?> /kozosseg/igy-lehet-orulni-oviskent-egy-szuper-szines-ovodanak/ Így lehet örülni ovisként egy szuper színes óvodának | szmo.hu
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Így lehet örülni ovisként egy szuper színes óvodának

A csévharaszti ovisok segítségével megmutatjuk, milyen az, amikor egy színes világba csöppennek a gyerekek..
(X) - szmo.hu
2015. október 01.


Link másolása

hirdetés

Ki ne őrizne valamilyen kedves emléket az óvodás korszakáról? Az első barátságok, az első rácsodálkozások a világra, a közös játékok és élmények… Ha önfeledten játszó ovisokat látunk, talán ma is előjönnek ezek a képek. Teszteljük, mutatunk Nektek néhányat! A csévharaszti óvodában jártunk.

„Cifra óvoda, sárga a fala” – ezt énekelték a gyerkőcök a csévharaszti Csicsergő Óvodában egy napos szeptemberi délutánon.

IMG_7308

A közismert gyerekdal azért kapott új értelmezést a Pest megyei településen, mert a hetvenes évek óta működő óvoda egészen újjászülethetett a nyáron: a külső falai például sárga színben pompáznak. Ez a színesedés volt a legszembetűnőbb újdonság az ovisoknak, miután a felújítás után újra birtokba vehették az épületet. Külön ünnepi műsorral készültek, daloltak, táncoltak, együtt örültek a szüleikkel és az óvó nénikkel a megújult óvodának.

hirdetés

IMG_7057

IMG_7121

„Jelenleg ötven gyerek jár hozzánk, de voltak évek, amikor a száz főt is elérte a létszám” – meséli Váraljai Lászlóné, az óvoda vezetője. – „Ez a második otthonunk, nem mindegy, hogy a gyerekek milyen környezetben töltik a hétköznapjaik nagy részét. Időszerűvé vált egy felújítás, ezért nagyon megörültünk, hogy rátaláltunk a Trilak pályázatára, ami megkönnyítette a terveink megvalósítását.”

2

Az óvoda pályázott, és a 150 induló között bekerült abba a 11-es körbe, akik új külsőt nyerhettek a Trilaktól. Egy-egy felújítás költsége meghaladta a 2 millió forintot. Ráadásul a felújítással nemcsak új színt kapott az épület, hanem Dryvit speciális hőszigetelő rendszert is. „Ennek azért örülünk különösen, mert reményeink szerint a téli időszakban alacsonyabb lehet így a fűtésszámlánk” – magyarázza Váraljai Lászlóné.

6

Jótékony festékgyártó

- Miért költ a Trilak óvodák felújítására, festésére?

- Évek óta fontos számunkra, hogy a magunk módján segíthessünk ott, ahol erre szükség van: évente 4000 liter festéket adományozunk közintézményeknek, vagy akár önkéntes munkát vállalunk közterületek megújításánál – adja meg a választ Miavecz István, a Trilak Festékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. - Az óvodák legtöbb esetben közfenntartású intézmények, szűkös költségvetéssel gazdálkodnak, így nehezebben tudnak betervezni egy felújítást, festést. A pályázatunk ezen a helyzeten segített. Úgy gondoljuk, hogy a felújítással nemcsak színeket vihetünk az óvodák életébe, hanem a Dryvit speciális hőszigetelő rendszer segítségével környezettudatosságot is, hiszen a hőszigetelésnek köszönhetően energiát takaríthatnak meg.

- Mi ennek a rendszernek a legfőbb előnye?

- Magyarországon termelt energia közel felét arra használjuk, hogy épületeket üzemeltessünk, fűtsünk vele. Ha egy épület megfelelően hőszigetelt, akkor sokkal kisebb energiát igényel a fűtése. Egy ilyen Dryvit rendszerrel hőszigetelt épület a D energiaosztályból akár az A+ energiaosztályba is átléphet, olyan mértékű megtakarítás érhető el. Ezt az óvodák esetében hőkamerás felvételekkel szeretnénk megvizsgálni.

- Csak oktatási intézmények élvezhetik a Trilak támogatását?

- Nem kimondottan, az erzsébetvárosi tűzfal-rehabilitációban is szerepet vállaltunk, büszkék vagyunk rá, hogy ezáltal is színesedett a város.

Ráadásul a csévharaszti ovisok azért is szerencsések, mert a helyi önkormányzat is felkarolta a projektet, és külön támogatást biztosított a nyílászárók cseréjére.

4

1

„A szülőktől hallottam, hogy a szünet alatt a gyerekekkel el kellett sétálniuk az ovi felé, hogy lássák, hogy halad a felújítás, mi lesz itt az óvodájukkal” – meséli Váraljai Lászlóné. Az ünnepélyes átadás időpontjára a csévharaszti lurkók már egészen megbarátkoztak a megújult épülettel, az különösen tetszett nekik, hogy színesebb lett minden. Lehet, hogy innentől már a cifra palota helyett mindig is a sárga falú óvodáról énekelnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk