KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Ma Magyarországon nincs értéke a minőségi munkának - mondja a budai pék

Megkerestük Vajda Józsefet, a Pékműhely vezetőjét, aki a Facebookon kért bocsánatot a vásárlóitól, és ott talált új munkaerőt.

Link másolása

Hétfőn osztotta meg a Pékműhely Facebook-oldala azt a bejegyzést, amelyben bocsánatot kérnek vásárlóiktól, amiért nincs elegendő kenyér a pékségben. Azt írják, mindennek az az oka, hogy egyszerűen nem találnak péket.

Ha 10 jelentkezőből egy sem jön el a megbeszélt időpontra (mielőtt bármit is megkérdezne, pl. munkaidő, fizetés stb), akkor még esélyünk sincsen felvenni valakit! Az ország egyik fele arról panaszkodik, hogy nincsen munka, míg az én környezetemben lévő vállalkozások nagy része arról, hogy nincsen ember, aki dolgozni akar.

A bejegyzésre rengetegen reagáltak: voltak, akik beszámoltak róla, hogy hasonló a helyzet az ő vállalkozásuknál is, voltak, akik biztatták, hogy folytassa a keresést, mert biztosan talál majd munkaerőt.

pekmuh

A pékség vezetője, Vajda József azt mondja, hogy amióta megnyitott a Pékműhely, azóta nincsen elegendő és megfelelő színvonalon dolgozó munkaerő. Szívvel-lélekkel a legjobbat szeretné nyújtani a vendégeinek, de úgy érzi, erre csak nagy nehézségek árán képes.

És szerinte a problémájával nincs egyedül.

"Nem az az elsődleges gond, hogy nálunk, a pékségben nincs megfelelő munkaerő, hanem az, hogy az egész országban nincs. Amit mi itt csinálni szeretnénk, az világszínvonal. Az ország előrelépéséhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű munkaerő álljon a rendelkezésre, minden szakmában, a politikától a kenyérsütésig."

Sokan írták kommentben, hogy emeljen árat. De nem emel.

"Nem akarom megemelni a kenyér árát, nehogy kiváltság legyen egy kiló jó minőségű kenyeret venni... A kenyérnek mindenkinek járnia kellene, akár a jó minőségűnek is. Nem szeretném, ha a szegény nyugdíjasnak és a sokgyermekes anyának a hipermarketbe kellene mennie kenyérért."

Arra a kérdésre, hogy milyen hatást váltott ki a Facebook-bejegyzés, jelentkezett-e nála bárki is, azt felelte, hogy egy hátrányos helyzetű munkavállalót már fel is vettek.

És hogy miért írta meg a bejegyzést?

"Van, hogy egy vásárló 4-5-ször is jön egy nap, de nem kap kenyeret. Egyszerűen bocsánatot akartam kérni, hogy mindenki megtudja, hogy nem azért nem adunk kenyeret, mert nem akarunk. Az a baj, hogy mindenki tud a problémákról, de senki nem akar változtatni rajta.

Ma Magyarországon nincs értéke a minőségi munkának, hiszen egy kőműves vagy egy pék nem celeb, pedig most az a trendi, azok vannak a tévében. Ez egy nagyon jó ország, tele jó emberrel, de ahelyett hogy megoldást keresnénk, csak várjuk, hogy valaki más találja meg helyettünk.

Ismeri azt, hogy "Ki akar változást?" Mindenki felteszi a kezét. És ki akar megváltozni? Senki nem teszi fel. Valahogy ezt érzem." - mondja.

kenyer2

A bejegyzés alatti kommentekből idézünk:

"Szegeden is ugyanez a helyzet! Roskadásig dolgozunk, bővíteni kellene, mert a hely már kicsi. Szakácsot, pultost keresek már 1 éve, de mindhiába!"

"Hasonló gonddal küzd a családom kertépítő vállalkozása. Jól fizetnek, sok a munka is, nem kell hozzá végzettség csak szorgosan dolgozni... Nem. Az emberek nagy része inkább kevesebből él meg, de jobb otthon maradni segélyen... Legalábbis ezt mondják. Szomorú."

"Én is hasonlóakról tudok beszámolni. Több éve keresek új munkaerőt, hogy bővülhessünk, és egyszerűen nincs. Ha el is jön egy interjúra, már akkor látszik, hogy nincs hozzá kedve, tudása még annyi sem."

"Az a helyzet, hogy az emberek már nem hiszik el, hogy egy Magyar vállalkozásnál rendes állásuk lesz, ahol betartják a napi 8 óra munkaidőt, a szabadságra vonatkozó szabályokat, a teljes fizetésre bejelentik őket, és akkora fizetést kaphatnak, ami biztosítja a megélhetésüket."

"Szeretnék jelentkezni, mindenképpen hozzád dolgozni, mint akár futár is! Döbbenten láttam, hogy tényleg milyen kevés ember jelentkezett és vállal munkát! Ezért szeretnék én Önnel dolgozni, lelkiismeretesen tenni azt!"

"Szerintem messze a város legjobb péksége, akkor is, ha nincs mindig elegendő kenyér. :) Mondom ezt úgy, hogy 10 éve élek Budapesten, szóval jártam már néhány pékségben... Én büszke vagyok rátok, csak így tovább! Kitartás!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET: