KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Izgalmas LEGO kalandjátékot szerveznek nehéz helyzetű gyerekeknek és nagycsaládosoknak

Az Amigos Mini ingyenes programjára online lehet jelentkezni.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. szeptember 13.


Link másolása

Vajon mi lehet a mi a közös az Amigosban, a LEGO gyárban, a Földünk teljes elszennyezésében, Nági megnémulásában és a Tekeresvölgyi bocik eltűnésében?

A rövid válasz: Amigos Mini. Ez egy olyan izgalmas oknyomozó és készségfejlesztő online közösségi játék, aminek a megfejtéséhez 6-12 év közötti nehéz sorsú gyerekek jelentkezését várják a szervezők.

A Mini foglalkozásokon a gyerekeknek egy izgalmas küldetést kell teljesíteniük a LEGO gyárban, meg kell menteniük a világot a teljes elszennyeződéstől, vissza kell szerezniük a megnémult Nági hangját vagy éppen a Tekeresvölgyi bocikat kell megmenteniük, hogy újra legyen tej a müzli mellé. A játékot videós anyagokkal egészítik ki, így lesz igazán élethű.

A beteg gyerekek kórházi látogatását szervező Amigos önkéntesei, egyetemisták vezetik a foglalkozásokat, a technikai lebonyolításban informatikus segített a csapatnak, a LEGO Csoport pedig tárgyadományokkal – szettekkel és a program finanszírozásával – állt az ötlet mellé.

Hogy honnan származik az online LEGO építőkockás kalandjáték ötlete? „Ha sok ember folyamatosan együtt gondolkodik, nagyon inspiráló közeg alakul ki” - mondja Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója. „A járvány miatt átkerültünk home office-ba. Először kigondoltuk, hogy a kórházi látogatásokat hogyan lehet online kiváltani, online helyettesíteni. Majd a karantén alatt az jutott eszünkbe, hogy mindenki olyan helyzetbe került, mint a beteg gyerekek, akikhez járunk. Mindenki be volt zárva, sok embert kerített hatalmába a bizonytalanság, a bezártság és a betegségtől való félelem érzése. A koronavírus sokunkkal megérttette, a gyerekek hogyan érezhetik magukat a kórházban.”

Az Amigos csapata korábban gyakorlatot szerzett a bezártságban lévő gyerekek fejlesztéséhez, segítéséhez, támogatásához.

„Úgy gondoltuk, ha most a világon mindenkinek szüksége van a támogatásra, akkor nyissuk ki az Amigos kapuit, és nézzük meg, hol tudunk még segíteni. Így jött az ötlet, hogy tartsunk olyan foglalkozást, ahová bekerülhetnek nem beteg gyerekek is.

Ezzel párhuzamosan keresett meg bennünket a LEGO Csoport azzal, hogy támogatja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került gyermekeket. Innen adottak voltak a feltételek, az, hogy kapunk LEGO szetteket, ezek segítségével fejlesztettünk le egy foglalkozást az Amigókkal a gyártót is bevonva egy készségfejlesztő online, kiscsoportos foglalkozást gyerekeknek.

VIDEÓ: Amigos Mini - készségfejlesztő kaland 6-12 év közötti gyerekeknek

„A játék azzal kezdődött, hogy meg kellett nézni egy bevezető videót” – meséli az egyik résztvevő, egy kislány. „A feladatok izgalmasak voltak, nagyon jól ki volt találva. Olyan feladatot is kaptunk, hogy építsük meg, mit vinnénk magunkkal egy lakatlan szigetre. Egy másik feladat az volt, hogy mi jut eszünkbe arról, ha meghalljuk azt a szót, hogy barátság. Kellett például állatot építeni LEGO kockákból, bármilyet, ami eszünkbe jutott – én egy macskát raktam össze.

Egyik alkalommal csak én voltam a csoportban, és két Amigo. Egy másik foglalkozáson többen voltunk gyerekek és egy Amigo játszott velünk, akkor bemutatkoztunk egymásnak a többiekkel és mindenki elmondta, hogy honnan jött. Az Amigók nagyon kedvesek voltak, és segítőkészek, ha elakadtunk valamiben, vagy technikai probléma volt.”

Mi az online kalandjáték menete? Először regisztrálni kell a mini.amigosagyerekekert oldalon, és az online foglalási rendszerben ki tudják választani azt az időpontot, amikor be tud csatlakozni a gyermek. Több gyereknél mindegyiküket külön kell regisztrálni. Ezután kipostázzák a gyerekeknek a LEGO szettet, e-mailben pedig kapnak egy meghívót, pontosabban linket a ZOOM meetingre, és a foglalkozás időpontjában ezzel a linkkel tudnak csatlakozni. A játék nem ér véget a foglalkozás végén, mert a résztvevők minden héten kapnak különböző feladványokat és kihívásokat. Ha ezeket teljesítik, azzal pontot gyűjthetnek, és aki a legtöbb pontot eléri, azt utána megajándékozzák egy újabb szettel.

„Eddig pozitív visszajelzések jöttek a gyerekektől” - meséli Forgács-Fábián Sára. „Egytől tízig pontozhatják a programot.

Az önkéntesek elmondták például az egyik alkalommal, hogy az egy azt jelenti, hogy „jaj, de uncsi volt”, a tíz pedig azt, hogy „jupí, szuper, izgalmas volt”. Erre a gyerekekből kitört: „Egymillió! Nem, tízmillió!” Egy édesanya pedig elmesélte, hogy végre volt egy kis ideje, amíg lefoglaltuk a gyerekeket, addig ő el tudott mosogatni, ki tudott teregetni, még arra is volt ideje, hogy fürödjön, nagyon hálás érte.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívmelengető videó egy kamionosról, aki igazi hősként viselkedett
Amíg vártak a zöld lámpára, a fülkéjéből vette észre a motorost, aki azonnal kapott a felajánlott segítségen.

Link másolása

Egy igazán szívmelengető videót küldött be a Bpiautósok.hu egyik olvasója.

A piros lámpánál készült felvételen látszik, hogy a Könyves Kálmán körút-Gyáli útnál lévő lámpánál egy motoros futár és egy kamion várt a zöldre. A motoros folyamatosan dörzsölgette a hideg miatt elgémberedett kezét. Ezt a kamionos a fülkéjéből észrevette és a zöld lámpára váltás előtt lehúzta az ablakot és leadott egy pár kesztyűt a motorosnak.

“A sok anyázás és gyűlölet között néha azért történnek a fővárosban igazán szívmelengető, léleksimogató dolgok is, a valódi hősök pedig köztünk élnek! Ez esetben a kamionsofőr, aki megajándékozta a szegény, fázós kezű kajafutárt egy pár kesztyűvel a -3 fokban”

– írta az olvasó.

VIDEÓ: Ez a kamionos egy VALÓDI HŐS! Ez 2022 legcukibb videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
A szülés után tudta meg, hogy áttétes rákos, három hetet adtak a fiatal ausztrál anyának
Végül még másfél évig élt, kislánya első születésnapját is megünnepelhette a 39 évesen elhunyt nő.

Link másolása

Rákban halt meg egy 39 éves ausztrál édesanya, aki éppen azután tudta meg, hogy négyes stádiumú, áttétes emlőrákkal küzd, hogy megszülte a babáját - írja a Daily Mail.

A brisbane-i Karyn Love a terhessége 29. hetében járt 2021 májusában, amikor sürgősségi császármetszéssel világra hozták a kislányát, Billit. Elviselhetetlen hátfájással küzdött, amiről azt hitte, hogy a várandósság okozza. A vizsgálatok során viszont az orvosok más választ találtak a fájdalmaira: sajnos rákban szenvedett, amely ráadásul már átterjedt a csontjaira, a májára és a szemére is.

Állapota miatt csak három hetet adtak az akkor 37 éves, újdonsült anyukának. Ő viszont az esélyekre rácáfolva még másfél évig élt a szörnyű diagnózis után.

Karyn már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, attól félt, hogy elveszítheti a gyermekét. A szüés után is mindent megtett, hogy meggyógyuljon: naponta kemoterápiára járt, hormonblokkoló és számos más gyógyszert szedett, holisztikus kezeléseken vett részt, de meditációval és lúgosító étrenddel is próbálkozott. Eközben próbált minél több időt tölteni a kisbabájával, aki koraszülöttként a születése után két hónapig még kórházban volt.

Az anya alig várta, hogy hazavihesse a kislányt. Felcsillant számára a gyógyulás reménye, amikor számos daganata zsugorodni kezdett, és a májműködése is újra normálissá vált. Amikor végre a kis Billi is elég jól volt ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, Karyn nem is lehetett volna boldogabb.

Nem volt számára könnyű a rák elleni kemény küzdelmet összehangolni az anyasággal, de szerencsére voltak, akik segítettek neki ebben. Természetgyógyásza adománygyűjtést indított Karyn számára, amely során több mint 200 ezer dollárt adakoztak neki. Ezt az összeget az anya a kórházi költségekre költötte, és ebből fizette azt a bébiszittert, aki az első néhány hétben besegített neki a baba körüli teendőkben éjszakánként.

Idén májusban anya és lánya már a kicsi első születésnapját ünnepelhették meg együtt. Karyn akkor ezt írta Instagram-oldalán:

„Micsoda megtiszteltetés, hogy megünnepelhetem a lányom első születésnapját és magát az életet. A szeretetet választottam a titkos fegyveremnek. A kislányom iránt érzett szeretetet, a saját életem iránt érzett szeretetet. Azt a szeretet, amit egy nagyobb közösségtől kaptam. A rák iránti szeretetemet. Mindig is hittem abban, hogy érezni kell a gyógyuláshoz. Én határozottan éreztem fájdalmat és szomorúságot, de örömet és a tiszta jelenlétet is. Ez az, amire mindannyian vágyunk. Jelen lenni és hálás életet élni. Az élet ajándék, én pedig tárt karokkal fogadom ezt az ajándékot.”

A 39 éves nő végül december 12-én hunyt el. A szomorú hírt Instagram-oldalán közölték a szerettei:

„Mosolyogjatok értem, már szabad vagyok. Köszönöm a szereteteteket és a kedvességeteket az utam során. Emlékezni fogok rátok.”

Az anya utolsó posztja egy videó volt, amin az látható, milyen boldogan öleli meg a kislányát, miután hazatért Németországból Ausztráliába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elnézést kért a mentőktől egy mozgássérült nő, mert kiabált velük fájdalmában
A mentősök a közösségi oldalukon osztották meg a történetet, és azt is megírták, mit reagáltak rá.

Link másolása

Szükségtelenül kért elnézést a mentőktől egy mozgássérült nő - írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Posztjuk szerint egy nő levelet írt neki:

"Levélben kért elnézést egy nő, aki fájdalmában és kétségbeesettségében kiabált az őt ellátó mentőkkel.

Mivel eleve mozgássérült vagyok, várható volt a valamilyen esésem - írta, de erre a helyzetre lehetetlen volt felkészülnie. Olyan szerencsétlenül esett el, hogy lábszártörést és bokaficamot is szenvedett.

A mentők perceken belül helyszínre értek és csillapították a nő hatalmas fájdalmát, addig azonban elhangzott pár válogatott indulatszó, amit a tapasztalt életmentők kellő rutinnal kezeltek.

Helyszíni ellátást és végtag rögzítést követően, a sérültet stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink.

“Bocsánatot és elnézést szeretnék kérni a csütörtökön történt esésem miatt történő kiabálásomért a mentősökkel... Előre is köszönöm szépen, ha elfogadják a bocsánatkérő levelem!"

- írta Adrienn.

A mentősök pedig azt válaszolták neki:

"Kedves Adrienn!

Megkeresését továbbítottuk bajtársainknak, akik szükségtelennek érzik a bocsánatkérést és az Országos Mentőszolgálat nevében is mielőbbi felépülést kívánnak!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Könnyekig hatódott az anya, amikor meglátta, milyen cetliket tett a férje a gyerekeik uzsonnás dobozaiba
Az amerikai gyerekek minden üzenetet megőriztek, amit az ebéd mellé csomagolt az apukájuk.

Link másolása

Teljesen meghatódott egy amerikai feleség azon, amit a gyerekei asztalfiókjában talált, írja a Daily Mail. Sabrina Clendenin a fiókokban megtalálta az összes cetlit, amit a férje írt a gyerekeknek az uzsonnás doboz mellé arról, hogy mennyire büszke rájuk.

A 33 éves asszony videóját már kétmilliónál is többen látták a TikTokon. A felvételen látható, ahogy két asztalt is telerakott a színes papírfecnikkel. A Good Morning Americának a háromgyerekes anyuka elmondta, hogy

nemcsak azon sírta el magát, amiket a férfi írt a gyerekeknek, hanem azon is, hogy a kicsik egytől egyig mindent megőrizték.

Az asztalokra kipakolt cetlihalom azonban nem is az összes, ami a fiókokban lapult. Az anyuka szerint valójában elképzelhetetlen mennyiségű üzenetet talált a gyerekeknél. Szerinte mindennél többet jelent az, hogy az apjuktól kapott kis üzeneteket a lányok nem dobták ki.

Sabrina elmondta, hogy férjével korábban is hagytak üzeneteket a gyerekek uzsonnás dobozaiban. Azonban nemrég felfigyelt arra, hogy Jordan milyen kreatív lett az utóbbi időben.

A férfi időnként a szövegek mellé kis rajzokat is készít, vagy találós kérdésekkel szórakoztatja a gyerekeket. A lényeg az, hogy folyamatosan bátorítja és biztatja őket.

Az asszony szerint az ilyen ösztönzésre pedig minden gyereknek szüksége van a felnőtté váláshoz.

@sabrinamatata Why am I crying ? he was meant to be a girl dad #lucky #bestdad #girldad #lovehim #luckywife #dadlife #pickedawinner #lunchnotes ♬ what falling in love feels like x turning page - alex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk