KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így segítheted a vakvezető kutyákat és gazdáikat

Tudtad, hogy a fehér botot egy grófnő találta ki? És hogy egy vakvezető kutya kiképzése 2 millió forintba és két év munkájába kerül?

Link másolása

A hazánkban élő több tízezer - nagyjából 80 ezer - látássérült közül mintegy 150-en közlekednek vakvezető kutyával. Az alacsony szám oka, hogy kevés a pályázati lehetőség, így kevés a pénz, a társadalom sem ismeri eléggé a látássérültség gondjait, a vakvezető kutyák munkájáról pedig nincs elég információja az embereknek. Ma van a fehér bot világnapja.

vakvezeto (25)_1009x673

Egy vakvezető kutya képzése 1,5-2 éves korára fejeződik be, ekkor kerülhet gazdához és akár fél évre is szükség van az összeszokáshoz és a sikeres vizsgához. Az addig felmerült költség elérheti a 2 millió forintot.

A folyamat a megfelelő kutya kiválasztásával indul. Bizonyos fajták eleve nem alkalmasak arra, hogy vakvezető kutyát képezzenek belőlük, mivel a kutya sok fizikai és „személyiségbeli” feltételnek kell hogy megfeleljen (nyugodt, megbízható, nagy tűrőképesség és teherbírás, és még sok egyéb). A kiskutya eleinte nevelőszülőknél van, ez az időszak arra szolgál, hogy ingergazdag, természetes környezetben nevelkedjen. Ezt követően következik a kiképzése, a vizsgák, az együtt tanulás a leendő gazdájával, összeszoktatás, és később is szükség van ellenőrző vizsgákra.

vakvezeto3

Nincs a folyamatban olyan lépés, amit rövidebb idő alatt vagy sokkal olcsóbban meg lehetne oldani, mivel rendkívül fontos, hogy a kutya fizikailag és lelkileg is tökéletesen egészséges legyen, és hogy a kiképzése is kifogástalan legyen, hisz később a gazdája élete múlhat azon, hogy mindez rendben zajlott-e.

A megfelelően kiképzett kutya engedelmes és megbízható, figyelmét nem vonhatja el semmi olyan körülmény, ami általában érdekli a kutyákat. Gazdáját a szokásos útvonalakon biztonsággal kell hogy vezesse, az akadályokra figyelmezteti a gazdáját, vezényszavaknak engedelmeskedik. A vakvezető kutya képes arra, hogy a gazdája méreteivel gondolkodjon, tehát az olyan tereptárgyakat is akadálynak ismerje fel, ami a gazdáját a magassága miatt veszélyeztetné. Képes az értelmes engedetlenségre is, azaz ha gazdája parancsa veszélyt okozna, akkor ne engedelmeskedjen. Leggyakrabban labrador retrievert vagy német juhászkutyát nevelnek vakvezetőnek.

vakvezeto4

A Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

Célja a látási- és más fogyatékossággal élő emberek komplex rehabilitációjához szükséges vakvezető- és segítőkutyák kiképzése. A képzési programban részt vevő kutyákat kiválasztják, tenyésztik, tesztelik, kiképzik, vizsgáztatják, használatát betanítják és az utógondozást is elvégzik.

A fejlesztő terápiák alkalmával gyerekekhez és idős klubokba látogatnak terápiás kutyáikkal. Igyekeznek megismertetni az egészségesekkel a segítő kutyák munkáját, a fogyatékkal élő embertársaink mindennapi nehézségeit és azt, hogyan tudnak velük kapcsolatot teremteni, nekik segíteni.

Ma Magyarországon az állam nem finanszírozza a vakvezető- és más segítőkutyák kiképzését. A pályázati lehetőségek és források szűkösek. A segítőkész emberek adományai sokat segítenek munkájukban.

Számlaszámuk: 61200261-11053521

(SZJA 1% nyilatkozathoz adószám: 18997006-1-09)

Bővebb információt az alapítványról ITT találtok.

vakvezeto6

A gazda a kutyát örökös használatba kapja díjmentesen. Ugyanakkor elfogadó és befogadó közösség szükséges ahhoz, hogy a látássérült ember merjen önállóan közlekedni, igényeljen vakvezető kutyát és ne érezze kényelmetlenül magát, bárhol jelenjen is meg négylábú társával. A rehabilitáció fontos eleme a közlekedés és tájékozódás megfelelő elsajátítása, sok esetben akár fél évig is tarthat a kutya kiképzőjével a leendő gazda ez irányú tréningje és csak ezután kezdődhet a kutyával való közlekedés. A vakvezető kutyával közlekedő látássérült ember látó segítő nélkül tudja élni mindennapjait, önállóan közlekedik, ügyet intéz, dolgozik.

Az állatasszisztált terápiával foglalkozó önkénteseik többsége pedagógus, gyógypedagógiai asszisztens. Az elmúlt évek során számos sérüléssel élő gyermek fejlődését is segítették. A foglalkozásokon például sikerült elérni, hogy egy-egy gyermek megszólaljon, vagy egy mozdulatot elsajátítson, még ha az fájdalommal jár is. A terápiás kutyák nélkül sok esetben megoldhatatlan probléma lenne mindez a gyógypedagógus számára, vagy lényegesen hosszabb időbeni folyamat.

2015-ben egy hallássérültet segítő kutya képzése is befejeződött, és a páros sikeres vizsgát tett.

vakvezeto1

Kisokos vakvezető kutyákhoz – és gazdáikhoz

Nem szabad a kutyát megsimogatni vagy megetetni. Munkája rendkívül nagy koncentrációt igényel, nem szabad elvonni a figyelmét, sem pedig rászoktatni arra, hogy ételt kunyeráljon.

Jelezzük, ha zöld a lámpa! A vakvezető kutya nem értelmezi a jelzőlámpákat, segítsük gazdáját azzal, hogy jelezzük, ha átkelhetnek az úton.

Segítsünk a tömegközlekedésben! A kutya nem ismeri fel a buszok számozását, ezért gazdájának segíthetünk.

Ne féljünk felajánlani a segítségét! A vakvezető kutya nem GPS: a kutya vezet, de a gazdája irányít. Ezért kérdezzük meg bátran, hogy tudunk-e segíteni. Egy egyszerű „Segíthetek?” kérdés is elég, de fontos, hogy közben megérintsük az illető karját, hogy tudja, hozzá beszélünk.

Erről a témáról bővebben ITT olvashatsz. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének kiadványa arról, hogy hogyan lehet segíteni, ITT olvasható.

vakvezeto2

A fehér bot világnapja

Október 15. a fehér bot világnapja. Magyarországon közel 80 ezerre becsülik a vakok és látássérültek számát, nagy részük felnőttként veszítette el látását. Ennek oka elsősorban az öregedéssel együtt járó látásromlás, ezen kívül a cukorbetegség szövődménye, a zöld hályog, vagy különböző sérülések és balesetek.

A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori vakok és gyengénlátók alkotják. A vezető ok a koraszülöttségből származó vakság. Ezen kívül a különféle szembetegségek is a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek.

vakvezeto5

A fehér bot

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Az ötlet a francia Guilly d' Herbemont grófnőtől származik. A 20-as években egyre zsúfoltabb párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakokat. Így jutott el egy könnyen felismerhető, kézben tartható eszköz gondolatáig. A fehér bot használata azért célszerű, mert mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismerik és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Ha hasznos volt a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: