hirdetés

KÖZÖSSÉG

Megválasztották az év hétköznapi roma hősét

Jónás Tímea, egy pszichiátriai osztály főápolója kapta az Aranypánt-díjat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 11.

hirdetés

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója kapta idén az Aranypánt-díjat. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára.

aranypant3

A Roma Napon immár második alkalommal adták át az Aranypánt-díjat annak a hétköznapi roma hősnek, akit a közönség választott meg. A többlépcsős kiválasztási eljárás során azok a személyek válhattak jelöltté, akik a civil szervezetek képviselői szerint tevékenységükkel és életvitelükkel a leginkább rászolgáltak szűkebb és tágabb környezetük megbecsülésére. A díjátadóra egy ünnepélyes gálaest keretében került sor az Aranytíz Kultúrházban.

aranypant

hirdetés

A második alkalommal megrendezett Aranypánt-díjra a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 20.449 szavazat érkezett. A legtöbben Jónás Tímeára voksoltak, akinek a tavalyi nyertes, Horváth József molekuláris genetikus adta át a díjat.

A díj elnevezése Kovács József Hontalan költőtől származik, aki 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában írja:

"
Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.
Jónás Tímea a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián. Ez a világ a kisiskolás Tímea számára még csak egy szűk ablakon átszűrődő gyerekzsivaj volt, egy ábránd, ami egy cigányosztályban tanított, magafajta telepi lánynak elérhetetlen.

A kitörésre nem is volt más lehetőség, csak a tanulás. Sokat betegeskedik iskolás évei alatt, rendszeres látogatója a rendelőknek. Megigézi a fehér köpeny, a műszerek, így a pályaválasztásnál már nemigen volt kérdés, merre menjen tovább. Érettségi után Pestre készül, hogy végre egészségügyi szakképesítést szerezzen. Ismét egyedüli roma diák lesz az iskolában. A második évtől szülei nem tudják tovább finanszírozni tanulmányait, de egyik tanára állást ajánl neki: segédápoló lesz. Mentortanárának köszönhetően az egykori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem munkatársa lesz.

Ápolói munkája mellett gyógyszerkutatásokban is részt vesz. A HIETE megszűnése után a Nyírő Gyula kórházba jelentkezik. Azt mondják neki, „Te vagy az első ember, aki ilyen bizonyítvánnyal jön. Hol szeretnél dolgozni?” A belgyógyászatot választja, ahol fél év alatt kitűnik szakmai tapasztalatával és hozzáállásával. Egy év után ő lesz a részleg vezetője. Négy-öt év után váltani akar. A pszichiátria érdekli. Újra tanulni kezd. Pszichiátriai szakápoló végzettséget szerez, a vizsgán lefegyverzi a bizottságot felkészültségével. Szinte kötelezik rá, hogy egyetemre menjen.

Idén április 1.-től kinevezik főápolónak. 171 betegággyal rendelkező négy részleg szakmai munkáját irányítja, közben van ideje egyéb szakmai munkákra is: tavaly a skizofrénia visszaesésének megelőzésében fejtette ki álláspontját egy nagy konferencián, de az Alzheimer-kór gyógyításában is járatos, áprilisban erről tart majd előadást a hazánkban és a térségben először megrendezett Alzheimer Világkonferencián. Most épp szakmai angol nyelvvizsgára készül.

Forrás: romasajtokozpont.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk