itt agyon dolgozza magát" - mondta szerényen a nemzet színésze, majd az alapítvány vezetőjére, az aukció lebonyolítójára, Kárász Róbertre mutatott.

Törőcsik Mari elmondta, hogy elképesztően boldog azért, mert vannak, akik odaadják a gyerekkori emlékeiket egy ilyen nemes célra. A Fogadj Örökbe Egy Macit alapítvány ugyanis minden évben megkér 20 hírességet, hogy csatlakozzanak a támogatóikhoz, egy-egy saját gyerekkori maci, vagy személyes tárgy felajánlásával. Ezeket árverésen értékesítik, és

a befolyt összeget a fogyatékossággal élők, avagy megváltozott munkaképességűek számára munkahelyteremtésre fordítják.

A programhoz 2012 óta 150 ismert ember, írók, filmrendezők, színészek, sportolók, politikusok csatlakoztak. Idén a bevételből többek között a Premier Kultcafé működését támogatják, ahol 8 fogyatékossággal élő dolgozik.img_7864img_7857

img_7852

"Az igazán nagy dolog az, hogy vannak olyan emberek, akik ezekért a macikért pénzt adnak"

- folytatta Törőcsik Mari.

"Hol vagy te, Vajna? Ott vagy... Benned szeretem azt, hogy te tudsz adni. Olyan vagy, mint a Bill Gates" - viccelődött a művésznő, arra célozva, hogy Andy Vajna és felesége, Vajna Timi is évek óta rendszeres támogatója az alapítványnak.

Idén egyébként nem 20, hanem 22 felajánlás érkezett, köztük két amerikai híresség, Ryan Gosling és Harrison Ford is odaadta gyerekkori maciját. Az elmúlt hónapokban Magyarországon forgató hollywoodi színészek mackói egyébként szintén Andy Vajna közbenjárásával kerültek az alapítványhoz.

Illusztris lista

A felajánlók között volt többek között Benedek Tibor és a férfi vízilabda válogatott, Börcsök Enikő színművésznő, Cseh Laci olimpiai ezüstérmes úszó, Sterczer Hilda, Erőss Zsolt hegymászó özvegye, Klein Dávid hegymászó, Nádas Péter író, Kozák Danuta kajakozó, a Magyar Paralimpiai Csapat, Nemes Jeles László filmrendező, Sándor Pál rendező, Szász Emese párbajtőrvívó, Till Attila műsorvezető, rendező, Vámos Miklós író és a Wellhello zenekar is. Az Újpest legendás labdarúgója, Törőcsik András is ott ült a sorok között, ő egyenesen a kórházból érkezett az estére. Az ő mackóját is elárverezték.

img_8085

Cseh Laci "Cápija"img_8119

A hegymászás közben elhunyt Erős Zsolt kabátja, ami a táborban maradt halála előtt.img_8009

Benedek Tibor mackója és a vízilabda-válogatott által aláírt labda

Ryan Gosling mackója 1 millió forintért, Harrison Fordé pedig rekordnak számító 4 millió forintért kelt el. A Benedek Tibor és a vízilabdaválogatott által felajánlott mackó és vízilabda 1 millióért, a Wellhello zenekarból Fluor Tomi mackója pedig 1,7 millióért cserélt gazdát.img_7874img_8265

Az aukción több mint 15 millió forint gyűjt össze, amivel az adományozók a Premier Kultcafé működését is segítik majd. Kárász Róbert a Szeretlek Magyarországnak elmondta, hogy borzasztóan boldog, hogy túlteljesítették a kezdeti célokat és egy kávézó helyett egy egész szórakoztató központot hoztak létre a Baross utcában, mozival, pékséggel, de még bőven vannak tervei a jövőre nézve.

"Ez a program sosem pattant volna ki a fejemből, hogyha 2012-ben nem olvasok egy számomra meghökkentő statisztikát arról, hogy

Magyarországon a megváltozott munkaképességűeknek csak a 12%-át foglalkoztatják, míg az EU-s átlag 50-60%.

Ez volt az a pillanat, hogy eldöntöttem, ez ellen tenni kell valamit. Jött egy ötlet, hogy árverezzük el ismert emberek mackóit minden évben, a befolyt összegből pedig hozzunk létre a fogyatékossággal élőknek munkahelyeket. A Premier Kultcafé, ami létrejött igazából egy jelzés, hogy igenis lehet és érdemes a fogyatékossággal élőket alkalmazni" - mesélt a kezdetekről. A 2012-es tervek aztán 2015-ben érték el a céljukat, akkor több magánadományozó, a Fővárosi Önkormányzatnak és az aukcióból befolyt pénznek (összesen 130 millió forintnyi beruházásnak) köszönhetően jött létre a Premier Kultcafé.img_8204img_8194img_8185

"Ezt a helyet felújítottuk, berendeztük, átalakítottuk, akadálymentesítettük. Jelenleg itt 8 fogyatékossággal élő dolgozik, vannak köztük Down-szindrómások, autisták, értelmi sérültek, hallássérültek és egy kerekesszékes dolgozónk is. Évről évre nagyobb felajánlásaink vannak és egyre nagyobb nevek állnak mögénk. Azoknak a maciknak van igazán keletje, amik olyan emberek gyerekkorához tartoztak, akik tényleg valós teljesítményt tettek le az asztalra" - mondta.

"

Szeretnénk kiépíteni egy franchise-hálózatot és azt, hogy minél több fogyatékossággal élő kaphasson munkát az országban. A maciaukció azonban egyre nagyobb kihívások előtt áll: el fognak fogyni az igazán híres és komoly teljesítményt elérő emberek. Kicsi ország vagyunk, kétszer pedig nem kérhetünk macit ugyanattól. Így aztán abban bízunk, hogy ez a picike magyar civil szervezet felhívhatja a világ legnagyobb hírességeinek figyelmét arra, hogy küldj macit és szolgálj egy jó ügyet. Ebben hatalmas lökést adhat Harrison Ford és Ryan Gosling macija is."

A teljes listát és a felajánlott macik képét, történetét ITT találod.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: