KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Mentsük meg együtt a lovakat

Szereted az állatokat, a lovakat? Tennél valamit a világért, hogy jobb legyen? Akkor most vedd kezedbe az irányítást, és fogadj örökbe egy elkobzott lovat! Gyorsnak kell lenned, mert december 31. után a bíróság elrendeli a kiirtásukat.

Link másolása

Szereted az állatokat, a lovakat? Tennél valamit a világért, hogy jobb legyen? Akkor most vedd kezedbe az irányítást, és fogadj örökbe egy elkobzott lovat! Gyorsnak kell lenned, mert december 31. után a bíróság elrendeli a kiirtásukat.

A Bottyán Equus Ló- és Kutyaotthon Alapítványnál helyezték el azokat a lovakat, melyeket a nem megfelelő állattartás miatt 2010. márciusában koboztatott el a 16. kerületi önkormányzat. Egyben ők segítettek a teljesen elvadult lovak befogásában és elszállításában is. Két kanca vemhesen érkezett, így a létszám hamarosan 15 lóra gyarapodott.

A lovak mocsokban, balesetveszélyes karámban, egymás közt össze-vissza szaporodva éltek. Több ló folyamatosan lekötve állt, egynek dróthurok volt a lábán, mely belenőtt a húsába és elfertőződött. A szomszédok tettek több esetben is feljelentést, melyre ugrott az Alapítvány és elkobozták a jószágokat.


Bár a volt tulajdonos nem kaphatja vissza az állatokat, most az Alapítvány is bajba került a tartásukkal, mert az állam csak december 31-ig vállalja a tartási költségek térítését. Viszont az említett 15 mellett még 25 lovat, közel 40 kutyát és sok más egyéb állatot is gondoznak az állatvédők.

A 25 ló nagy része idős, beteg és sérült állat, másik része szintén kobzásból származik, hosszadalmas és költséges rehabilitálás alatt áll. Minimális támogatottság mellett működnek, az idei személyi jövedelemadók 1%-ból 4 millió forint bevételre tettek szert.

Az aszály miatt a takarmányárak viszont az egekben járnak, képtelenek ennyi pénzből plusz 15 ló tartási költségeit előteremteni; és az sem elhanyagolható szempont, hogy a 15 gazdát kereső ló (egy kivétellel) egészséges, fiatal állat, nem menhelyen, hanem szerető gazdánál lenne a helyük.

Az egyetlen idős kancát, aki egészségügyi problémákkal is küzd, átveszik, hiszen neki nincs esélye a gazdira találásra; egy másik ideiglenes befogadónál él, aki meg is tudja tartani, de a többi 13 gazdira vár!

Koruk 2 évestől 10-12 évesig terjed. Zömében kancák, egy fiatal herélt és 2 mén, akik csak herélve fogadhatók örökbe. Mindannyian teljesen képzetlenek és a múltjuk miatt az átlagnál bizalmatlanabbak, így kezdő lovasoknak, viselkedésproblémás lovakkal tapasztalatlan lovasoknak semmiképp nem ajánlják őket.

A lovakat társállatnak és nem haszonállatnak szeretnék örökbe adni. Nem valók bérlovagoltatásra, igavonónak, tenyészállatnak, kolbásznak. A múltjuk miatt az átlagnál több odafigyelést és foglalkozást igényelnek eleinte. Legelő, legalább angol boxos tartás alapfeltétel, kizárólag felelős, türelmes, a lovat értő és helyesen szerető gazdik jelentkezzenek. Vagy ha ismerősödnek ajánlanád ezt a lehetőséget, akkor oszd meg a cikket!

"Ha belegebedünk sem hagyjuk, hogy elpusztítsák a Zabikat, de ehhez igenis szükség van a segítségetekre, az ötleteitekre, a megosztásra, a közületek kikerülő felelős, gondos, lovat szerető örökbefogadókra" - írta levelében Rédei Éva, az Alapítvány elnöke.

Érdeklődni a 20/383-9814 és 20/942-1901-es számokon tudsz.

A helyszínre is kimehetsz reggel 8-tól napnyugtáig:

2162 Őrbottyán, Erkel Ferenc u. 0246/1

GPS: É 47° 41' 49.23" , K 19° 17' 37.60" (47.6970013, 19.2937945)

A Facebookon pedig egy kattintással megoszthatod a posztot, hogy minél több emberhez eljusson a hír!

Ha te is segíteni akarsz a lovakon, akkor nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: