hirdetés

KÖZÖSSÉG

Mi lesz az állami gondozott testvérekkel?

Gyakran elszakítják egymástól őket. Van viszont egy hely, ahol együtt nőhetnek fel. (x)
(x) - szmo.hu
2016. április 18.


Link másolása

hirdetés

Barbi hat testvérével nagyon szegény körülmények közül került állami gondoskodásba.

A lány egyik legtraumatikusabb élménye az, hogy azóta sem találja kistestvérét, bárhogy próbálkozott ezzel.

Sára története ennek ellenkezője, ő két testvérével együtt került be az SOS Gyermekfalu Alapítványba és azóta is nagyon jó a kapcsolatuk.

A gyermekek állami gondoskodásba vételekor sok esetben elszakítják egymástól a testvéreket. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa egyik különlegessége az az, hogy a testvéreket együtt tudják elhelyezni nevelőszülői családokban, így együtt nőhetnek fel. Az Alapítványnál családi mintát másolva egy állandó nevelőanya, esetenként házaspár törődik 6-8 gyermekkel, jellemzően testvérekkel. Sajnos nem minden testvérpárnak alakul ilyen szerencsésen az élete.

hirdetés

barbi

Barbi és testvérei szegényes körülmények között éltek, nem volt ruhájuk, nem tudtak óvodába, iskolába járni. Szülei szerették őket, de sajnos nem tudták eltartani a sok gyermeküket. Többször csöngetett hozzájuk a gyámhatóság, a szüleik nem nyitották ki az ajtót, a rendőrök azonban betörték. Ekkor vitték el egyéves kistestvérét, akit a Soproni Intézet felé tartva kitettek egy csecsemőotthonba és ő azóta sem halott felőle. A lányt pedig testvéreivel együtt az intézetbe szállították.

"
Sopronban rácsok voltak mindenhol, és csak párosával, felnőtt kísérettel engedtek ki a szemközti boltba is. Mindig bántottak, megvertek minket a nagyobbak, de sírni nem szabadott.

Barbi és testvérei párszor megpróbáltak elszökni az intézetből, végül a gyámhatóság teljes mértékben megszüntette a kapcsolattartást, eltiltották a telefont, a levelet, a láthatást a szülőktől. Akkor sem értette, hogy miért nem engedik, hogy láthassa a szüleit, mikor sosem bántották őket, csak szegények voltak.

Mikor átkerültek Sopronból a kőszegi SOS Gyermekfaluba, az ottani faluvezető, elintézte, hogy kaphassanak levelet. Később engedélyezték megint a láthatást, de a szüleik egyre kevesebbet mentek a gyerekekhez. Barbinak azóta összesen öt testvére született még. Heten az SOS Gyermekfaluban nevelkedtek, ketten intézetben vannak, a többiek örökbe lettek adva, mert róluk már lemondtak a szülők. Kettő kivételével titkos örökbeadás volt. Sajnos próbálkozása ellenére sem tud azóta több információt az örökbeadott testvéreiről. Barbi teljes történetét ITT olvashatjátok el.

Sára története ennek ellenkezője, ő három testvérével együtt került be az SOS kecskeméti ifjúsági házába. Hat éve, hogy együtt kerültek állami gondozásba a szüleik válása és anyagi körülményeik miatt, és az előző életükből nem tartják senkivel a kapcsolatot. Egymásra számítanak legjobban, mindenben segítik egymást. A testvérek fontosnak tartják mások segítését, a részvételt társadalmi ügyekben. Mind a hárman ezzel is szeretnének foglalkozni valamilyen formában.

bc3a1lintc3a9k

A fiatalok utógondozói ellátásban vesznek részt, ahol a jövőben a pénzt is maguk fogják megkapni és beosztani. Ez az ő kérésük volt, hogy megszokják az önálló gazdálkodást.

"
A legtöbb állami gondozottnak az a problémája, hogy nem tud bánni a pénzzel és nem értékeli, mi van a pénz mögött (...). Ritka, aki össze tudja szedni magát, és a társadalomba beilleszkedett normális életet tud élni, ez a sztereotípia.

Az utógondozói ellátás, segít a fiataloknak, hogy befejezzék az iskolát, munkát találjanak. Ha a fiatal szakmát tanul, 24 éves koráig, ha felsőoktatásba jár, 25 éves koráig maradhat gondozásban. Ekkor már általában maga megkapja az ellátmányát, amit neki kell beosztani, elköltött pénzt pedig számlákkal kell igazolniuk. Sára és testvérei teljes történetét ITT olvashatjátok el.

SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa

Az Alapítvány mintegy 370 családból kiemelt, állami gondozott gyerek számára nyújt családias nevelést Orosházán, Kőszegen és Kecskeméten.

A családi mintát másolva egy állandó nevelőanya, vagy házaspár törődik 5-7 gyermekkel, sokszor testvérekkel. Az SOS sajátossága, hogy a testvéreket nem szakítják el egymástól, nem ritka, hogy akár hat testvér is együtt nevelkedik. A fiatalok kulturális, szabadidős programok, táborok és különböző fejlesztések révén is esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

További részleteket az Alapítványról és a tevékenységeikről hivatalos oldalukon olvashattok. Történeteket a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon olvashatsz.

Semmiképpen ne hagyd elveszni adód 1%-át, ezzel Te is tudod segíteni a családjuktól elszakított gyerekeket!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: