KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Iker gyermekeit gyászolja az anya a párizsi terror után

Az asszony egy évvel férje halála után Emiliet és Charlotte-ot is elvesztette, az ikrek a Carillon bár teraszán haltak meg.

Link másolása

A harminc éves Emilie és Charlotte Meaud elválaszthatatlanok voltak. Elválaszthatatlanok életben és halálban. Az egypetéjű ikrek egymás mellett haltak meg a golyózáporban egy végre egymással töltött közös estén, a Carillon bár teraszán.

Tizenhárman haltak meg ott a hét helyszínt érintő párizsi támadásokban, amelyekben összesen 129-en vesztették életüket. Özvegy édesanyjuk és bátyjuk a fővárosban bejelentették, hogy nyugat franciaországi szülővárosukban temetik el őket.

iker

Charlotte (bal) és Emilie (jobb)

A szülőváros polgármestere Rene Arnaud, aki ismerte a lányokat fiatalabb korukban és a családdal volt, mikor megtudták a szörnyű hírt, interjút adott a Mailonline-nak:

"
„Egy anyának eltemetni a gyerekét a legnehezebb dolog, viszont kettőt, elképzelhetetlen fájdalom.”

„Mégis, mikor láttam a családot, nem volt gyűlölet a szívükben, csak megvoltak zavarodva. Milyen szavakkal lehetne vigasztalni őket? Erre nincsenek szavak.”

A csinos barna lányok külön éltek Párizsban és egészen más pályákon dolgoztak. Emilie hírnevet kezdett szerezni, mint építész. Charlotte közgazdaságból szerzett diplomát a Strabourgi egyetemen. Ő volt a felelős, hogy segítse a kezdetleges üzleteket a cégénél 2014 szeptembere óta. A facebook profiljából kiolvasható, hogy szeretett futni, úszni, főzni.

2E976A7000000578-3324996-Successful_Emilie_worked_in_Paris_as_an_architect_she_graduated_-a-4_1447942427601

Emilie Párizsban dolgozott, mint építész.

Munkaadója, a Scientipole így emlékezett meg róla Twitter oldalán: „ Örökké emlékezni fogunk életszeretetére.” Emilie professzora pedig ezt írta: „Teljesen összetörtem mikor meghallottam,hogy Emilie is a terror áldozatai között volt.”

Annak ellenére, hogy ugyanúgy néztek ki, és szoros kötelék volt köztük, a nővéreknek nagyon eltérő személyiségük volt, mondták el a megtört barátok. Egyikük elmondása szerint, Emilie szégyenlős volt, kicsit titokzatos, de paradox módon nagyon barátságos. Szerette a rock zenét és Eric Rohmer filmjeit.

Charlotte népszerű volt, de sokkal elszigeteltebb. Megvolt a maga baráti társasága, és nem járt el sokat. Egymástól sosem voltak sokáig távol, és sokszor összejöttek egy kis beszélgetésre és italra, mint ahogy azon az estén is, amikor hidegvérrel lelőtték őket.

Mr. Arnaud elmondta: „Nagyon közel álltak. A család nagyon aggódott, amikor egyiküket sem tudták elérni szombaton. Késő este tudtuk meg mi történt velük... Édesanyjuk nyugalmazott tanár, egy évvel ezelőtt vesztette el férjét és a lányok apját. Most pedig ezzel is meg kell birkóznia.”

Az ikrek régi iskolatársai elmondták egy helyi lapnak, hogy a lányok tehetségesek voltak az iskolában, a sportpályán, és a zenében is. „Megszakadt a kapcsolat köztünk középiskola után, de sms-ben vagy e-mailben szoktunk beszélni. Emilie elutazott külföldre egy kis időre. Mindenki szerette őket” - mondta egyikük.

Hétfőn Aixe-sur-Vienne lakossága összegyűlt és megemlékezett a párizsi áldozatokról, különösképpen az ikrekről. „Úgy gondolod Párizs olyan messze van. De Párizs és a világ olyan kicsi, mindannyian érintve vagyunk egy ilyen tragédiában.”

2E89E59C00000578-3324996-image-a-4_1447922918473

Virágokat és gyertyákat helyeztek el a Le Carillon elé, ahol többek között az ikreket is lelőtték hideg vérrel.

Múlt pénteken egy terror sejt több tucatnyi embert ölt meg egy kambodzsai étteremben, Le Petit Cambodge-ben, és a Le Carillon bárban a trendi Canal Saint-Martin kerületben. Ugyanezek a fegyveresek öltek meg legalább 19 a Belle Equipe bárban, Rue de Charonne-ban. Három önygilkos merénylő pedig a nemzeti stadiont célozta meg, ahol a nemzeti válogatott játszott Németországgal.

Via Dailymail

Ha érdekesnek találtad a hírt, oszd meg ezt a cikket másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: