KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ma Magyarországon nincs értéke a minőségi munkának - mondja a budai pék

Megkerestük Vajda Józsefet, a Pékműhely vezetőjét, aki a Facebookon kért bocsánatot a vásárlóitól, és ott talált új munkaerőt.

Link másolása

Hétfőn osztotta meg a Pékműhely Facebook-oldala azt a bejegyzést, amelyben bocsánatot kérnek vásárlóiktól, amiért nincs elegendő kenyér a pékségben. Azt írják, mindennek az az oka, hogy egyszerűen nem találnak péket.

Ha 10 jelentkezőből egy sem jön el a megbeszélt időpontra (mielőtt bármit is megkérdezne, pl. munkaidő, fizetés stb), akkor még esélyünk sincsen felvenni valakit! Az ország egyik fele arról panaszkodik, hogy nincsen munka, míg az én környezetemben lévő vállalkozások nagy része arról, hogy nincsen ember, aki dolgozni akar.

A bejegyzésre rengetegen reagáltak: voltak, akik beszámoltak róla, hogy hasonló a helyzet az ő vállalkozásuknál is, voltak, akik biztatták, hogy folytassa a keresést, mert biztosan talál majd munkaerőt.

pekmuh

A pékség vezetője, Vajda József azt mondja, hogy amióta megnyitott a Pékműhely, azóta nincsen elegendő és megfelelő színvonalon dolgozó munkaerő. Szívvel-lélekkel a legjobbat szeretné nyújtani a vendégeinek, de úgy érzi, erre csak nagy nehézségek árán képes.

És szerinte a problémájával nincs egyedül.

"Nem az az elsődleges gond, hogy nálunk, a pékségben nincs megfelelő munkaerő, hanem az, hogy az egész országban nincs. Amit mi itt csinálni szeretnénk, az világszínvonal. Az ország előrelépéséhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű munkaerő álljon a rendelkezésre, minden szakmában, a politikától a kenyérsütésig."

Sokan írták kommentben, hogy emeljen árat. De nem emel.

"Nem akarom megemelni a kenyér árát, nehogy kiváltság legyen egy kiló jó minőségű kenyeret venni... A kenyérnek mindenkinek járnia kellene, akár a jó minőségűnek is. Nem szeretném, ha a szegény nyugdíjasnak és a sokgyermekes anyának a hipermarketbe kellene mennie kenyérért."

Arra a kérdésre, hogy milyen hatást váltott ki a Facebook-bejegyzés, jelentkezett-e nála bárki is, azt felelte, hogy egy hátrányos helyzetű munkavállalót már fel is vettek.

És hogy miért írta meg a bejegyzést?

"Van, hogy egy vásárló 4-5-ször is jön egy nap, de nem kap kenyeret. Egyszerűen bocsánatot akartam kérni, hogy mindenki megtudja, hogy nem azért nem adunk kenyeret, mert nem akarunk. Az a baj, hogy mindenki tud a problémákról, de senki nem akar változtatni rajta.

Ma Magyarországon nincs értéke a minőségi munkának, hiszen egy kőműves vagy egy pék nem celeb, pedig most az a trendi, azok vannak a tévében. Ez egy nagyon jó ország, tele jó emberrel, de ahelyett hogy megoldást keresnénk, csak várjuk, hogy valaki más találja meg helyettünk.

Ismeri azt, hogy "Ki akar változást?" Mindenki felteszi a kezét. És ki akar megváltozni? Senki nem teszi fel. Valahogy ezt érzem." - mondja.

kenyer2

A bejegyzés alatti kommentekből idézünk:

"Szegeden is ugyanez a helyzet! Roskadásig dolgozunk, bővíteni kellene, mert a hely már kicsi. Szakácsot, pultost keresek már 1 éve, de mindhiába!"

"Hasonló gonddal küzd a családom kertépítő vállalkozása. Jól fizetnek, sok a munka is, nem kell hozzá végzettség csak szorgosan dolgozni... Nem. Az emberek nagy része inkább kevesebből él meg, de jobb otthon maradni segélyen... Legalábbis ezt mondják. Szomorú."

"Én is hasonlóakról tudok beszámolni. Több éve keresek új munkaerőt, hogy bővülhessünk, és egyszerűen nincs. Ha el is jön egy interjúra, már akkor látszik, hogy nincs hozzá kedve, tudása még annyi sem."

"Az a helyzet, hogy az emberek már nem hiszik el, hogy egy Magyar vállalkozásnál rendes állásuk lesz, ahol betartják a napi 8 óra munkaidőt, a szabadságra vonatkozó szabályokat, a teljes fizetésre bejelentik őket, és akkora fizetést kaphatnak, ami biztosítja a megélhetésüket."

"Szeretnék jelentkezni, mindenképpen hozzád dolgozni, mint akár futár is! Döbbenten láttam, hogy tényleg milyen kevés ember jelentkezett és vállal munkát! Ezért szeretnék én Önnel dolgozni, lelkiismeretesen tenni azt!"

"Szerintem messze a város legjobb péksége, akkor is, ha nincs mindig elegendő kenyér. :) Mondom ezt úgy, hogy 10 éve élek Budapesten, szóval jártam már néhány pékségben... Én büszke vagyok rátok, csak így tovább! Kitartás!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: