KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Meleget kér a lakásukba karácsonyra Alex

Kézzel írt levele szerint az öt éves kisfiú édesanyjával és testvéreivel nagyon nehéz körülmények között él.

Link másolása

Ezerrel terjed a Facebookon egy szívbe markoló, kézzel írt levél, amiben egy Alex nevű kisfiú fogalmazta meg, mit is kér karácsonyra. Ahogy az írásból is kiderül, szegény családban él; nem szeretne mást, mint azt, hogy az ünnepen legyen meleg a lakásukban, és legyen mit enniük. És hogy a "kedves Jézuska" szóljon az egyik iskolatársának, hogy ne csúfolja folyton.

Íme a teljes szöveg, amelyet, Curtishez hasonlóan rengetegen megosztottak a napokban.level

De kicsoda tulajdonképpen Alex? Hol lakik, és hogyan lehetne rajta segíteni? Ezeket a kérdéseket igen sok kommentelő tette már fel. A hozzászólások alapján arra lehet következtetni, hogy a szálak a Tegyél jót alapítványhoz vezetnek.

Több kommentelő azt állítja, hogy ez a szervezet tette közzé először, de az alapítvány Facebook-oldaláról utólag eltávolították. Az egyik bejegyzésben ezt azzal magyarázzák, hogy " nagyon sok olyan hozzászólás érkezett, ami nem segíti a rászoruló emberek ügyét – sőt, kifejezetten káros."

Az alapítvány megerősítette, hogy Alex igenis létezik, családja gyakorlatilag mélyszegénységben él.

Egy magánember, Bruckner Zoltán évek óta segíti őket, az ötéves kisfiú neki írta a levelet.

Azt is írják, hogy napokon belül létre fog hozni egy számlát, amelyre várja a családnak szánt adományokat - ugyanis a napokban több száz dologi felajánlás érkezett, sőt az alapítványhoz már önkéntes-jelentkezések is befutottak. Aki kifejezetten a családnak szeretne segíteni, vele kell, hogy felvegye a kapcsolatot.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy bár többen is kérték tőlük, továbbra sem adnak ki személyes információkat sem Alexről, sem a családjáról.

Ezt is megindokolták:

"... ha a sok ezer segítő szándékú, jó ember rájuk rontana, az megijesztené őket. És az is nagyon rossz lenne, ha sok száz hitetlenkedő érdeklődő személyesen ellenőrizné őket. Gondoljatok bele, ti mit éreznétek, ha százak csöngetnének be hozzátok, hogy a személyes körülményeitekről érdeklődjenek. Ráadásul a hozzászólások egy részének alapján nyilvánvaló, hogy néhányan egyáltalán nem segítő szándékkal szeretnék felkeresni a családot. (...)

Természetesen megértjük, hogy szeretnétek személyes kapcsolatot kialakítani azokkal, akiknek megérint a sorsuk, és szeretnétek személyesen nekik segíteni. Pont úgy, mint ahogy Bruckner Zoltán segít a kisfiúnak. Vagy, ahogy a mi önkéntes családjaink a gyermekotthonokban élő gyerekeknek. Ezt azonban csak szervezett formában lehet megtenni, különben többet ártunk, mint használunk."

A nagy visszhang hatására Bruckner Zoltán is üzent az alapítványon keresztül:

"

Szívesen válaszolok bárki konkrét kérdésére, ha segíteni akartok a Családnak. Én 3 hete voltam a Családnál látogatóban egy barátommal, aki évek óta támogatja őket. Mi 2 éve támogatjuk ezt a Családot. Elvittünk egy nagy autónyi ruhát és élelmiszert, édességet a kicsinek. Legot nem vittünk... A helyzetet szerintem reálisan írta le a kissrác. A Levél szívhez szóló, mert egy olyan helyzetet ír le, aminek nem szabadna igaznak lennie. Én elhiszem nekik, mert láttam. És támogatom őket. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a Levél a Tegyél Jót csapatának döntése alapján, a segítés szándékéval került ki a nyilvánosságra egy baráti körömben történő adománygyűjtés közben. Egyáltalán nem volt célunk és most sem célunk adományokat gyűjteni az engem nem ismerőktől! A barátaim segítenek és ez elegendő.

Ahogy az lenni szokott, egy ilyen felhívás hatására az emberek egy része gyakorlatilag rögtön a pénztárcájába nyúlna vagy legalábbis a maga módján megpróbálna segíteni, olyanok is szép számmal akadnak azonban, akik gyanakvóak (akár okkal, akár anélkül) vagy egyenesen rosszindulatúak.

Alexék védelmében ezért Epres-Madarász Éva színésznő, Epres Attila színész felesége is felszólalt, ugyancsak az alapítványon keresztül - mint kiderült,

a házaspár évek óta támogatja a nyomorgó családot.

"Alex valódi kisfiú, valóban ő írta a levelet. Mióta tegnap kikerült a baráti körünkből, és ennyi ember látta, kénytelenek vagyunk a családja érdekében védeni őt. Így is megtalálták őket, tegnap óta megy a mocskolódás... sajnos, nem mindenki akar segíteni. Próbálunk megoldást találni, kis türelmet kérünk, engem mindenki megkereshet privát üzenetben, és személyesen kezeskedem minden adomány sorsa felől! 6 éve támogatom ezt a családot önerőből, a férjemmel, Epres Attilával, aki szintén színész. Mi magunk vagyunk a biztosíték, hogy senki pénze, csomagja nem fog elveszni, nem más kapja!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: