hirdetés

KÖZÖSSÉG

Meghökkentő kampány a gyerekbántalmazás ellen

A gyermek elleni bármilyen erőszak, a durvaság, a verbális bántalmazás: nem játék!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 03.

hirdetés

Hazánkban évente 30 gyermek hal meg azért, mert bántalmazzák vagy elhanyagolják. A gyermekbántalmazás nagyon nehezen lepleződik le, 100 esetből csupán 10 derül ki, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás.

A gyermekvédelem statisztikái szerint

évente 20 ezer gyerek válik valamilyen bántalmazás áldozatává, legyen az lelki, fizikai vagy szexuális.

Az adatok mögött keserű sorsok húzódnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért új, meghökkentő kampányt indított, ami kifejezetten a gyermekbántalmazás áldozataira hívja fel a figyelmet.

hirdetés

A Segélyszervezet meghökkentő kampánya:

A videó két változatban érhető el: itt tudod megnézni a másikat, ahol az anya bántalmazza a gyereket.

A gyermekbántalmazás fogalma nem csak a fizikai bántalmazást takarja:

az elhanyagolás, az érzelmi bántalmazás és a szexuális abúzus is ide tartozik.

Nagyon fontos, hogy az erőszak minden formáját még időben felismerjük, hogy a segítség a lehető leghamarabb tudjon érkezni. Ezt a célt tűzte ki az Ökumenikus Segélyszervezet, mikor 2013-ban elindította nagy visszhangot kiváltó Vedd észre! kampányát, melyhez az elmúlt években iskolai prevenciós program és egy bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap is kapcsolódott.

anya

apa2

A kampány üzenete, hogy

a gyermekbántalmazás nem játék,

nem olyan dolog, amivel együtt lehet, együtt kell élnünk. Azonnali beavatkozásra van szükség, mert a bántalmazott gyerekek olyan mértékű lelki sérüléseket szereznek, amelyek csak nagyon nehezen visszafordíthatóak, és akár egy életre meghatározóak lehetnek.

nemjatek

A retro játéknak tűnő videó rávilágít a tényre, hogy a gyermek bántalmazása egy kiegyenlítetlen küzdelem,

amiben a gyereknek semmi esélye a felnőttel szemben.

A meghökkentő kampányvideót már az első napokban ezrek látták és osztották meg, köztük olyan hírességek, mint Wolf Kati, Zséda, Katus Attila és Tolvai Reni.

Tenni értük

Az Ökumenikus Segélyszervezet a szemléletformálás mellett a gyakorlatban is sokat tesz a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás áldozataiért. A Segélyszervezet mintegy 500 bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint 150 bántalmazás elől menekülő család (mintegy 600 fő) kap menedéket. A központok között az országban is egyedülálló az a védett, titkos menedékház, ahol a Segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak.

gyerek

(forrás: FB)

Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központjában jelentős erőforrásokat fordít a gyermekek rehabilitációjára. Minden esetben pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a traumát szenvedett gyermekek lelki sebeinek gyógyulását, a továbblépésüket. A Segélyszervezet idén egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, mely kifejezetten traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.

A Segélyszervezet 2016-ban kiemelt ügyként kezeli a gyermekbántalmazást, így úgy döntött, hogy minden idén hozzá érkező adó 1%-ot a bántalmazott gyermekek ellátására fordít.

Ha hasznos volt, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk