KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Mentsük meg a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!” - kampány indult az Afganisztánban rekedt önkéntesekért

Pen doktor nem távozik a csapata és az állatok nélkül, de eddig senki nem tett lépést a megmentésükre.
Fotó: CNN/YouTube - szmo.hu
2021. augusztus 18.


Link másolása

Miközben a világ rémülten figyeli az Afganisztánban zajló eseményeket, nem szabad megfeledkeznünk azokról az önkéntes orvosokról, ápolókról sem, akik hősiesen kitartanak az állatok mellett egy kabuli menhelyen - írja az angol színész, Peter Egan a Mailpluson cikkében, amelynek címe: "Mentsük meg a tálibok terrorjától a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!"

A Nowzad nevű szervezetért indított kampány akkora hullámokat keltett, hogy szerdán a brit parlament ülésén Boris Johnson is megígérte: mindent megtesz Pen Farthing állatorvos csapatának kimenekítéséért.

“Ezek az elkötelezett emberek az alapítóval, Pennel együtt várják, hogy elvegye az életüket a fanatikusok hadserege. Olyanok, akik a legkisebb érdeklődést sem tanúsítják az emberi jogok iránt, az állatok jóllétéről nem is beszélve. Kárba veszhet az önkéntesek elkötelezettsége és gyengédsége, amivel nem csak a saját életüket, hanem az állatokét is igyekeztek megszépíteni. Pen és csapatának helyzete csúfos példája annak, hogyan árulja el a nyugat a beléjük vetett bizalmat” - írja Egan.

A Nowzad nagyköveteként is dolgozó színész többször is megfordult Afganisztánban, ahol azzal szembesült, az emberek alapvetően szeretik az állatokat. Kivételt képeznek ezalól a kutyák, amiket gyakran bizalmatlanul kezelnek:

“A Nowzad Pen nagyszerű vezetésével rengeteget tett azért, hogy eloszlassa az ilyen tévhiteket, és segítse az állatok jóllétét. Az is nekik köszönhető, hogy az állatorvosok kezelésbe vették az addig tisztátalannak tartott kóborkutyákat: 2009-ig nem volt gyakorlati, csak elméleti képzés Afganisztánban, de Pen és társai megváltoztatták ezt. A segítségükkel több mint 600 állatorvost és többszáz ápolót képeztek ki."

A színész cikkében azt is felidézi, hogy Pen és társai a mostoha körülmények dacára sem tettek le soha a négylábúakról.

“A második ott töltött napomon láttam egy németjuhászt, amit sérült lábbal hoztak be. Amputálni kellett. A műtő egy szauna volt légkondi nélkül, csak Pen tartott egy ventillátort az állat fölé. Nem volt víz, csak egy slag a házon kívül. Biztos voltam benne, hogy a kutya nem éli túl ezt a tortúrát, de másnap már ott ugrált a három lábán, és csóválta a farkát. Azóta kutyák és macskák százai menekültek meg ilyen módon, és rengeteget fejlődött az orvosi technológia is.”

Most a tálibok fenyegetése miatt ez a sokéves munka mehet kárba.

“Pen tegnap tudatta velem, hogy a tálibok már a szomszédban vannak. Már csak a kopogtatást várja. Amíg olyan sok vezető elhagyta a süllyedő hajót, Pen a csapatával maradt, és csak akkor távozik, ha vele mehet a személyzet és az állatok is” - írja Egan, hozzáfűzve: "Eddig semmilyen diplomáciai lépés nem történt az önkéntesek kimenekítésére, akik élete minden nap veszélyben forog. Támogatnunk kell ezeket a hősöket!"

A kérdés szerdán a brit parlament ülésén is napirendre került, ahol Sara Britcliffe képviselő kérte számon a miniszterelnököt, Boris Johnsont Penék ügyével kapcsolatban.

“Ahogyan sokan köztünk, én is rengeteget lobbiztam Pen úr kiváló munkájának elismeréséért. Mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy segítsük őt” - mondta a brit miniszterelnök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk