hirdetés

KÖZÖSSÉG

Koreai sámánista performansszal emlékeznek a Hableány áldozataira

Az egy évvel ezelőtti hajóbalesettel perce pontosan egyidőben kezdődő előadást online közvetítik majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 25.

hirdetés

Koreai sámánista gyászszertartás színpadi verzióját mutatja be a Hableány áldozatainak emlékére a budapesti Koreai Kulturális Központ május 29-én, pénteken este 9 óra 5 perctől.

Az egy évvel ezelőtti hajóbalesettel perce pontosan egyidőben kezdődő előadást online közvetítik az intézet Facebook-oldalán.

A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut című előadása egy sámánista gyászszertartás színpadi feldolgozása. A darab magyarországi bemutatója a 2019 májusában történt hajóbaleset áldozataira emlékező eseménysorozat része lett volna, amely azonban a járványügyi korlátozások miatt elmarad. Helyette a társulat néhány héttel ezelőtt, zárt kapuk mögött megtartott előadásának felvételét adja közre a budapesti kulturális központ május 29-én, pénteken, magyar idő szerint este 9 óra 5 perctől.

A koreai gyászszertartást bemutató darabbal az egy évvel ezelőtti Hableány hajóbaleset koreai és magyar áldozataira emlékeznek.

A jindo ssitgimgut (ejtsd: dzsindo sikkimgut, jelentése: jin-szigeti tisztító gyászszertartás) Dél-Korea dél-nyugati partvidékén jellemző sámánista rituálé. A szertartás lényege, hogy megszabadítsa az elhunytat a rossz emlékektől, mély sérelmektől és a haragtól, ezzel is segítve a lélek zökkenőmentes átlépését a túlvilágra.

hirdetés

A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut című előadása színpadra átdolgozva mutatja be a szertartást. A Jindo Nemzeti Gugak Központot 2004-ben alapították, Jin-szigetén. Küldetése, hogy feltárja és megőrizze a hagyományos koreai zene és tánc gazdag örökségét.

A pénteki online bemutató mellett a kulturális intézet közösségi oldalán meghallgatható Jung Marie, koreai jeongga énekes Stabat Mater feldolgozása is, amelyben a hagyományos keleti dallamot ötvözi a gregorián kántálással. A Hableány emlékkoncert-sorozatba meghívott művész budapesti fellépése szintén elmarad, így az előadás a kijárási korlátozás idején Házhoz szállítjuk a koreai kultúrát! címmel indított online előadások között lesz elérhető a Koreai Kulturális Központ Facebook-oldalán.

A Facebook-eseményt itt találod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk