KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Megolvadt az emberek szíve a nagy hidegben: országszerte összefogtak a rászorulókért

Több városban is jótékonykodtak a vendéglátósok, akciójukhoz sok civil is csatlakozott, hogy támogassák fagyoskodó embertársainkat.
Kiss Alexandra - szmo.hu
2018. március 03.


Link másolása

Későn jött a tél idén, egészen február végéig kellett várnunk az első igazán nagy havazásra. Arra azonban nem számítottunk, hogy ilyen farkasordító hidegben kezdődik meg a tavasz is.

Az évszakváltó hét több hőmérsékleti rekordot is megdöntött:

kedden az országos és a fővárosi hidegrekord is megdőlt, a február 28-áról március elsejére virradó éjszaka pedig a leghidegebb volt az egész szezonban.

Az első tavaszi reggelen Sátorhelyen mérték a legalacsonyabb értéket, -24,6 fokra ébredhettek a baranyai településen, de az ország több más pontján sem volt melegebb -20 foknál.

Az egész héten át tartó extrém hideg senkit sem kímél, de legfőképpen azokat érinti legrosszabbul, akik fűtetlen lakásban vagy fedél nélkül élnek.

Szerencsére ilyenkor is akadnak olyan emberek, akik nem csak magukra, hanem a rászorulókra is gondolnak.

A segélyszervezetek, szeretetszolgálatok és alapítványok odaadó munkája mellett rengeteg civil sietett azok segítségére, akik számára igencsak nehéz a mostani időszak. Országszerte több vendéglátóegység hirdette meg, hogy szívesen látják a melegedni vágyókat, sőt ingyen étellel, itallal is kínálták őket, hogy így könnyítsék meg a fázós napokat, éjszakákat.

A nagykőrösi Tormás Pizzéria már múlt hét vasárnap jelezte a város lakóinak, hogy a rendkívüli hidegre való tekintettel ezen a héten azok előtt is nyitva áll az ajtó, akik nem szeretnének fogyasztani.

Bárki, aki fázott, betérhetett a pizzériába, hogy egy forró teával felmelegedjen. A felajánlásra rengeteg pozitív reakció érkezett, ám mivel a városban szerencsére kevés az utcán élő ember, körülbelül 10-15-en vették igénybe a segítséget. Mivel a pizzéria Facebook-oldalán közzétett bejegyzésüket csaknem tízezren megosztották, több környékbeli város pizzériái, éttermei, kávézói követték a példájukat, amelyek szintén sok emberen segítettek.

A bajai Súgó-parti lángossütő szintén hasonló akcióba kezdett kedden, ők azonban nem csak nyitvatartási időben, de éjjel is várták a melegre vágyókat – mint kiderült, nem hiába.

A leghidegebb éjszakákon 15-20 fő élt a lehetőséggel, hogy melegben aludhassanak egy alkalmazott felügyelete mellett, aki forró teával és lángossal látta el őket.

A dolgozók maguk is szegény sorsúak, sőt a tulajdonos is nehéz körülmények között élt korábban, így számukra nem volt kérdés, hogy szívesen segítenek a rászorulókon. Egy helyi család is tőlük kért segítséget, mert nem volt mit enniük. A tulajdonos felajánlotta, hogy napi egyszer ebédre meghívja őket, ők pedig boldogan mentek már aznap lángosozni.

A jószívű kezdeményezéshez a napközben betérő fogyasztó vendégek is hozzájárultak, akik folyamatosan hozták az adományokat. Volt, aki plusz pénzt hagyott a pulton, mások több lángost is vettek, hogy az éhezőknek is jusson, de akadt olyan is, aki a teához vitt hozzávalókat.

A helyi lakosok ruhát, párnát, takarót, bakancsot, pokrócot, gyerekruhát adományoztak, amelyeket szintén rászorulók kapják majd meg. Egy ismert bajai orvos a nehéz sorsú családot támogatta 20 ezer forinttal, egy rendőr pedig szintén ekkora összeggel a bajai gyermekosztályt szerette volna segíteni. A bajai étkező tehát az elmúlt néhány napban igazi jótékonysági központtá avanzsált.

„Azt gondolom, ha csak egy ember bejön éjszaka melegedni, már sikeresek voltunk” – értékelte az elmúlt napokat a lángossütő tulajdonosa, aki már nem először döntött úgy, hogy a bevételkieséstől eltekintve inkább jótékonykodik.

"Emberileg mindenképp megérte. Előbb-utóbb visszakapja az ember a Jóistentől, de egyébként is elég egy mosolyt látni az emberek arcán, nekünk ez a legnagyobb fizetség.”

A budapesti Paletta étterem tulajdonosa szintén kedden döntött úgy, hogy szívesen látják a nem fizető vendégeket is. Take A Tea akciót szervezett, amelynek lényege az volt, hogy aki a Tompa és a Páva utca sarkán található étteremnél jár, a „forró frissítő” ponton ingyen elszürcsölhet egy meleg teát. A kezdeményezéshez csatlakozott a velük szemben lévő pékség is, amely az aznap megmaradt péksüteményeket ajánlotta fel az éhezőknek.

Mint megtudtuk, 30-40 pékáru és körülbelül 15 liter tea fogyott el a napokban az akció keretében, amely napról-napra sikeresebb volt. Sokan jelezték segítő szándékukat, például egy vendég egy doboz teát ajánlott fel, de egy teaforgalmazó cég is megkereste az éttermet, akik szintén szerettek volna beszállni.

Berezics Dániel étteremtulajdonos elmondta, örömmel tapasztalta, hogy az egész országban egyre több vendéglátóegység indított hasonló akciót, ezzel komfortosabbá téve a rászorulók számára ezt a nehéz időszakot.

A jótékonykodó vendéglátósok szívesen látják a nem fogyasztó vendégeket is egészen addig, amíg a fagyos időjárás véget nem ér.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk