hirdetés

KÖZÖSSÉG

Megható kisfilmekkel üzentek egymásnak a walesiek és a magyarok, hogy erősítsék a két nép közötti kapcsolatot

A Magyar Cymru nevű walesi-magyar kulturális kezdeményezés célja az, hogy még közelebb hozza a walesieket és a magyarokat egymáshoz, hidat építsen a két nép kultúrája között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Gondoltad volna, milyen sok közös van Walesben és Magyarországban? Elég ha csak arra gondolunk, hogy a walesieknek is piros, fehér és zöld színek alkotják a nemzeti zászlajukat, de Arany János A walesi bárdok című verse is szoros kapcsot jelent a két ország között.

A Magyar Cymru nevű walesi-magyar kulturális kezdeményezés célja az, hogy még közelebb hozza a walesieket és a magyarokat egymáshoz, hidat építsen a két nép kultúrája között.

Ennek érdekében tavaly nyáron készítettek egy kisfilmet, amelyben több mint 30 magyar üzen a Walesben élőknek. Elmondják, hogy nagyon kedvelik és tisztelik a walesi kultúrát, a nyelvet, a zenéjüket, az ország csodálatos természeti adottságait, és természetesen a walesieket. Emellett hálájukat fejezik ki azért, mert a walesiek tárt karokkal fogadják a magyarokat.

"Építsünk hidakat a kultúráink között, a Walesben és Magyarországon élő emberek között"

- üzenik a kezdeményezéshez csatlakozók.

Wales egy közel tízperces kisfilmmel reagált a magyarok kedves videójára. Az Arany János híres balladájából ismert Montgomery városának lakói megemlékeznek a magyar költő munkásságáról, akit néhány éve posztumusz Montgomery Szabad Polgára címmel tüntettek ki azért, mert büszkék arra, hogy Arany révén generációk óta majd' minden magyar ember megismerheti Montgomery nevét. Jill Kibble, a városi tanács egyik tagja elmondta, hogy A walesi bárdokban megénekelt tragikus történetet többen ismerik Magyarországon, mint Walesben, ezt pedig Arany Jánosnak köszönhetik - olvasható a Magyar Cymru sajtóközleményében.

hirdetés

A walesi kisváros lakói számos dologgal kedveskednek a magyaroknak a kisfilmjükben. Az elején láthatjuk az Arany János tiszteletére készített emléktáblát, amit a várkert bejáratánál helyeznek majd el. Ezután Montgomery hagyományos „kikiáltója" középkori viseletben magyarul és angolul is üdvözli Magyarországot, majd a helyi általános iskola diákjai is úgy köszönnek, hogy "Szia Magyarország!". Több helyi vállalkozó is megszólal a videóban, a helyi posta vezetője pedig egy walesi népdallal köszönti a magyarokat.

A helyiek elmondása szerint egyébként magyar származású lakója is van Montgomerynek, és többen ápolnak kapcsolatot Magyarországon élő barátokkal.

A walesiek kisfilmje a Magyar Cymru szerint nagy sikert aratott Magyarországon, különösen a "legvelszibb" magyar faluként is emlegetett Békés megyei község, Kunágota lakosait hatotta meg legjobban.

Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója és az „Építsünk hidakat” projekt szervezője szerint tiszteletre méltó, hogy a magyar kultúra szeretete Montgomery életének fontos részévé vált.

„A júliusi videóüzenetünk nagy sikert aratott a walesiek körében. Több országos hírlap is beszámolt a kezdeményezésről, a walesi kormány pedig a közösségi médián keresztül köszönte meg a munkánkat. Arra viszont nem számítottunk, hogy az Arany-balladából ismert Montgomery lakosai ilyen megható módon viszonozzák majd a gesztust, és hogy a jövőben is az ő segítségükkel építhetünk hidakat Wales és Magyarország között."

A kezdeményezésről most a BBC is beszámolt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk