/kozosseg/meghalt-a-negyeves-kislany-aki-ugy-dontott-a-mennyorszagot-valasztja/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Meghalt a négyéves kislány, aki úgy döntött: a mennyországot választja

A kis Julianna súlyos és fájdalmas betegségben szenvedett. Szülei hagyták, hadd válasszon: akar-e élni vagy sem. Az eset hatalmas port kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. június 17.

hirdetés

Meghalt az az ötéves CMT-betegségben szenvedő kislány, akinek az esete nagy port kavart az Egyesült Államokban. A mérhetetlenül fájdalmas kezelésekkel járó betegséggel kínlódó gyereket ugyanis megkérdezték a szülei, hogy állapotának romlása esetén kórházba szeretne-e menni, vagy inkább otthon marad meghalni.

Julianna Snow esete az egyik legsúlyosabb a CMT (Charcot-Marie-Tooth) betegségben szenvedők között. Ez a kór egy öröklődő neurológiai megbetegedés, és bizonyos izmokat mozgató idegek sérüléséhez vezet. Legtöbbször a láb és a kéz izmait támadja meg, és néha annyira enyhe, hogy egyszerűbb vizsgálatokkal ki sem mutatható. Azonban a tünetek súlyossága betegről betegre változik. Julianna egy idő után se rágni, se nyelni nem tudott, aztán a légzőizmai is feladták a szolgálatot. A tüdeje állandóan megtelt váladékkal, ami tüdőgyulladást okozhat.

Az orvosok ezért az orrán és a légcsövén keresztül levezetett csövön keresztül szívták ki a váladékot.

Ez egy roppant fájdalmas procedúrát gyerekeknél vagy kábításban tudják elvégezni, vagy le kell őket fogni. Julianna

azonban a gyógyszerekhez és a tiltakozáshoz is túl gyenge volt már,

hirdetés

csak sírdogált a beavatkozás alatt, amit kétóránként meg kellett ismételni.kislany2

Aztán 2014 októberében a kezelőorvos leültette a neurológus édesanyát és a vadászpilóta édesapát, és elmondta nekik, hogy amennyiben Julianna megbetegszik, legyen az akár egyszerű nátha is, bele fog halni. Ha meg is mentik, az életminősége nagy valószínűséggel egyenlő lesz a nullával.

A szülők egyedül is meghozhatták volna a döntést, hogy ilyen esetben beviszik-e a kórházba Juliannát, de úgy gondolták, a kislányt is megkérdezik, hiszen neki kell elszenvednie a fájdalmas kezeléseket.

Az édesanya leültette a négyéves gyereket, és belefogott a beszélgetésbe, ami a blogján is olvasható.

- Julianna, ha megbetegszel, szeretnél kórházba menni, vagy inkább itthon maradnál?

- Csak a kórházba ne! – felelte a kicsi lány, aki több száz leszíváson volt már túl.

- Rendben. Tehát ha megint beteg leszel, akkor inkább itthon maradsz.

- Igen.

- Az valószínűleg azt jelenti, hogy egyedül kell felmenned a mennyországba, anya csak később ér oda hozzád.

- Nem leszek egyedül – mondta a kislány.

- Ez igaz. Nem leszel egyedül.

- Van, aki nemsokára indul a mennyországba? – kérdezte a négyéves.

- Igen. Nem tudhatjuk, mikor kell elindulnunk. Néha a kisbabáknak is menni kell, és van, aki nagyon öregen indul el.

- Alex jön velem a mennyországba? – kérdezte Julianna, hatéves bátyjára utalva.

- Valószínűleg nem. Előfordulhat, hogy emberek együtt mennek, de legtöbbször egyedül. Félsz ettől?

- Nem, a mennyország jó hely. De a meghalás nem tetszik.

Sok ilyen beszélgetést lefolytattak a szülők a kislánnyal, az anya mindenképpen meg akarta értetni a kislánnyal, mit jelent a halál. Egy négyéves azonban mit érthet ebből? A döntést azonban meg kellett hozni.

"Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy nem Julianna döntött" – mesélte az édesanya a People magazinnak. "Az apja és én döntöttünk, de meghallgattuk Juliannát is. Világossá tette, hogy nem akar kórházba menni, mi pedig tiszteletben tartottuk a kérését."

A kislány, akinek történetével a CNN és Anderson Cooper is foglalkozott, kedden meghalt. Az emberek nem nyelték le könnyen a szülők döntését. „Nem tetszik, hogy az anyuka rávezető kérdéseket alkalmazott a kislánynál. Ügyvéd vagyok, még kihallgatáson sem tehetem ezt meg. Olyan formában kérdezte a gyereket, hogy egy bizonyos válasz felé terelje... ráadásul egy négyéves még képtelen saját halandósága ügyében teljes értékű döntést hozni” – írta egy olvasó. Egy másik viszont védte a családot: „Olyanok ítélkeznek, akik nem ismerik sem a szülőket, sem Juliannát.”kislany_uj

A bioetikusok is beszálltak a vitába. Arthur Caplan, a New York University híres professzora azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a gyerekek kilenc-tíz éves koruk előtt képtelenek felfogni a halál koncepcióját. Mások nem értenek egyet vele. "Julianna mindenki másnál jobban tudja, mit jelent Juliannának lenni, itt most nem egy elméletben létező, előrehaladott neuromuszkuláris betegségben szenvedő kislányról van szó" – mondta a Children’s Hospital of Philadelphia orvosetikai igazgatója, Chris Feudtner. Egyetértett vele az a hospice nővér is, aki a kislányt ápolta. "Szerintem tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az élete végével kapcsolatos döntésbe ő is beleszóljon. Nem igaz ez minden gyerekre, de Julianna esetében nagyon is."

Valószínűleg sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy mindent meg kell tenni egy gyerek életének meghosszabbításáért. Azonban egy halálos betegséggel küzdő gyerek esetén, akitől a betegség egyre több mindent rabol el, és a kezelések egyre kockázatosabbak és egyre kevesebb reménnyel kecsegtetnek, vannak lehetőségek.

Julianna szülei szeretnék minél több szülővel megosztani kislányuk történetét, mert, mint mondják, „azt szeretnénk, hogy biztonságosabb legyen a világ azon szülők számára, akik halálosan beteg gyerekeket gondoznak, szeretnek.”

Az édesanya egy levélben köszönt el kislányától:

"Kedves barátaink,

Édes Juliannánk ma a mennyországba ment.

Döbbent, végtelenül szomorú, ugyanakkor hálás is vagyok.

Én vagyok a világ legszerencsésebb anyukája, mert Isten rám bízta ezt a dicső gyermeket, és majdnem hat év jutott nekünk együtt. Persze sokkal több időt szerettem volna vele tölteni, ezért vagyok ennyire szomorú.

Később mondok többet is. Most viszont ez van a szívemben:

Ma csak annyit szeretnék, hogy a világ tudjon arról, hogy élt egy Julianna nevű kislány.

Ragyogó fény volt. Öreg, vidám lélek.

Szerette a szeretetet, és „mindenkit, kivéve a rosszfiúkat.”

Megzabolázhatatlan hercegnő volt, mindenki jobb kedvre derült körülötte. Mindannyian királyok, királynők, hercegek és hercegnők voltunk körülötte.

Azt akarta, hogy játsszunk, hogy a játékra összpontosítsunk. Azt akarta, hogy a legszínesebb, legfantasztikusabb egyéniségünket hozzuk elő. (Az egyik utolsó kérdése az volt hozzám: „Hát ez meg mi?”, a szürke pulóveremre mutatva.)

Mindig „járt valamin az agya”. Egy határok nélküli, gyönyörű világba vitt el bennünket.

A szavai riasztóak voltak. Néha azt hittem, hogy senki sem fogja elhinni, hogy a felvett beszélgetések közöttünk zajlottak. Honnan tudna egy ötéves gyerek ennyit? De ha eltöltöttél vele egy kis időt, te is meggyőződtél erről.

Keményen küzdött, hogy maradhasson, keményebben, mint bárki, akit ismerek, egy olyan testben, ami túl törékenynek bizonyult erre a világra. Annyira bátor volt – én meg gyűlöltem, hogy bátornak kell lennie. Az utolsó küzdelmet a teste nem nyerhette meg. Elfáradt, pihennie kellett. És amikor megpihent, Julianna is megnyugodott.

Ma szabad lett. Édes Juliannánk végre szabad.

Ne felejtsétek el, kérlek! Élt, itt volt, számított.

El sem hiszem, hogy elment.

Máris attól rettegek, hogy halványul valami belőle, és nekem mindenre emlékeznem kell.

Milyen meleg volt a kis keze, az ölelése, mikor arra kért, hogy fonjam a karját a nyakam köré. A puszik, amiket dobott. Mindig volt belőlük elég.

Kérlek, emlékezzetek a kislányunkra: ő volt Julianna."

A Washington Post

riportja alapján

Te mit gondolsz erről? Szabad-e egy halálos beteg gyerek életét megrövidíteni, ha azzal a szenvedése is rövidül?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: