KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Kerekesszékkel az EFOTT-on

Bálint igazi túlélő, aki elmondhatja magáról, hogy élete minden pillanatában ÉL.

Link másolása

Az EFOTT az a fesztivál, ahol kis országunk egyetemistái és főiskolásai évről évre összejönnek egy pár napra és közösen köszöntik a vizsgaidőszak végét és egyúttal a nyár kezdetét. Rengeteg boldog és felszabadult fesztiválozóval találkoztunk, de egyikük mégis kitűnt a tömegből. Bálint igazi túlélő, aki elmondhatja magáról, hogy élete minden pillanatában ÉL.

Kevés ember képes rá, hogy egy olyan betegséggel, ami gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan károkat okoz a testében, ennyire szeresse az életet. A 22 éves pécsi srác a kis háromkerekű járgányával több fesztiválon is felbukkant már. Többeknek a Nemzeti Sajtófotó kiállításról is ismerős lehet, ahol képriport is készült már róla.

IMG_5054

Mikor kiszúrtuk a fesztiválon éppen egy koncertre igyekezett, így megbeszéltünk vele egy időpontot. Már a beszélgetésünk elején kiderült, arra készül, hogy a nap végén kilöveti magát a fesztiválon felállított katapulttal és mindent rögzíteni akar kamerájával.

Az állunk viszont csak akkor esett le igazán, amikor megtudtuk, hogy Bálint pár napon belül tandemugráson vesz részt. Imádja az extrém sportokat, és amelyikre csak lehetősége adódik, azt ki is próbálja. A bungee jumpingot a tavalyi Volt fesztiválon már kipipálhatta a listájából, de a tervei között szerepel még a wakeboard is.

A tavaly nyáron megrendezett összes nagyobb fesztiválon ott volt és a karszalagok egészen az alkarja közepéig értek. Most azonban új év van, helyet kell adni az új karszalagoknak.

IMG_5081

IMG_9454

Melyik a kedvenc fesztiválja? Nézőpont kérdése: "Zeneileg a Volt, a legjobb csajok a Soundon vannak, a legszimpatikusabb közeg az EFOTT-on és a legjoban ismerkedni a Szigeten lehet. Amikor megismerek egy lányt annyi a titok, hogy meg kell becsülni a másikat. Így ha legközelebb meglát, akkor már ő fog odajönni hozzám."

Vajon mennyire macerás és akadálymentes számára az idejutás? Sokszor hónapokkal előre meg kell szerveznie az útjait, mivel nem minden közlekedési eszköz alkalmas még Magyarországon arra, hogy a mozgássérült utasok is akadály nélkül használhassák.

IMG_9468

IMG_9484

Az EFOTT-ra való lejutása sem volt éppen zökkenőmentes. Pécsről fel vonattal Budapestre, le Balatonfüredre, majd onnan a bicikliúton kellett átrobognia a járgányával. Nevetve mesélte, hogy Tihanyban sikerült eltévednie, de aztán csak ideért. Sok fesztiválon nehezményezik a szervezők, hogy nem kísérettel érkezik, de elmondása szerint olyan önfejű, hogy nem szeret másokra hagyatkozni. Szülei sem mindig nézik jó szemmel, hogy egyedül van, de Bálint szerint nem tehetnek mást, neki ez így jó.

A legtöbb fesztiválon és itt az EFOTT-on is a dolgozói kempingben biztosítottak neki sátorhelyet és áramellátást, amivel tölteni tudja a kocsiját. Bár sátra felállításához segítséget kért, de elmondta, hogy, amit csak lehet egyedül szeret megoldani, mert minden egyes ilyen önállóan megoldott feladattal bizonyítja magának, hogy még erre is képes.

Betegségéről egyébként nyíltan és őszintén beszélt. Egy ritka genetikailag öröklődő betegségben szenved, melyből Magyarországon mindössze tíz regisztrált eset van. A szervezete nem állít elő egy fontos enzimet, ami segíti a szabadgyökök lebontását, így az egyensúlyközpontját károsítja leginkább, de kihatással van a mozgására és a beszédére is.

IMG_5134

Testvérével szoros a kapcsolata, még közös tetoválásuk is van. Régóta tervezték, ám egyszer öccse meglepte és elvitte barátjukhoz, aki elkészítette a tetoválást, ami sokat elmond Bálint életszemléletéről, ugyanis mellkasán z áll: „Never give up”, vagyis soha nem adom fel.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: