KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Különleges ékszerekkel segítenek az autistákon

Autista alkotók grafikáiból kiindulva készítettek ékszereket neves tervezők. A több mint 20 milliós bevételt jótékony célra adják.

Link másolása

Ékszerekkel az autista emberekért

A jótékonyságot és a kortárs művészetet ötvözi a Mosoly Otthon Alapítvány legújabb kezdeményezése: a Filter Galéria kortárs ékszertervezői alkottak rendhagyó ékszereket jótékony célra. A 18 felkért tervező az általuk választott autista művész alkotásaiból merített ihletet, és készített egyedi, máshol nem kapható ékszereket. Az inspirációul szolgáló rajzok a Jaksity György által létrehozott Mosoly Otthon Alapítvány speciális művészetterápiás foglalkozásain készülnek. Az országban egyedül ez a program biztosít olyan foglalkozást, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány jelenleg közel 7 ezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, az alkotások száma pedig folyamatosan nő.

A nyakláncokra, gyűrűkre, fülbevalókra és brossokra az alapítvány éves aukciós estjén lehetett licitálni, ahol az ihletet adó képek is kalapács alá kerültek. Az Est több mint 20 millió forintos bevételéből az alapítvány az autista lakóotthonok működését, az autista fiatalok életkörülményeinek javítását, illetve az immár 6 autista lakóotthonban elérhető művészeti program fenntartást támogatja. A korábbi aukciók alkalmával több mint 100 millió forint támogatás gyűlt össze.

1_900x1200

2_900x1200

3_900x1200

4_900x1200

5_900x1200

Jótékony dizájntermékek

A művészeti foglalkozásokon születő kiemelkedő alkotások nemcsak ékszereket inspiráltak, hanem az alapítvány márkájának, az Autistic Artnak a termékein is megjelennek. Az autista alkotók motívumai hernyóselyem sálakon, selyemruhákon, valamint papír-írószereken köszönnek vissza. Idén különleges csokoládé- és borkollekciókkal is jelentkezik az Autistic Art: Luka Enikő, Bolyki János és az Etyeki Kúria egy-egy bora, valamint az első autizmusbarát csokoládé manufaktúra, a Kockacsoki két válogatása is bekerült a kínálatba.

„Az ékszerek, az inspirációul szolgáló rajzok és az Autistic Art program keretében elkészült egyéb termékek is azt bizonyítják, hogy a kommunikációjukban, a mindennapi életvitelükben korlátozott embertársaink is hozzájárulhatnak kivételesen magas minőségű produktumok létrejöttéhez. Ennek megfelelően kell a többségi társadalomnak egyenlőként befogadni, és - amennyire szükséges - támogatni őket” - mondta Jaksity György, a Mosoly Otthon Alapítvány alapítója, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke.

7_900x1200

6_900x1200

8_900x1200

9_900x1200

10_900x1200

A papírtól az ékszerig

Az aukcióra felkért kortárs ékszertervezők hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, hiszen olyan ékszereket kellett megalkotniuk, amelyeken nemcsak az autista művész, de a saját stílusuk is visszaköszön. Az együttműködés ötlete Kárpáti Róberttől, a több Magyar Formatervezési Díjat elnyerő, nemzetközi kiállításokon is résztvevő művészt tömörítő Filter Galéria tulajdonosától és Tarr Hajnalkától, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetőjétől származik. A kortárs ékszerek értékét az anyagon túl a mögötte lévő gondolat, a befektetett munka és egyedisége határozza meg. A művészeknek továbbá az együttműködés során meg kellett érteni egy autista alkotási módszerét, ami mindenképpen kihívást jelentő feladat.

A cél érdekében a tervezők különleges módszerekhez folyamodtak. „Sajnos nem volt alkalmam találkozni az alkotóval, úgyhogy fogtam egy ceruzát meg egy papírt, és elkezdtem másolni a rajzokat, hogy megtudjam, milyen érzés ilyen spirálokkal telerajzolni egy oldalt. Közben sok dologra jöttem rá, például, hogy marokra kell fogni a ceruzát, és hogy valószínűleg balkezes az alkotó. A mozdulatra koncentrálva próbáltam többet megtudni a rajzolóról.” – mesélte Krausz Diána, tervező.

Az alapítvány estjén részt vettek az alapítványt támogató művészek, Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Kovács Krisztián is. „Gyönyörűek lettek az ékszerek, amiket ezek az igazán különleges rajzok inspiráltak. Az alapítvány munkájában az fogott meg, hogy igyekeznek előnyt kovácsolni a hátrányból, a hátrányos megkülönböztetéssel pedig nekem is gyakran szembe kellett néznem a munkám során. Örülök, hogy a magam eszközeivel én is hozzájárulhatok az alapítvány céljaihoz” – mondta Osvárt Andrea.

11_900x1200

12_1200x800

13_900x1200

14_900x1200

15_900x1200

A Mosoly Otthon Alapítványról

A Mosoly Otthon Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül a Mosoly Otthon Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Nyomj egy lájkot, ha értékeled a Mosoly Otthon Alapítvány munkáját!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: