?> /kozosseg/igy-segitheted-a-vakvezeto-kutyakat-es-gazdaikat/ Így segítheted a vakvezető kutyákat és gazdáikat | szmo.hu
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így segítheted a vakvezető kutyákat és gazdáikat

Tudtad, hogy a fehér botot egy grófnő találta ki? És hogy egy vakvezető kutya kiképzése 2 millió forintba és két év munkájába kerül?

Link másolása

hirdetés

A hazánkban élő több tízezer - nagyjából 80 ezer - látássérült közül mintegy 150-en közlekednek vakvezető kutyával. Az alacsony szám oka, hogy kevés a pályázati lehetőség, így kevés a pénz, a társadalom sem ismeri eléggé a látássérültség gondjait, a vakvezető kutyák munkájáról pedig nincs elég információja az embereknek. Ma van a fehér bot világnapja.

vakvezeto (25)_1009x673

Egy vakvezető kutya képzése 1,5-2 éves korára fejeződik be, ekkor kerülhet gazdához és akár fél évre is szükség van az összeszokáshoz és a sikeres vizsgához. Az addig felmerült költség elérheti a 2 millió forintot.

A folyamat a megfelelő kutya kiválasztásával indul. Bizonyos fajták eleve nem alkalmasak arra, hogy vakvezető kutyát képezzenek belőlük, mivel a kutya sok fizikai és „személyiségbeli” feltételnek kell hogy megfeleljen (nyugodt, megbízható, nagy tűrőképesség és teherbírás, és még sok egyéb). A kiskutya eleinte nevelőszülőknél van, ez az időszak arra szolgál, hogy ingergazdag, természetes környezetben nevelkedjen. Ezt követően következik a kiképzése, a vizsgák, az együtt tanulás a leendő gazdájával, összeszoktatás, és később is szükség van ellenőrző vizsgákra.

hirdetés

vakvezeto3

Nincs a folyamatban olyan lépés, amit rövidebb idő alatt vagy sokkal olcsóbban meg lehetne oldani, mivel rendkívül fontos, hogy a kutya fizikailag és lelkileg is tökéletesen egészséges legyen, és hogy a kiképzése is kifogástalan legyen, hisz később a gazdája élete múlhat azon, hogy mindez rendben zajlott-e.

A megfelelően kiképzett kutya engedelmes és megbízható, figyelmét nem vonhatja el semmi olyan körülmény, ami általában érdekli a kutyákat. Gazdáját a szokásos útvonalakon biztonsággal kell hogy vezesse, az akadályokra figyelmezteti a gazdáját, vezényszavaknak engedelmeskedik. A vakvezető kutya képes arra, hogy a gazdája méreteivel gondolkodjon, tehát az olyan tereptárgyakat is akadálynak ismerje fel, ami a gazdáját a magassága miatt veszélyeztetné. Képes az értelmes engedetlenségre is, azaz ha gazdája parancsa veszélyt okozna, akkor ne engedelmeskedjen. Leggyakrabban labrador retrievert vagy német juhászkutyát nevelnek vakvezetőnek.

vakvezeto4

A Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

Célja a látási- és más fogyatékossággal élő emberek komplex rehabilitációjához szükséges vakvezető- és segítőkutyák kiképzése. A képzési programban részt vevő kutyákat kiválasztják, tenyésztik, tesztelik, kiképzik, vizsgáztatják, használatát betanítják és az utógondozást is elvégzik.

A fejlesztő terápiák alkalmával gyerekekhez és idős klubokba látogatnak terápiás kutyáikkal. Igyekeznek megismertetni az egészségesekkel a segítő kutyák munkáját, a fogyatékkal élő embertársaink mindennapi nehézségeit és azt, hogyan tudnak velük kapcsolatot teremteni, nekik segíteni.

Ma Magyarországon az állam nem finanszírozza a vakvezető- és más segítőkutyák kiképzését. A pályázati lehetőségek és források szűkösek. A segítőkész emberek adományai sokat segítenek munkájukban.

Számlaszámuk: 61200261-11053521

(SZJA 1% nyilatkozathoz adószám: 18997006-1-09)

Bővebb információt az alapítványról ITT találtok.

vakvezeto6

A gazda a kutyát örökös használatba kapja díjmentesen. Ugyanakkor elfogadó és befogadó közösség szükséges ahhoz, hogy a látássérült ember merjen önállóan közlekedni, igényeljen vakvezető kutyát és ne érezze kényelmetlenül magát, bárhol jelenjen is meg négylábú társával. A rehabilitáció fontos eleme a közlekedés és tájékozódás megfelelő elsajátítása, sok esetben akár fél évig is tarthat a kutya kiképzőjével a leendő gazda ez irányú tréningje és csak ezután kezdődhet a kutyával való közlekedés. A vakvezető kutyával közlekedő látássérült ember látó segítő nélkül tudja élni mindennapjait, önállóan közlekedik, ügyet intéz, dolgozik.

Az állatasszisztált terápiával foglalkozó önkénteseik többsége pedagógus, gyógypedagógiai asszisztens. Az elmúlt évek során számos sérüléssel élő gyermek fejlődését is segítették. A foglalkozásokon például sikerült elérni, hogy egy-egy gyermek megszólaljon, vagy egy mozdulatot elsajátítson, még ha az fájdalommal jár is. A terápiás kutyák nélkül sok esetben megoldhatatlan probléma lenne mindez a gyógypedagógus számára, vagy lényegesen hosszabb időbeni folyamat.

2015-ben egy hallássérültet segítő kutya képzése is befejeződött, és a páros sikeres vizsgát tett.

vakvezeto1

Kisokos vakvezető kutyákhoz – és gazdáikhoz

Nem szabad a kutyát megsimogatni vagy megetetni. Munkája rendkívül nagy koncentrációt igényel, nem szabad elvonni a figyelmét, sem pedig rászoktatni arra, hogy ételt kunyeráljon.

Jelezzük, ha zöld a lámpa! A vakvezető kutya nem értelmezi a jelzőlámpákat, segítsük gazdáját azzal, hogy jelezzük, ha átkelhetnek az úton.

Segítsünk a tömegközlekedésben! A kutya nem ismeri fel a buszok számozását, ezért gazdájának segíthetünk.

Ne féljünk felajánlani a segítségét! A vakvezető kutya nem GPS: a kutya vezet, de a gazdája irányít. Ezért kérdezzük meg bátran, hogy tudunk-e segíteni. Egy egyszerű „Segíthetek?” kérdés is elég, de fontos, hogy közben megérintsük az illető karját, hogy tudja, hozzá beszélünk.

Erről a témáról bővebben ITT olvashatsz. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének kiadványa arról, hogy hogyan lehet segíteni, ITT olvasható.

vakvezeto2

A fehér bot világnapja

Október 15. a fehér bot világnapja. Magyarországon közel 80 ezerre becsülik a vakok és látássérültek számát, nagy részük felnőttként veszítette el látását. Ennek oka elsősorban az öregedéssel együtt járó látásromlás, ezen kívül a cukorbetegség szövődménye, a zöld hályog, vagy különböző sérülések és balesetek.

A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori vakok és gyengénlátók alkotják. A vezető ok a koraszülöttségből származó vakság. Ezen kívül a különféle szembetegségek is a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek.

vakvezeto5

A fehér bot

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Az ötlet a francia Guilly d' Herbemont grófnőtől származik. A 20-as években egyre zsúfoltabb párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakokat. Így jutott el egy könnyen felismerhető, kézben tartható eszköz gondolatáig. A fehér bot használata azért célszerű, mert mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismerik és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Ha hasznos volt a cikk, oszd meg barátaiddal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk