/kozosseg/kik-a-tetovalt-allatmentok/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Kik a tetovált állatmentők?

Döntsük le a sztereotípiákat! Ők már több 100 kutyuson és macskán segítettek. Ismerd meg őket!

Link másolása

hirdetés

Tudod mi a cosplay? És a street workout? Hallottál már a Tetovált Állatmentők Egyesületről? Kíváncsi vagy mit csinál egy band manager?

Cikksorozatunkban eddig három izgalmas embert mutattunk be, rajtuk keresztül pedig olyan tevékenységeket, amelyek elkerülték a nagyközönség figyelmét. Most az utolsó részben, a Lumia 630 okostelefonnak köszönhetően, betekinthettek a Tetovált Állatmentők Egyesület nem mindennapi hétköznapjaiba.

A Tetovált Állatmentők Egyesület már évek óta önzetlenül segít a bajba jutott kutyusokon és macskákon. A megmentett kedvenceket állatorvoshoz viszik és gazdit is keresnek számukra. Hogy honnan ered a furcsa név? Erről is megkérdeztük Harsányiné Lőrincz Erikát, az egyesület egyik alapítóját.

- Mikor jött létre az egyesület és milyen céllal?

hirdetés

- Az egyesületet 2011 májusában jegyeztük be. Ezt megelőzően 2-3 évig Peredi Gergellyel magánemberként kezdtük menteni a segítségre szoruló állatokat. Olyan gazdáknak segítettünk, akikről tudtuk, hogy anyagi lehetőségeik miatt nem tudják orvosi ellátásban részesíteni súlyos beteg, szeretett állataikat. Ezenkívül olyan menhelyeket és állatvédő szervezeteket segítettünk, amelyek szűkös anyagiakkal rendelkeznek, viszont özönlenek hozzájuk a segítségre váró vagy árván maradt állatok.

Az idő teltével így folyamatosan kapcsolatba kerültünk számos orvossal, támogatóval, akik bíztak bennünk, mint magánemberekben. Kapcsolatrendszerünk kibővült, és a segítségünket kérő emberek száma is jelentősen megnőtt, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy hivatalos és szervezett formában, támogatók bevonásával mentsük az állatokat. Így alapítottuk meg a Tetovált Állatmentők Egyesületet azzal a konkrét céllal, hogy kifejezetten az esélytelen állatokon segítsünk: akiket bántalmaztak, kínzás áldozatává váltak, rendkívül rossz tartási körülmények között vegetálnak, vagy épp balesetet szenvedtek és gazdátlanok.

Célunk volt egy egyedülálló csapat felállítása, akik bejelentés alapján házhoz mennek. Állatokat bevinni, leadni gyepmesteri telepeken, menhelyeken addig is lehetett, de a házaknál, lakásokban „gazdáknál” szenvedő állatokkal senki nem foglalkozott, nem volt esélyük, hogy megszabaduljanak a sokszor évekig tartó kínoktól. Helyszínre kijáró csapatunk fiú tagjai véletlenszerűen – egy-két kivétellel – tetováltak voltak, és a National Geographic csatorna műsorán futott az amerikai tetkós állatmentők műsora, így szinte evidens volt, hogy ez a név – némi változtatással – hozzánk is passzol.

PicsArt_2014_07_14_ 20_13_2820140714201437

- Eddig hány állatnak sikerült gazdát találni?

- Éves szinten 100-130 kutyát és számtalan macskát sikerül mentenünk, és ebből előbb utóbb mind szerető gazdára, otthonra is talál. Ez a szám jelentős mértékben növekedhetne, ha nem csak szabadidőnkben, munka mellett, és végeztével tudnánk ezt a számunkra fontos tevékenységet folytatni, hanem hivatásszerűen a nap 8-10 órájában.

Reméljük, hogy növekvő számú támogatóink révén akár főállásban tudunk majd segíteni az állatokon. Jelenleg ugyanis mindenki önkéntesen, saját szabadidejében, ingyen, őrült állatszeretete miatt tevékenykedik egyesületünknél. Szervezeti formában ugyanis jóval több állatnak adhatunk új életet, megmenekülési lehetőséget, mintha ezt egyesével tennék, ahogy tettük korábban mi is Gergővel.

WP_20140730_12_40_01_Pro

- Hogyan tartjátok a kapcsolatot a közösséggel?

- A közösséggel mi napi szinten a Facebook oldalunkon kommunikálunk – Tetovált Állatmentők Egyesület néven vagyunk megtalálhatók. Az érdeklődők a www.allatmentok.hu honlapon tájékozódhatnak az egyesületről, támogatóinkkal, partnereinkkel, bejelentőinkkel pedig e-mailben levelezünk a bpallatmentok@gmail.com címen.

Egyre gyakrabban hívnak minket különböző rendezvényekre, fesztiválokra, ahol az állatbarátok megismerkedhetnek tagjainkkal és állatkáinkkal. Immáron harmadik alkalommal voltunk díszvendégei a Hungexpo területén minden évben megrendezésre kerülő Tattoo Expo rendezvénynek, ami igen nagy népszerűségnek örvend. Időnként a kereskedelmi tv csatornák is lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy bemutatkozzunk, ha egy-egy kirívó állatkínzás során mi intézkedünk.

PicsArt_2014_06_28_ 10_16_15

- Hogyan lehet nektek segíteni, hozzátok csatlakozni?

- Számos módon fogadjuk a segítséget, és nagyon köszönjük a legkisebb támogatást is. A legfontosabb számunkra olyan szerető ideiglenes befogadók jelentkezése, akik vállalják, hogy a mentett, esetleg beteg, lábadozó állatainkat befogadják és szeretik, gondozzák (természetesen a mi segítségünkkel és folyamatos kapcsolattartás mellett), amíg végleges gazdákra nem találnak.

Ez nagyon fontos feladat és vállalás, hiszen menhelyünk – fiatal szervezet lévén – még nincs, és nem is sikerült felépíteni eddig, mert szinte minden befolyó pénzünk az állatorvosi költségekre megy el. Ezek sokszor egy-egy súlyos beteg állat esetén még kedvezményes, szerződött árak mellett is elérhetik a 100-200 ezer forintot. Így az anyagi támogatás is rendkívül fontos számunkra, a legkisebb összeg is számít.

Magánemberek, cégek adományaiból gazdálkodunk, amiért rendkívül hálásak vagyunk. Az egyesület tagjai munkaidejükön kívül autójukkal, tagdíjjal és még számos módon segítik az egyesületet és ennek keretében a mentett állatkáinkat. Szívesen vesszük különféle cégek, vállalkozók megkeresését adományozás céljából, akiknek cserébe megjelenési lehetőséget tudunk biztosítani, hiszen népszerűségünk, oldalunk látogatottsága már komoly reklámértékkel bír. Segítség még számunkra a táp-adomány, hiszen ideiglenes gondozásban levő állatainknak legtöbb esetben mi biztosítjuk az élelmet, és van olyan állatkánk, aki a teljes rehabilitációig, akár 1-2 évig is nálunk marad. Ha valaki támogatni szeretne minket, e-mail címünkön, Facebook oldalunkon vagy a honlapunkon keresztül veheti fel velünk a kapcsolatot.

csoportkép

- Milyen eszközök segítik a mindennapi munkátokat?

- Mindennapi munkánkhoz elengedhetetlen az autó, hiszen gyakran kell helyszínekre kimennünk, szükségünk van mobiltelefonokra, mivel rengeteget egyeztetünk, bejelentőkkel, ideiglenes befogadókkal, végleges gazdákkal, és támogatókkal is. (Utóellenőrzést végzünk örökbe adott állatainkkal, illetve törekszünk a gazdákkal is tartani a kapcsolatot, erre egy zárt csoportot tartunk fenn Facebookon.) Ezen kívül fontos kellék a chip-leolvasó, amelyből sajnos épp hiányt szenvedünk. Mentéskor használatos eszközeink közé tartoznak a pórázok, hámok, nyakörvek, etető-itató tálak, gumikesztyűk, valamint takarók.

Nézd meg a videót is a Tetovált Állatmentők Egyesületről akció közben:

Cikksorozatunk korábbi részeit itt találod:

1. rész: Cosplay

2. rész: Street workout

3. rész: Band manager


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk