/kozosseg/megvalosult-a-leukemiabol-gyogyulo-bence-kivansaga-eljuthatott-velunk-a-lego-gyarba/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Megvalósult a leukémiából gyógyuló Bence kívánsága - eljuthatott velünk a Lego gyárba

A 14 éves Bence évek óta küzd a betegséggel. Egy alapítványnak küldte el kérését, hogy szeretné megnézni kedvenc játékának nyíregyházi gyárát.
Szöveg és kép: Ganzler Orsolya - szmo.hu
2018. március 02.

hirdetés

„Váltsd valóra Te is egy beteg gyermek álmát!” – ez a neve a Ments Életet Közhasznú Alapítvány Facebook oldalának, amelynek egyik posztjával találkoztunk. A 14 éves Bencéről írtak, aki 2012 óta küzd a leukémia ellen. Túl van több kemoterápiás kezelésen és hosszú kórházi tartózkodáson, és mivel a gyógyulása érdekében csontvelő-transzplantáción is átesett, egyelőre még nem mehet közösségbe, a gyenge immunrendszere miatt nem teheti ki magát semmiféle fertőzés-veszélynek. És a legfőbb vágya, hogy eljuthasson a nyíregyházi Lego gyárba.DSC_0752

Belegondoltunk, milyen lehet egy 14 éves fiúnak, ha nem járhat iskolába, nem lóghat bármikor a barátaival, nem sportolhat, és nem mehet olyan helyekre, ahol nagy tömegben lenne. Azt meg már elképzelni is nehéz, hogy min ment keresztül Bence és a családja az elmúlt években. Hat éve diagnosztizálták először a betegséget, már akkor közel egy évet töltött kórházban, majd amikor tavaly újra jelentkeztek a tünetek, ismét

hosszú heteken át ki sem tehette a lábát a kórházból.

Ráadásul távol volt az otthonától, Balatonlellétől, a budapesti Szent László Kórházban kapta a kezeléseket.

Ha Bence gyógyuláshoz vezető rögös útja szebbé tehető azzal, hogy segítünk neki eljutni a Lego gyárba, akkor ezt ezer örömmel megtesszük – gondoltuk. Az alapítvánnyal és a Lego gyárral is egyeztettünk a részletekről, mindenki nagyon nyitottan és segítőkészen állt az ügyhöz, így Bence és családja meghívást kapott Nyíregyházára. Mi pedig elkísértük őket.

hirdetés

„Már óvodás korom óta rajongok a Legoért, mostanra összegyűlt otthon két ládányi játék” – tudjuk meg Bencétől, míg a Lego gyár előterében várakozunk. – „Ezért is jutott eszembe ez a kívánság, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy készül a kedvenc játékom.”DSC_0713

A csoportok gyülekezőhelyeként szolgáló teremben akár játszani is lehet a Legónál, Bence és húga, Dóri sem bírja megállni, hogy ne kezdjenek máris egy kis építkezésbe. De azért közben arra is figyelnek, mit tudhatunk meg a Legóról. Például azt, hogy a Nyíregyházán épült lerakat a világ öt Lego gyárának egyike, ráadásul a Duplo játékok 99%-ban csak itt készülnek. A cég a nyírségi városban 2500 embernek ad munkát – de ez már a parkolóban feltűnt nekünk is, hogy rengetegen dolgozhatnak itt.

A Lego máskor is fogad látogatókat, sok iskolai osztály jelentkezik náluk, hogy megnézhessék a gyárat. Az üzemet is úgy alakították ki, hogy az érkező csoportok egy üvegablakkal elválasztott emeleti folyosóról ráláthassanak a gyártósorokra. A látogatásunk most attól különleges, hogy most csak Bence és családja vesz részt a vezetésen.

"
Itt mindegyik gépből más színű Lego kocka jön ki?

– csodálkozik rá Bence a fröccsöntő gépekre. És tényleg: hosszú sorokban állnak egymás mellett a furcsa szerkezetek, előttük egy-egy gyűjtőláda, amibe belepotyognak az építőkockák. A folyosón Andrea, a kísérőnk mutat nekünk egy évtizedekkel korábban használatos fröccsöntőt is, mi tagadás, a maiak valahogy pöpecebben festenek.

A folyosókon más érdekességet is találunk: a falon például egy helyi iskola diákjainak Lego-kockákból készült alkotásait, csupa csodaautó. De megismerhetjük a Lego történetét is, képekben elmesélve. Bence meg is keresi, mikor jött ki az első Star Wars figura, mert neki ezek a személyes kedvencei. Az összeszerelés is egészen érdekes műveletnek ígérkezik, fentről láthatjuk, ahogy az elemek bekerülnek a gépbe az egyik végen, a másikon pedig már egy kész figura jön elő. A dolgozók közül van olyan, akinek épp az a feladata, hogy ellenőrizze, minden stimmel-e a figurán.DSC_0729

A csomagolóüzemben egy színes Lego-fal választja el a Lego és Duplo részleget. A dobozokat kézzel hajtják, de olyan sebességgel, hogy megfordul a fejünkben, a következő karácsonyi ajándékok csomagolásánál ezektől a munkatársaktól kérünk segítséget. Megnézhetjük a raktárat is, ahol targoncák hozzák-viszik a raklapokat, amikben sok-sok játék várja előkészítve, hogy a kijelölt célállomásra jusson. A világ minden pontjára szállítanak a Nyíregyházán készült legókból, egyetlen nap alatt 60-70 millió játékkocka jön le a gyártósorról.

Már majdnem mindent láttunk, de nem hagyhatjuk ki, hogy a gyár udvarán található hatalmas Lego-szobrokkal fényképezkedjünk. Szürkemarha, puli, bogrács – egész életszerűnek tűnnek. Kiderül, hogy

a Lego nemzetközi hálózatában van néhány olyan munkatárs, akinek kifejezetten az szerepel a munkaköri leírásában, hogy ilyen szobrokat alkosson.

Bencének a padon ülő lyukas zoknis férfit ábrázoló alkotás egész ismerősnek tűnik, mutatja is a telefonján, hogy van már egy hasonló fotója, 4 évvel ezelőtt készült a dániai Legolandben.DSC_0787DSC_0778

A vendéglátók szeretnék, ha Bencének még sokáig kedvence maradna a Lego, ezért nem is engedik üres kézzel távozni. A Star Wars sorozat egy darabját kapja ajándékba, aminek annyira örül, hogy később a kocsiban nem is engedi a csomagtartóba rakni, inkább utazás közben is a kezében akarja tartani.

Mi is csak azt kívánhatjuk Bencének, hogy még sokáig maradjon rajongója a Lego játékoknak és majd egyszer a saját gyerekeinek is megmutathassa, milyen klassz dolog a színes műanyagokból elemenként alkotni.DSC_0766

A Ments Életet Alapítvány tekintettel volt arra is, hogy Bencééknek nagy utazásra kellett vállalkozniuk a látogatás érdekében, ezért több napossá alakították a kirándulást és szállást is foglaltak a családnak. Ha pedig Nyíregyháza az úti cél, úgy gondolták, a nemzetközi hírű állatkert felkeresése kihagyhatatlan program.bence_allatkert

Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa volt Bencéék segítségére, hogy valamilyen extra élményben is részesüljenek, ha már az állatok etetését a fertőzésveszély miatt Bencének ki kellett hagynia. A fókáknak tartottak egy extra tréninget, ami még inkább feledhetetlenné tett a nyíregyházi kirándulást Bence számára.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: