KÖZÖSSÉG

Látványos rekordkísérlettel készülnek a Rex Kutyaotthon Alapítványnál

Az idén 25 éves alapítvány országos szintű összefogást kezdeményez azzal, hogy május 6-án megalapítja a Felelős Állattartás Napját.

Link másolása

Az új jeles nappal többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig százezres nagyságrendű a kóbor állatok száma és mindennaposak az állatkínzások. A változást pedig csak közös összefogással érhetjük el! A kezdeményezés nyitó akciójaként május 6-án mindenkit várnak a Rex Állatszigetre, ahol egy óriási vászonra teheti le kéz- vagy mancsnyomát az, aki elkötelezett a felelős állattartás iránt.

Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány, az egyik legrégebbi állatvédő szervezet Magyarországon. Megalapításakor nagyon kevés figyelem jutott az állatvédelemre hazánkban.

Így az 1891-ben létrehozott angliai Dogs Trust példája alapján nem egy menhelyet, hanem állatvédelmi központot hoztak létre, és üzemeltetnek mind a mai napig, Újpest Önkormányzata támogatásával. 2004-ben egy szemétlerakó helyén jött létre a Rex Állatszigetet, amely menhelyként, mentőállomásként és állatvédelmi oktatóközpontként is működik.Gyermeknap és születésnap 2014.05.07. Állatsziget (88)Kisróka 2

Eddig több mint 10.000 állatot adtak örökbe, és napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújtanak segítséget.

A fiatalok oktatása az alapítvány egyik kiemelt tevekénységi köre: több 10.000-es a száma azoknak a gyerekeknek, akik az általuk szervezett oktatóprogramokon részt vettek, és a felelős állattartásról tanultak.GyerekcsapatGyermeknap és születésnap 2014.05.07. Állatsziget (146)REX 2016.10.05 (13)

A Rex Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy bár szépen lassan terjed a felelős állattartás Magyarországon, bőven van még tennivaló.

Közel 100-150.000 kutya kóborol az utcákon országszerte, és becslések szerint a gazdátlan macskák száma is százezres nagyságrendű.

Ehhez képest Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag már nincs tartósan az utcán élő állat, a hatóságok feladata mindössze a mikrochippel ellátott elveszett kedvencek visszajuttatása gazdáikhoz.Vadász

Németországban minden település és város saját államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik, míg itthon az állami fenntartású gyepmesteri rendszer (sintértelep-rendszer) elavult és folyamatos anyagi gondokkal küzd, állatvédelmi feladatokat nem vagy alig lát el. A színvonalas állatotthonok üzemeltetése, anyagi terhe és az állatvédelmi tevékenység a civil szervezetekre hárul,

így ezen feladatok ellátása adományok és adó 1% felajánlások nélkül nem lehetséges.

A fentieknél talán még szomorúbb, hogy bár az állatkínzás 2004 óta bűncselekménynek minősül, a Rex Alapítványhoz nap mint nap érkeznek bejelentések láncra verve tartott, súlyosan elhanyagolt, beteg vagy egyenesen bántalmazott kutyákról. Bár a Rex Állatszigeten működő állatmentő és örökbefogadási központ fel van készülve a kis állatok rehabilitálására, ez csupán a probléma „tüneti kezelése”. Tartós megoldást csak radikális szemléletváltás hozhat, ezért az alapítvány országos szintű összefogást kezdeményez azzal, hogy

2017 május 6-án megalapítja a Felelős Állattartás Napját.mókus_MG_7591mosómedve

Nyitóakcióként egy látványos rekordkísérlettel készülnek: mindenkit, aki szeretne nyomot hagyni az állatvédelemben várnak május 6-án a Rex Állatszigeten, ahol egy hatalmas vásznat terítenek ki, amelyen színes kéz- vagy akár mancsnyomokkal jelezhetik a látogatók a támogatásukat.

A nyomokat a Magyar Rekord Egyesület számolja össze, és ha sikerül, új hazai állatvédelmi rekord születhet!

A rendezvényen elismert szakértők segítségével a látogatók megismerkedhetnek a felelős állattartás 7 aranyszabályával is, az összefogást pedig látványos fináléműsor zárja. Az Alapítvány más civil szervezeteket, döntéshozókat és ismert embereket is meghív az eseményre.

Több híresség máris a kezdeményezés mellé állt: Harcsa Veronika, Horányi Juli, Király Linda, Tompos Kátya, Kocsis Tibor, Nagy Sándor, Magyar Attila és az Animal Cannibals Facebook videókban fogják felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

VIDEÓ: Kocsis Tibi a Felelős Állattartás Napjának nagykövete!

Adó 1%

Az elmúlt évek statisztikái szerint az adózók közel fele nem rendelkezik személyi jövedelemadójának 1 százalékáról, így óriási összegtől, 6-8 milliárd forinttól esnek el a civil szervezetek, iskolai és kórházi alapítványok évente. Május 22-én jár le az idei adóbevallási időszak határideje: vagyis ennyi időd maradt, ha szeretnél egy jó ügy szolgálatába állni.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

1048 Budapest, Óceánárok u. 33.

ADÓSZÁMUK: 18015676-1-41

Tudj meg többet az alapítványról ITT.

Hivatalos Facebook oldalukat pedig ITT találod.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk