Málnás sárgabarackos morzsa
Évente egyszer tartunk egy bulit a kollégákkal a Mátrában, családostól. Mindenki hoz valamit, meg főz is valamit, és iszik is valamit. Vagy negyvenen rohangáltak tegnap a kertben a bográcsok között, meg a poharaik után.
Főtt némi marhapörkölt, meg egy kevés sörben pácolt csülök, a férj pedig lecsót csinált bográcsban. Amikor meg pattant a pálinkás üveg kupakja, mindenki eldobta a fakanalát. A kölkök is eléggé elvoltak, naná, legálisan lehetett szinte korlátlanul nassolni.
A kert meg jól tele van cseresznyemagokkal (az egyik kolléga hozott egy ládányit a kertjéből), és szamóca csumákkal (mert egy másik kolléga abból hozott vagy 5 kilót). Rozi a láda mellett térdelve ette a szamócát, csumástól, ahogy volt. Este meg jött a klasszikus lezárás, a szalonnasütés. Elmaradhatatlan giccs, mert az mindig kell.
Sütöttem én is. Nem terveztem, hogy bejegyzés készül majd erről a gyümölcsös morzsás sütiről, aztán mégis készült. Igazából nem is süti, inkább egy kis morzsa rengeteg gyümölccsel. Mivel eléggé bejött mindenkinek, mégis archiválom az utókornak, hátha egyszer bekerülök vele egy szakácskönyvbe.
Előkészítés/összeállítás: 10 perc, sütési idő: kb. 30 perc.
3 kis tálcányi málna
6 db sárgabarack
1 pohár liszt
3/4 pohár zabpehely
1 pohár barnacukor
csipet só
1 tk. őrölt fahéj
fél pohár felkockázott, hideg (!) vaj (ez kb. 8–10 dkg)
1 nagy marék dió durvára aprítva
Elkészítés
Előmelegítettem a sütőt 175 fokra. Megmostam a gyümölcsöket. A sárgabarackokat kettévágtam, kimagoztam, és kisebb darabokra vágtam. A málnával együtt egy kb. 12x22 centis tepsibe terítettem.
A lisztet, a zabpelyhet, a sót és fahéjat egy keverőtálba tettem, alaposan összekevertem. A vajat kis kockákra vágtam, a lisztes zabpelyhes keverékhez adtam, és az ujjaimmal összemorzsoltam. Addig kell morzsolni, amíg kicsi, zabpehely nagyságú golyókat nem kapunk. Ez nagyjából 3–4 perc alatt megvan.
A morzsából a gyümölcsökre szórtam egy jó nagy maréknyit és óvatosan összeforgattam. Ezután egyenletesen befedtem a maradék morzsával és megszórtam a tetejét a durvára vágott dióval.
Bő félóra alatt megsütöttem. Akkor jó, amikor a teteje már ropogós, a gyümölcsök pedig buborékolnak. Amikor elkészült, hagytam kihűlni.
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!