hirdetés

KÖZÖSSÉG

Meghalt a négyéves kislány, aki úgy döntött: a mennyországot választja

A kis Julianna súlyos és fájdalmas betegségben szenvedett. Szülei hagyták, hadd válasszon: akar-e élni vagy sem. Az eset hatalmas port kavart.

Link másolása

hirdetés

Meghalt az az ötéves CMT-betegségben szenvedő kislány, akinek az esete nagy port kavart az Egyesült Államokban. A mérhetetlenül fájdalmas kezelésekkel járó betegséggel kínlódó gyereket ugyanis megkérdezték a szülei, hogy állapotának romlása esetén kórházba szeretne-e menni, vagy inkább otthon marad meghalni.

Julianna Snow esete az egyik legsúlyosabb a CMT (Charcot-Marie-Tooth) betegségben szenvedők között. Ez a kór egy öröklődő neurológiai megbetegedés, és bizonyos izmokat mozgató idegek sérüléséhez vezet. Legtöbbször a láb és a kéz izmait támadja meg, és néha annyira enyhe, hogy egyszerűbb vizsgálatokkal ki sem mutatható. Azonban a tünetek súlyossága betegről betegre változik. Julianna egy idő után se rágni, se nyelni nem tudott, aztán a légzőizmai is feladták a szolgálatot. A tüdeje állandóan megtelt váladékkal, ami tüdőgyulladást okozhat.

Az orvosok ezért az orrán és a légcsövén keresztül levezetett csövön keresztül szívták ki a váladékot.

Ez egy roppant fájdalmas procedúrát gyerekeknél vagy kábításban tudják elvégezni, vagy le kell őket fogni. Julianna

azonban a gyógyszerekhez és a tiltakozáshoz is túl gyenge volt már,

hirdetés

csak sírdogált a beavatkozás alatt, amit kétóránként meg kellett ismételni.kislany2

Aztán 2014 októberében a kezelőorvos leültette a neurológus édesanyát és a vadászpilóta édesapát, és elmondta nekik, hogy amennyiben Julianna megbetegszik, legyen az akár egyszerű nátha is, bele fog halni. Ha meg is mentik, az életminősége nagy valószínűséggel egyenlő lesz a nullával.

A szülők egyedül is meghozhatták volna a döntést, hogy ilyen esetben beviszik-e a kórházba Juliannát, de úgy gondolták, a kislányt is megkérdezik, hiszen neki kell elszenvednie a fájdalmas kezeléseket.

Az édesanya leültette a négyéves gyereket, és belefogott a beszélgetésbe, ami a blogján is olvasható.

- Julianna, ha megbetegszel, szeretnél kórházba menni, vagy inkább itthon maradnál?

- Csak a kórházba ne! – felelte a kicsi lány, aki több száz leszíváson volt már túl.

- Rendben. Tehát ha megint beteg leszel, akkor inkább itthon maradsz.

- Igen.

- Az valószínűleg azt jelenti, hogy egyedül kell felmenned a mennyországba, anya csak később ér oda hozzád.

- Nem leszek egyedül – mondta a kislány.

- Ez igaz. Nem leszel egyedül.

- Van, aki nemsokára indul a mennyországba? – kérdezte a négyéves.

- Igen. Nem tudhatjuk, mikor kell elindulnunk. Néha a kisbabáknak is menni kell, és van, aki nagyon öregen indul el.

- Alex jön velem a mennyországba? – kérdezte Julianna, hatéves bátyjára utalva.

- Valószínűleg nem. Előfordulhat, hogy emberek együtt mennek, de legtöbbször egyedül. Félsz ettől?

- Nem, a mennyország jó hely. De a meghalás nem tetszik.

Sok ilyen beszélgetést lefolytattak a szülők a kislánnyal, az anya mindenképpen meg akarta értetni a kislánnyal, mit jelent a halál. Egy négyéves azonban mit érthet ebből? A döntést azonban meg kellett hozni.

"Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy nem Julianna döntött" – mesélte az édesanya a People magazinnak. "Az apja és én döntöttünk, de meghallgattuk Juliannát is. Világossá tette, hogy nem akar kórházba menni, mi pedig tiszteletben tartottuk a kérését."

A kislány, akinek történetével a CNN és Anderson Cooper is foglalkozott, kedden meghalt. Az emberek nem nyelték le könnyen a szülők döntését. „Nem tetszik, hogy az anyuka rávezető kérdéseket alkalmazott a kislánynál. Ügyvéd vagyok, még kihallgatáson sem tehetem ezt meg. Olyan formában kérdezte a gyereket, hogy egy bizonyos válasz felé terelje... ráadásul egy négyéves még képtelen saját halandósága ügyében teljes értékű döntést hozni” – írta egy olvasó. Egy másik viszont védte a családot: „Olyanok ítélkeznek, akik nem ismerik sem a szülőket, sem Juliannát.”kislany_uj

A bioetikusok is beszálltak a vitába. Arthur Caplan, a New York University híres professzora azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a gyerekek kilenc-tíz éves koruk előtt képtelenek felfogni a halál koncepcióját. Mások nem értenek egyet vele. "Julianna mindenki másnál jobban tudja, mit jelent Juliannának lenni, itt most nem egy elméletben létező, előrehaladott neuromuszkuláris betegségben szenvedő kislányról van szó" – mondta a Children’s Hospital of Philadelphia orvosetikai igazgatója, Chris Feudtner. Egyetértett vele az a hospice nővér is, aki a kislányt ápolta. "Szerintem tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az élete végével kapcsolatos döntésbe ő is beleszóljon. Nem igaz ez minden gyerekre, de Julianna esetében nagyon is."

Valószínűleg sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy mindent meg kell tenni egy gyerek életének meghosszabbításáért. Azonban egy halálos betegséggel küzdő gyerek esetén, akitől a betegség egyre több mindent rabol el, és a kezelések egyre kockázatosabbak és egyre kevesebb reménnyel kecsegtetnek, vannak lehetőségek.

Julianna szülei szeretnék minél több szülővel megosztani kislányuk történetét, mert, mint mondják, „azt szeretnénk, hogy biztonságosabb legyen a világ azon szülők számára, akik halálosan beteg gyerekeket gondoznak, szeretnek.”

Az édesanya egy levélben köszönt el kislányától:

"Kedves barátaink,

Édes Juliannánk ma a mennyországba ment.

Döbbent, végtelenül szomorú, ugyanakkor hálás is vagyok.

Én vagyok a világ legszerencsésebb anyukája, mert Isten rám bízta ezt a dicső gyermeket, és majdnem hat év jutott nekünk együtt. Persze sokkal több időt szerettem volna vele tölteni, ezért vagyok ennyire szomorú.

Később mondok többet is. Most viszont ez van a szívemben:

Ma csak annyit szeretnék, hogy a világ tudjon arról, hogy élt egy Julianna nevű kislány.

Ragyogó fény volt. Öreg, vidám lélek.

Szerette a szeretetet, és „mindenkit, kivéve a rosszfiúkat.”

Megzabolázhatatlan hercegnő volt, mindenki jobb kedvre derült körülötte. Mindannyian királyok, királynők, hercegek és hercegnők voltunk körülötte.

Azt akarta, hogy játsszunk, hogy a játékra összpontosítsunk. Azt akarta, hogy a legszínesebb, legfantasztikusabb egyéniségünket hozzuk elő. (Az egyik utolsó kérdése az volt hozzám: „Hát ez meg mi?”, a szürke pulóveremre mutatva.)

Mindig „járt valamin az agya”. Egy határok nélküli, gyönyörű világba vitt el bennünket.

A szavai riasztóak voltak. Néha azt hittem, hogy senki sem fogja elhinni, hogy a felvett beszélgetések közöttünk zajlottak. Honnan tudna egy ötéves gyerek ennyit? De ha eltöltöttél vele egy kis időt, te is meggyőződtél erről.

Keményen küzdött, hogy maradhasson, keményebben, mint bárki, akit ismerek, egy olyan testben, ami túl törékenynek bizonyult erre a világra. Annyira bátor volt – én meg gyűlöltem, hogy bátornak kell lennie. Az utolsó küzdelmet a teste nem nyerhette meg. Elfáradt, pihennie kellett. És amikor megpihent, Julianna is megnyugodott.

Ma szabad lett. Édes Juliannánk végre szabad.

Ne felejtsétek el, kérlek! Élt, itt volt, számított.

El sem hiszem, hogy elment.

Máris attól rettegek, hogy halványul valami belőle, és nekem mindenre emlékeznem kell.

Milyen meleg volt a kis keze, az ölelése, mikor arra kért, hogy fonjam a karját a nyakam köré. A puszik, amiket dobott. Mindig volt belőlük elég.

Kérlek, emlékezzetek a kislányunkra: ő volt Julianna."

A Washington Post

riportja alapján

Te mit gondolsz erről? Szabad-e egy halálos beteg gyerek életét megrövidíteni, ha azzal a szenvedése is rövidül?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: