KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Kirúgták, mert apás szülésen volt és nem tudott bemenni dolgozni

A férfinak döntenie kellett, de ő a családot választotta. Sokakat felháborított az eset, összefogás indult.

Link másolása

Egy amerikai édesapát nagy választás elé állították: vagy végigköveti személyesen kisfia születését az anyuka támogatásával és eközben elveszti a munkáját, vagy lemarad élete legnagyobb pillanatáról, de továbbra is képes lesz ellátnia megnövekedett létszámú családját. Az előbbit választotta, de miután kirúgták és híre ment az esetnek – különösen úgy, hogy a kisfiú az államuk első szülöttje lett idén, - állásajánlatok sorát kapta.

A New Hampshire-i Lamar Austin egy biztonsági cégnél dolgozott, amelyik főiskolák és boltüzletek őrzéséért felelős elsősorban. 90 napos próbaidejének közepén járt, ezért éjjel-nappal beosztásban volt.

Azonban várandós felesége vajúdni kezdett. Mivel Lamar minden vágya az volt, hogy ott lehessen a nagy pillanatnál, úgy gondolta, végigkíséri párja szülését, hogy elsőként üdvözölhesse a napvilágra érkező kisfiúkat. Sajnos a vajúdás eléggé elhúzódott, egészen péntek estétől vasárnap reggelig tartott. Ekkor azonnal kapott egy üzenetet munkáltatójától, amelyben az állt, hogy nem számítanak többé a munkájára – számolt be az esetről az Independent.

„Néha elveszítesz valamit, hogy kapj valami jobbat”

– idézi őt az internetes újság utalva új gyermeke, Cainin körülményes világra jövetelére. A pici fiúcska egyben New Hampshire állam első szülöttje lett 2017-ben.lamar-austin

Amikor a helyi lap lehozta – mivel Cainin az év első babája – a szerencsésen, de munkaügyileg pórul járt család esetét, Sara Persechino önkormányzati képviselő és fizetett családi szabadságolással foglalkozó ügyvéd létrehozott egy közösségi finanszírozásos kampányt, hogy bárki felajánlhasson pénzt Lamaréknek.

„Nem hiszem, hogy most a pénzügyi problémáikon kellene aggódniuk; boldog időszaknak kéne lennie a mostaninak számukra” – nyilatkozta az Independentnek a segítőkész politikus.

"
Nem gondolom, hogy bárkinek valaha is választania kellene a családja és a munkája között”

- tette hozzá.

A pénzbeli adományok mellett az ifjú apuka bevallása szerint három állásajánlatot kapott azóta, valamint két másik munkahelyre is meghívták betanuló gyakornoknak: egy helyi elektronikai céghez, valamint egy szakszervezethez.

A Lamart előzőleg alkalmazó, majd csúnyán kirúgó vállalat nem volt hajlandó az újságok megkeresésére érdemben reagálni üzleti titok megsértésére hivatkozva.

Szemléletbeli különbségek

A világ számos országában, különösen az észak-európaiakban az apák nemcsak, hogy ösztönözve vannak a gyermeknevelésben való részvételre, hanem egyenesen kötelezik is őket, hogy az édesanyákhoz hasonlóan egyenlő részben ők is fizetett gyermeknevelési szabadságot vegyenek ki.

Ez erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot, valamint a nők és férfiak közi munkamegosztást kiegyenlíti.

Ezzel szemben azonban az Egyesült Államok extrém ellenpéldának nevezhető, mert a fejlett világban szinte csak náluk fordul elő, hogy egyik szülő sem maradhat otthon két hétnél tovább újszülött gyermekükkel. (Ami gazdaságilag talán hasznos, mert egyrészt az anyukák és az apukák dolgoznak, másrészt bébiszittereknek teremtenek állást vele.)

Viszont az USA-ban a magánvállalatoknak joguk van alkalmazottaiknak ezen felül a cégvezetés által meghatározott fizetett szabadságot kiadniuk – minél magasabb presztízsű egy üzlet, annál valószínűbb, hogy család- és munkavállaló-barátabb is.

Forrás: Independent Fotó: gofundme.com

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívmelengető videó egy kamionosról, aki igazi hősként viselkedett
Amíg vártak a zöld lámpára, a fülkéjéből vette észre a motorost, aki azonnal kapott a felajánlott segítségen.

Link másolása

Egy igazán szívmelengető videót küldött be a Bpiautósok.hu egyik olvasója.

A piros lámpánál készült felvételen látszik, hogy a Könyves Kálmán körút-Gyáli útnál lévő lámpánál egy motoros futár és egy kamion várt a zöldre. A motoros folyamatosan dörzsölgette a hideg miatt elgémberedett kezét. Ezt a kamionos a fülkéjéből észrevette és a zöld lámpára váltás előtt lehúzta az ablakot és leadott egy pár kesztyűt a motorosnak.

“A sok anyázás és gyűlölet között néha azért történnek a fővárosban igazán szívmelengető, léleksimogató dolgok is, a valódi hősök pedig köztünk élnek! Ez esetben a kamionsofőr, aki megajándékozta a szegény, fázós kezű kajafutárt egy pár kesztyűvel a -3 fokban”

– írta az olvasó.

VIDEÓ: Ez a kamionos egy VALÓDI HŐS! Ez 2022 legcukibb videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
A szülés után tudta meg, hogy áttétes rákos, három hetet adtak a fiatal ausztrál anyának
Végül még másfél évig élt, kislánya első születésnapját is megünnepelhette a 39 évesen elhunyt nő.

Link másolása

Rákban halt meg egy 39 éves ausztrál édesanya, aki éppen azután tudta meg, hogy négyes stádiumú, áttétes emlőrákkal küzd, hogy megszülte a babáját - írja a Daily Mail.

A brisbane-i Karyn Love a terhessége 29. hetében járt 2021 májusában, amikor sürgősségi császármetszéssel világra hozták a kislányát, Billit. Elviselhetetlen hátfájással küzdött, amiről azt hitte, hogy a várandósság okozza. A vizsgálatok során viszont az orvosok más választ találtak a fájdalmaira: sajnos rákban szenvedett, amely ráadásul már átterjedt a csontjaira, a májára és a szemére is.

Állapota miatt csak három hetet adtak az akkor 37 éves, újdonsült anyukának. Ő viszont az esélyekre rácáfolva még másfél évig élt a szörnyű diagnózis után.

Karyn már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, attól félt, hogy elveszítheti a gyermekét. A szüés után is mindent megtett, hogy meggyógyuljon: naponta kemoterápiára járt, hormonblokkoló és számos más gyógyszert szedett, holisztikus kezeléseken vett részt, de meditációval és lúgosító étrenddel is próbálkozott. Eközben próbált minél több időt tölteni a kisbabájával, aki koraszülöttként a születése után két hónapig még kórházban volt.

Az anya alig várta, hogy hazavihesse a kislányt. Felcsillant számára a gyógyulás reménye, amikor számos daganata zsugorodni kezdett, és a májműködése is újra normálissá vált. Amikor végre a kis Billi is elég jól volt ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, Karyn nem is lehetett volna boldogabb.

Nem volt számára könnyű a rák elleni kemény küzdelmet összehangolni az anyasággal, de szerencsére voltak, akik segítettek neki ebben. Természetgyógyásza adománygyűjtést indított Karyn számára, amely során több mint 200 ezer dollárt adakoztak neki. Ezt az összeget az anya a kórházi költségekre költötte, és ebből fizette azt a bébiszittert, aki az első néhány hétben besegített neki a baba körüli teendőkben éjszakánként.

Idén májusban anya és lánya már a kicsi első születésnapját ünnepelhették meg együtt. Karyn akkor ezt írta Instagram-oldalán:

„Micsoda megtiszteltetés, hogy megünnepelhetem a lányom első születésnapját és magát az életet. A szeretetet választottam a titkos fegyveremnek. A kislányom iránt érzett szeretetet, a saját életem iránt érzett szeretetet. Azt a szeretet, amit egy nagyobb közösségtől kaptam. A rák iránti szeretetemet. Mindig is hittem abban, hogy érezni kell a gyógyuláshoz. Én határozottan éreztem fájdalmat és szomorúságot, de örömet és a tiszta jelenlétet is. Ez az, amire mindannyian vágyunk. Jelen lenni és hálás életet élni. Az élet ajándék, én pedig tárt karokkal fogadom ezt az ajándékot.”

A 39 éves nő végül december 12-én hunyt el. A szomorú hírt Instagram-oldalán közölték a szerettei:

„Mosolyogjatok értem, már szabad vagyok. Köszönöm a szereteteteket és a kedvességeteket az utam során. Emlékezni fogok rátok.”

Az anya utolsó posztja egy videó volt, amin az látható, milyen boldogan öleli meg a kislányát, miután hazatért Németországból Ausztráliába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elnézést kért a mentőktől egy mozgássérült nő, mert kiabált velük fájdalmában
A mentősök a közösségi oldalukon osztották meg a történetet, és azt is megírták, mit reagáltak rá.

Link másolása

Szükségtelenül kért elnézést a mentőktől egy mozgássérült nő - írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Posztjuk szerint egy nő levelet írt neki:

"Levélben kért elnézést egy nő, aki fájdalmában és kétségbeesettségében kiabált az őt ellátó mentőkkel.

Mivel eleve mozgássérült vagyok, várható volt a valamilyen esésem - írta, de erre a helyzetre lehetetlen volt felkészülnie. Olyan szerencsétlenül esett el, hogy lábszártörést és bokaficamot is szenvedett.

A mentők perceken belül helyszínre értek és csillapították a nő hatalmas fájdalmát, addig azonban elhangzott pár válogatott indulatszó, amit a tapasztalt életmentők kellő rutinnal kezeltek.

Helyszíni ellátást és végtag rögzítést követően, a sérültet stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink.

“Bocsánatot és elnézést szeretnék kérni a csütörtökön történt esésem miatt történő kiabálásomért a mentősökkel... Előre is köszönöm szépen, ha elfogadják a bocsánatkérő levelem!"

- írta Adrienn.

A mentősök pedig azt válaszolták neki:

"Kedves Adrienn!

Megkeresését továbbítottuk bajtársainknak, akik szükségtelennek érzik a bocsánatkérést és az Országos Mentőszolgálat nevében is mielőbbi felépülést kívánnak!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Könnyekig hatódott az anya, amikor meglátta, milyen cetliket tett a férje a gyerekeik uzsonnás dobozaiba
Az amerikai gyerekek minden üzenetet megőriztek, amit az ebéd mellé csomagolt az apukájuk.

Link másolása

Teljesen meghatódott egy amerikai feleség azon, amit a gyerekei asztalfiókjában talált, írja a Daily Mail. Sabrina Clendenin a fiókokban megtalálta az összes cetlit, amit a férje írt a gyerekeknek az uzsonnás doboz mellé arról, hogy mennyire büszke rájuk.

A 33 éves asszony videóját már kétmilliónál is többen látták a TikTokon. A felvételen látható, ahogy két asztalt is telerakott a színes papírfecnikkel. A Good Morning Americának a háromgyerekes anyuka elmondta, hogy

nemcsak azon sírta el magát, amiket a férfi írt a gyerekeknek, hanem azon is, hogy a kicsik egytől egyig mindent megőrizték.

Az asztalokra kipakolt cetlihalom azonban nem is az összes, ami a fiókokban lapult. Az anyuka szerint valójában elképzelhetetlen mennyiségű üzenetet talált a gyerekeknél. Szerinte mindennél többet jelent az, hogy az apjuktól kapott kis üzeneteket a lányok nem dobták ki.

Sabrina elmondta, hogy férjével korábban is hagytak üzeneteket a gyerekek uzsonnás dobozaiban. Azonban nemrég felfigyelt arra, hogy Jordan milyen kreatív lett az utóbbi időben.

A férfi időnként a szövegek mellé kis rajzokat is készít, vagy találós kérdésekkel szórakoztatja a gyerekeket. A lényeg az, hogy folyamatosan bátorítja és biztatja őket.

Az asszony szerint az ilyen ösztönzésre pedig minden gyereknek szüksége van a felnőtté váláshoz.

@sabrinamatata Why am I crying ? he was meant to be a girl dad #lucky #bestdad #girldad #lovehim #luckywife #dadlife #pickedawinner #lunchnotes ♬ what falling in love feels like x turning page - alex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk